Mennyi igazság van abban hogy azért nincs pénzem mert nem tanultam és mentem egyetemre?
Nem sok.
Valaki egyetem nélkül is tud relatíve jól keresni. Más meg diplomával se.
Azt se tudjuk, hogy azért nincs pénzed, mert túl keveset keresel, vagy a kereseted rendben van csak túl sokat költesz.
Statisztikailag kimutatható, hogy a magasabb iskolai végzettségűek jellemzően jobban keresnek. Nyilván ez alól van millió meg egy kivétel pro és kontra is. Fontos, hogy ne almát a körtével hasonlítsunk össze, tehát igen, az jól hangzik, hogy egy szobafestő többet keres, mint egy tanár, de ha versenyszférát a versenyszférával, és alkalmazottat az alkalmazottal hasonlítasz össze, akkor nagyon kevés olyan terület van, ahol elmondható, hogy általánosságban magasabb a középfokú végzettségűek fizetése, mint a felsőfokú végzettségűeké.
Ugyanakkor azt sem szabad elfelejteni, hogy ma már önmagában az, hogy X éve elvégeztél egy egyetemet, nem garancia arra, hogy jól fogsz keresni. Folyamatosan képezned kell magad a saját szakterületeden, mert ha nincs naprakész tudásod, akkor lehúzhatod a diplomád a vécén.
Mindezek fényében azt mondom, hogy van benne igazság, de ez nem jelenti azt, hogy egy bármilyen diploma automatikusan számottevően magasabb fizetést jelentene.
Az attól függ miért nem mentél egyetemre.
Ha azért, mert nem érdekel egyik szak sem, nem vesztettél semmit.
Ha azért, mert lusta vagy, vagy nem tudsz elég jól tanulni vagy valahogy nincs meg erre a képességed, akkor szintén nem vesztettél semmit, sőt.
Ha amúgy érdekel és képes is lennél rá, csak pl közbejött egy gyerek vagy egy beteg családtag, vagy bármi, akkor lehet, hogy érdemes most belevágni. Azért nézd meg a szakot is, mert nem ugyanazok a lehetőségek.
Az egytem nem mindenkinek megoldás. Nekem igen, mert engem ez érdekel, de nagyon sokan vannak egyetemen, akiknek nem kéne ott lenniük, mert másban sokkal jobbak és ráadásul nem is érdekli őket az egész. Ha meg nem érdekel, akkor minden hiába.
Hat tanulni egyetem nelkul is lehet, ha valami elegge erdekel akkor a szabadidodben szansz ra idot. Van 2 programozo ismerosom akik elso fel evben hagytak abba az egyetemet es kaptak melot, meg egy tesztelo haverom aki egyetemre se ment.
Persze nem minden szakmat lehet ugy kitanulni mint a programozast, de kb mindent ami a szamitogepekkel kapcsolatos siman lehel, ugyanigy coaching stb.
Szerintem inkabb azert nincs penzed mert lusta vagy :)
Honnan tudjuk, hogy neked miert nincs penzed?
Ahogy 3-as irta, rengeteg statisztika van, miszerint a diplomasok atlagban jobban keresnek, de ez nyilvan nem igaz minden emberre.
Nincs tuti recept arra, hogy milyen iskolákat kell elvégezni ahhoz, hogy jól keress.
És már várom azokat a megmondóembereket, akik ideböfögik azt, hogy "de hát XY-nak is 8 általánosa van, mégis millákat keres".
Nem kétlem, hogy van ilyen. De statisztikailag extrém ritka. Kimutatható, hogy általában a magasabb végzettség jobb keresettel párosul. Ez már csak azért is van így, mert a magasabb végzettséggel kevésbé vagy kiszolgáltatott. Ismerek alacsony végzettségű embereket. Jellemzően annyit keresnek, hogy épp csak megéljenek belőle, vagy... még annyit sem.
De az egyetem sem jelent automatikusan felső kategóriás fizetést. De erősen megnöveli annak a valószínűségét.
Aztán persze az egy más kategória, amikor valaki nem túl tisztességes módját választja a pénzszerzésnek. Mint ahogy az is egy más történet, amikor valaki szerencsés helyen él, vagy éppenséggel apuci alátett 30 millát, meg egy vállalkozást...
Nem biztos, hogy egyetem a te utad, lehet, hogy egy szakmaval jobban jartal volna.
De igen, a te hibad miatt vagy csori.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!