Mit tanultatok érettségi után? Milyen végzettségetek/végzettségeitek vannnak, és mennyire veszitek hasznát, ha több szakmátok is van? Tanulnátok-e még valamit (akár csak hobbiból)?
Érettségi után:
programtervező-informatikus Bsc - otthagytam
frontend fejlesztő képzés - otthagytam
pénzügy-számvitel - otthagytam
svédmasszőr - első szakma (tanúsítvány)
pincérsegéd - második szakma (OKJ)
SEO szövegíró - harmadik szakma (akkor még papírt nem adtak érte)
PPC specalista -negyedik szakma (tanúsítvány)
Mindegyiknek nagyon nagy hasznát vettem, annak is, amit nem végeztem el. Jelenleg férjem cégében dolgozom (SEO, PPC), és elég szépen haladnak a dolgok.
hobbiból: fodrásznak tanulnék
Minden egyéb további szakmám a jelenlegi munkámhoz fog kapcsolódni.
Nehéz volt megtalálni az utam, ezt láthatjátok a befejezetlen szakmákból is, de szerencsére pszichológus után már befejeztem a szakmákat. Gondolom nem volt elég önbizalmam.
#11: Örülök, hogy végül megtaláltad az utadat! 🙂
A SEO szövegíró képzésen tanúsítványt adnak?
igen
Én is nagyon örülök neki. :) köszönöm
Érettségi után (vendéglátó szakközépbe jártam):
- Vendéglős (technikus)
- Logisztikai ügyintéző
Munkaügyi Központon keresztül előszor: Számviteli ügyintéző rész képesítés
Fél év munka után újra képzés, mellé a Pénzügyi ügyintéző rész képesítés
Vendéglősnek kb senki se helyezkedett el, elvégzik, de dolgozni már senki nem dolgozik benne. Én se akarok, mert rohadtul nem vonz az állandó magánélet nélküli folyamatos igahúzás nulla szabadidővel.
Logisztikusnak itt a környéken OKJ-val sehova se lehet elmenni, mert mindenhova a diplomás kell. 9 éve végeztem vele, semmire se mentem.
Pénzügyi és számvitelivel még lehetne is menni valamire, ha nem olyan környéken laknék, ahol irodai normális munka (vagy bármilyen NORMÁLIS munka, ami nem betanított gyári sz.r) semmi. Azonfelül mivel két rész képesítés, két külön bizi, így még bemeneti komptenciának se számítják bele se a mérlegképes megkezdésébe se semmibe. Most fogok a PM-mel levelezni ezzel kapcsolatba hogy ezt legalább vizsgálják felül már, mert elég igazságtalan hogy pont ugyanazzal a tudással rendelkezem, meg ugyanazokat a vizsgarészeket csináltam, mint akik a pénzügyi-számvitelit egybe csinálják (nekem így támogatta a Munkaügyi Központ, nem tehetek róla!), és mégis sehova se számítják be csak azért mert két papír a régi képzési rendszer szerint
- Bérügyintéző (távoktatásba elvégzett két éve) tanúsítvány, a megszűnt okj alapján való képzési tematika által - az elmlített pénzügy-számvitel bemenet miatt a jelenleg hatályos, állami végzettséget adó munkaerő- és tb ügyintézőt nem tudom elkezdeni, így a tanúsítványos képzés maradt "csak"
Van egy piacképesnek számító gazdasági diplomám és egy nem-piacképesnek számító mérnöki, mindkettő alapszak.
A kettő megszerzése között 7-8 év telt el.
A gazdasági diplomámmal eleinte nem tudtam elhelyezkedni, annyira rossz volt a helyzet a válság után (2010-es évek eleje), hogy még normális szakmai gyakorlat se jutott. 0 releváns tapasztalattal próbálkoztam, aztán föladtam.
Lett volna egy mol meló a világ végén minimálbér közeli fizuért.
Nemet mondtam.
A némettudásomból kezdtem élni, 2-2,5-szer akkora összegeket kerestem IT service desk-eken, mint kezdő pénzügyesként kerestem volna.
Akkor azt hittem ez, azon belül a német, a jó irány, ezért letettem a C1-es nyelvvizsgát.
(Előtte beiratkoztam a Corvinusra egy gazdasági mesterre, borzalmas volt, 2 hét után sokkot kaptam és ott hagytam :))
A némettel ezután semmit sem kezdtem.
Mai napig bánom hogy a német helyett/mellett nem egy CCNA vizsgát tettem. (Ezen a területen dolgoztam utoljára IT-sként.)
