Miért mondják sokan, hogy drágaság van?
Tanulni kell és ezáltal kiválasztani egy olyan munkahelyet ahol megfelelő az igényeidnek a fizetés. Aztán bármit megvehetsz anélkül, hogy néznéd az árakat.
Erre még nem gondolt senki panaszkodás helyett?
Annyi eszed van barátom, mint egy szatyor lepkének! Szoktál te boltba járni? Ja nem, mert anyád vásárol be neked, hisz még a tojáshéj a fenekeden van...
Én szoftverfejlesztő vagyok, nagyon is jó fizetéssel, de még én is megérzem az árak emelkedését. Egy éve a paprikának kilója 700 forint volt. Ma 1200 alatt nem tudsz venni. Egy közepes árú margarin pár hónapja 500 forint volt, most 700. A kifőzdéből egy menü tavaly 1300 forint volt, ma 1600 és a minőség is sokkal rosszab.
Ásd el magad a provokatív kérdéseddel!
"Tanulni kell és ezáltal kiválasztani egy olyan munkahelyet ahol megfelelő az igényeidnek a fizetés"
Azt kéne megérteni, hogy a versenyszférát nem véletlenül versenyszférának hívják. Verseny van. Ugyanúgy, ahogy egy focimmeccsen sem lehet mindkét csapat nyertes, itt sem lehet mindenki gazdag. Nem tanulhat mindenki mérnöknek vagy orvosnak, mert véges az igény ezekre a szakmákra (is). Ha az országban minden olyan állampolgár, aki drágának találja az alapvető költségeket (élelmiszer, rezsi, lakhatás stb.) mérnöknek (orvosnak, fodrásznak, burkolónak, helyettesítsd be amit akarsz.) tanulna, akkor 4-6 év múlva nem keresnének a bérminimumnál többet (ha egyáltalán el tudnának helyezkedni) mert akkor túlkínálat lenne a munkaerőpiacon. Az, hogy egy kiragadott ember milyen színvonalon él, az jórészt rajta és mikrokörnyezetén múlik.
Egyébként azon nem gondolkoztál el, hogy miért van az, hogy például programozóból óriási hiány van, annak ellenére hogy (országos átlaghoz képest) rendkívül jól megfizetik a szakmát, és nagyon gyakori a ho/remote munka és a kötetlen munkaidő is? Miért nem választják sokan akkor ezt a páylát? Miért nincs óriási túlképzés most, miért nem prgoramozóképzőbe megy három diákból kettő? Hát pont azért, mert ez nem úgy működik, hogy én eldöntöm hogy programozó leszek. Ugyan úgy, ahogy valaki nem lesz 150 centivel profi kosárlabdázó vagy olimpiai bajnok futó, nem lesz szar genetikával Mr. Olimpia, ugyan úgy ez igaz a szellemi munkára is. Csak mivel itt nem látod hogy valaki alacsony vagy keskeny a csontozata, ezért nem annyira szembetűnő. (Igen, tudom hogy lehet találni kiragadott ellenpéldákat, én a NAGY ÁTLAGRÓL beszélek most.)
17.
Igen, ez pont olyan, mint a jogászképzés. Vagy 1,5-2 évtizede mindenki annak ment, még matek sincs az egyetemi felvételin, csak magolni kell jól tudni. Magyar, történelem. Aztán Dunát lehetett rekeszteni velük, sokan nem mentek semmire a jogászdiplomájukkal. De még a közgazdászképzésben is volt ilyesmi, nyilván nem mindegy ki milyen irányultságú a közgázdiplomáját illetően, de azokból is rengeteg lett.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!