Állásinterjúra hogy készüljek fel?
Arra lesznek kíváncsiak, hogy ki vagy és mihez értesz.
Tehát a személyiséged is nézik és a tudásodat is.
Érdemes udvarias lenni, rendes ruhában menni, stb...
A bérigényt neked kell kitalalnod. Ha tudjuk, hogy milyen céghez, hol, és milyen munkakörre jelentkezel, akkor könnyebb belőni a bérsávot.
Javaslom, hogy készülj fel a cégböl, mondjuk a netröl. Tudd, hogy kik ök, mivel foglalkoznak, nézd át alaposan a honlapjukat, milyen részlegek vannak náluk, keress rá a cégre googlen, tudj meg róluk minél többet. Ezeket az ismereteidet aztán építsd bele ott a mondandódba, hogy lássák, hogy te pont náluk akarsz dolgozni, és nem csak bármilyen munkát keresel. Lássák, hogy érdeklödsz irántuk, nem csak egy random munkát keresel, hanem értékeled öket. Tegyél fel minél több kérdést a céggel és a munkával kapcsolatosan, ami nem a megszerezhetö elönyökröl és a fizetésröl szól. Tehát ne (csak) az érdekeljen, hogy mennyit kereshetsz náluk és mit adnak még azon felül ingyen. Hanem pl. milyen részlegek vannak a cégnél, melyik csoport mit csinál pontosan, mennyien dolgoznak náluk, ha téged választanak, hol és kivel fogsz dolgozni, ki a közvetlen felettesed, munkaidö hogy van stb.
Ami téged illet: mit hol dolgoztál elötte, milyen tapasztalataid, tudásod, képességeid vannak. Mit szeretnél náluk elérni, hol akarsz tartani 5 vagy 10 év múlva szakmailag. Mik az erösségeid, mik a gyengeségeid. Igen, az is, legyél öszinte. Ne ígérgess olyan dolgokat, amikre nem vagy képes. Fogalmazz mindig pozitívan, akkor is, ha negatívumot kell megfogalmaznod. Pl. nem vagyok a leggyorsabb munkaerö, ezt tudom magamról, de ez azért van, mert nagyon alapos vagyok, mindent többször átnézek, hogy ne hibázzak. Ez így egy negatívum, de mégiscsak pozitív.
Beszélj magadról folyékonyan, szedd össze, hogy mit tartasz fontosnak. El kell tudnod adni magad. Ne úgy kelljen belöled kihúzni mindent, mert az a cél, hogy ök is megismerjenek téged, ezért prezentálnod kell magad.
A bérigényt mindig havi bruttóban kérik. Nézz utána neten vagy ismerösöktöl, hogy hasonló munkakörökben mennyit keresnek. Ha kezdö vagy, akkor nyilván nem kérhetsz annyit, mintha már 5 év gyakorlatod lenne. Legyél határozott, ne szégyenlösködj, de ne is szaladjon el veled a ló. Ne tól-ig határozd meg, hanem egy konkrét összeget mondj, határozottan. Ennyit szeretnék keresni. Nálam ez úgy volt, hogy tölem szakmai dolgokat is kérdeztek és mivel nem tudtam mindenre válaszolni, ezért nem a legfelsö határt mondtam, hanem egy reális összeget, amire egyböl rá is bólintott az interjúztató fönököm. Ha látod, hogy a végén nagyjából passzol a dolog, megfelelsz az elvárásaiknak, akkor mondhatsz többet is.
A végére még valami: ne úgy ülj be oda, hogy parázol, jaj csak vegyenek fel, mert ezen múlik az életed, mert ezt nem szeretik, ha ennyire kiül az arcodra, hogy mindenáron becsicskulsz nekik. Ez is olyan, mint egy adásvételi szerzödés, adok és kapok. Két egyenrangú fél fog leülni egymással szemben. Nem ök engedik meg nagy kegyesen, hogy ott dolgozhatsz-e, te is ugyanúgy eldöntöd, hogy te ott akarsz-e dolgozni vagy éppen máshol. Ennek így indulj neki. Nem kell izgulni, ök is csak emberböl vannak.
Kosztüm, vagy elfogadható hosszal rendelkezö szoknya, blúz vagy top és blézer. Harisnya, valamint tiszta, szoknyához illö cipö.
Inkább legyél túlöltözött, mint alulöltözött.
A sminket és a parfümöt ne vidd túlzásba, itt a kevesebb több. Hajad legyen frissen mosott. Kevés ékszer.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!