Aztán végül kiégtem és elkezdtem azt a bizonyis mérnökit. "Érdekes szakmára" vágytam. Gyermekkori álmomra, mert a gazdaságit annó kényszerből, szülői parancsra végeztem.
Csodával határos módon miután az IT-ból kivergődtem, lett egy gazdaságibb állásom. Inkább marketing közeli de legalább sok volt az excel.
(Előtte, régebben is, relatíve sokat exceleztem házilag, hogy ez meglegyen... egyetlen sikeres self study projektem a mai napig.)
Itt is kiégtem és a suli is egyre nehezebben ment. Nem tudtam már annyira éjjel tanulni mint helpdesken amikor munka helyett tanultam éjszakánként.
De azért elvégeztem.
Közben lett az eredeti végzettsegemhez teljes mértékben passzoló munkám is, korrekt bérrel.
Én vak voltam és azt is ott hagytam.
A 2,5 év alatt amit ott dolgoztam szereztem egy salesforce admin és 2 online marketing képesítést.
Na ezeknek semmi, de semmi értelme, haszna, nem volt és nincs is.
Hasonlóan a német felsőfokhoz.
Szóval ezt is ott hagytam de most fél év szerencsétlenkedés után találtam egy ugyanilyet.
Most is képzéseken töröm a fejem, de szeretnék ehhez (excel, pénzügy, adatok) a területhez közelálló, azonnal pénzreváltható tudást tanulni és úgy tovább lépni.
A másoddiplomámnak egyelőre a hobbimban veszem hasznát, szeretnék később ebből egy vállalkozást, vagy egy kisebb családi céget, hasonló érdeklődésű rokonokkal. Még nem tudom mi lesz, kívárok, csinálgatom, gyűjtöm a pénzt.
Már megbékeltem a helyzettel és elfogadtam hogy több ponton eltaktikáztam magam. Alapvetően 2-3 dolgot bánok, pl. hogy amikor végre jól kereső szakma közelébe (ccna) kerültem, nem azt folytattam, hogy hagytam magam elvakítani különböző munkahelyi nehézségek által, és hogy egy percet is vesztegettem olyan tanulásra ami nem illik egyik profilomba se, se a gazdaságiba, se a mérnökibe.
Lehet sőt az a legkirályabb. Totális fókusz adott területre 5-7 évig aztán szakmai fejlődés ugyanabban.
Csakhogy, ha azt duruzsolják az egyik füledbe, hogy mindegy mit tanulsz, semmi se lesz belőled, a másikba, meg hogy bárki lehet belőled és bátran hagyd ott az unalmas munkahelyed, hajlamos az ember összevarodni.
Mindkettő igen divatos frázis volt 2010 körül és talán azóta is.
Illetve, nem vagyunk mindannyian kemények és hajlíthatatlanok mint az acél. Ezt is tudomásul kell venni, be kell építeni.
Érettségi után (2001)
1 év technikusi Élelmiszeripari gyártástechnikus (húsipar)
Melóztam vele hentesként három évet, (kb megszakadtam) aztán elmentem értékesítőnek (szarul kerestem), majd
Vagyonőrtanfolyam (2006) Vagyonőrködtem úgy 2012-ig (átvertek pénzzel, elhíztam stb)
Elmentem konyhára segédnek meg pizzázni kb három évet simán felvettek az élelmiszeriparivcal meg a tapasztalataimmal (leizzadtam a felszedett kilókat), újra fitt lettem, de a rokonság már azon parázott, hogy lehet rákos vagyok, álljak már le egy kicsit...
2016-ba újra elkedztem a vagyonőrködést mrt baromi kényelmes helyet találtam szó szerint semmi tennivaló nem volt, egyszemélyes szolgálat volt 24 órába amit ketten egymást váltva láttunk el! Így ezalatt az idő alatt szereztem meg a következő okj-kat a nagy "zárás" előtt.
- villanyszerelő
- gumi és kerékiegyensúlyozó
- társasházkezelő
- targona
- földmunkagépkezelő (jogsival)
- emelőgép kezelő (jogsival)
- energiatermelő berendezés kezelő
- aranykalászos gazda
- fotográfus és fototermék értékesítő
- kereskedő vállalkozó.
Mint utólag kiderült ismét járuléksikkasztás áldozata lettem, így még jelenleg is álláskeresésin vagyok (nem akarok még munkahelyen melózni), meg közbe lakásfelújítok ismerősnek, meg saját magamnak is, és pihenek, meg agyalgatok, hogy melyik papírral mihez lehetne kezdeni így nulla tapasztalattal.
Amit még szívesen elvégeznék az az Ötvös-Aranyműves!
Kár, hogy már nincs rá gyorsított megoldás...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!