Milyen szakmát érdemes választani Magyarországon, amivel pénzt is lehet keresni? (Masszőr és Hegesztő?)
Üdvözlet, szeretnék normálisan, folyamatosan pénzt keresni, és kevésnek találom az alkalmazotti fizetést. Ezért szeretnék egy olyan szakmát, amivel dolgozni is lehet folyamatosan, és pénzt is lehet keresni, itthon is és külföldön is. Tehát tudjak vele munkát vállalni, és lehetőleg többet mint amit meg tudok csinálni.
Idáig két ötletem volt, az egyik a Masszőr, a másik a Hegesztő. A Hegesztők általában mindenhol sokat keresnek, és a Masszőr ismerősöm is rengeteget kereset külföldön. De nem tudom jelenleg mi a helyzet, vagy érdemes-e itthon kitanulni ezeket az szakmákat.
Ez ügyben szeretnék tanácsokat kérni. Üdvözlet.
A bankszámlán csücsülő pár százezer forint pedig nem oltja a tudásszomjat és esélyem sincs vele kamatoztatni esetleg a tudásomat... Kinek mi. :)
Én úgy vagyok vele, hogy a halotti zubbonyon nincs zseb.
"Hát istenem, majd kitalálsz mást... A tudásba ölt pénzért sosem kár."
Ez azert joval komplikaltabb. Onmagaban, ha egyszeru tudasszomjrol van szo, racionalis keretek kozott (!) ez az allitas rendben van. De az, hogy kinek mi racionalis, nagyon tag.
Ha valaki elvegez egy mernoki kart, megcsinal egy 7-8 feleves alap +4 feleves mesterkepzest, ez ido alatt fenntartja magat, lakbert fizet, amortizalja magat (munka mellett tanulni nem bufeszakon, kemeny), majd palyakezdokent dolgozik 1-2 evet a szakmaban minimal fizetesert es vegul rajon, hogy megsem ez az, ami hosszu tavon ot foglalkoztatni fogja, akkor kar. Itt nem szazezrekrol, hanem milliokrol, akar 10+ milliorol is szo lehet.
Ha valaki megcsinalt anno ingyen egy 2 eves okj-t nappali tagozaton, majd rajon hogy megsem ez a palya es "gyorsan radurrant" felnottkepzesben 300 ezerert egy masikat amiben megprobal elhelyezkedni, az mas. Mas a volumen.
Nyilvan a tudas masban is kimerulhet, nem csak allami kepzesben. Ket szelsoseget irtam le, reszben sajat peldan alapulva.
En villamosmernok vagyok, a kepzesem felet mar levelezon csinaltam, dolgoztam benne. Mire vegeztem, mar nem voltam palyakezdo. Lakhatassal, az egyetem egyeb koltsegeivel, utazassal, ingazassal (mikor hogy volt "jobb") 11 millio ft-ba kerult a villamosmernoki bohockodas. ~3 ev utan jottem ra, nem akarom az egesz munkaidom szamitogep elott ulve tolteni, kiszurjak a szemem a fizetessel. Csinaltam 1 ev alatt egy villanyszerelo kepzest, a sporolt penzem befektettem egy vallalkozasba. Heti 3-4 napot dolgozom, konnyu fizikai munka, egy ev alatt 3,5-4 eves villamosmernoki fizetesnek megfelelo profittal.
Ha azt nezzuk, hogy az egyetemi bohockodasra elment evek es a penz, tovabba a munka jellegebol adodo kieses mekkora volumeno, en baromira banom. Es baromira nem erte meg.
Persze mas perspektivabol nezve pont hogy ez volt a tanulopenz. 🤭
Persze, akit eltart a férjecskéje annak így megy, de ez nem azt jelenti, hogy bemondásra meg “tudásszomj” miatt belekell ugrasztani valakit egy sok százezres akár milliós tanfolyamra.
A kérdés hegesztői, meg masszőr tanfolyamról szólt, nem egy orvosi, vagy mérnöki diplomáról, én ennek megfelelően gondolkodtam és válaszoltam. De az én elvem alapján egy villanyszerelő is sokkal nagyobb háttértudással rendelkezik ha van pl. gyakorló mérnök múltja (szélesebb látókör, megbízhatóbb munka, több ajánlás, összetettebb feladatok kezelése, stb.)... és azért egy villamosmérnök diplomával sem kopik fel az ember álla valljuk be. Szóval nem tartom kidobott pénznek.
Egyébként tény, hogy van "férjecském", de magamat is kiválóan eltartom (mérnök és közgazdász diplomákkal), sőt... szeretem ezeket a feltételezéseket. :D
Ami miatt az én helyzetem talán más, mint a kérdezőé, hogy nekem semmi nem múlik azon, hogy pár százezer forintot kiadok-e egy képzésre, ami érdekel. Ami szomorú, hogy a szakmát nem egy képzésen tanulja meg az ember, hanem az életben és ilyen formán valóban beszélhetünk kidobott pénzről. De ennyi erővel sose kezdjünk semmibe, csak siránkozzunk otthon, hogy nekünk milyen sz*r és miért NEM tudunk jobb irányt venni, nemde?
Hogy befejezzem ezt a hosszas vitát, egyikbe se akarok belekezdeni. Igen, én is voltam a "kezdőt kösz nem"-be, éveken át. 3 szakmám van jelenleg, programozó, cukrász, és targoncás.
A programozás úgy ahogy ment, de amennyit dolgoznom kellett az ügyfelekkel, nem hozott eleget. Voltak időszakok, amikor kellet egy másodállás, mert pangás volt. Azt az állást pedig nem tudtam letenni akkor sem, amikor volt munka. Végülis okésan ment, sok extra csöpögött be. De igazából, volt alkalmazotti munka ahol többet ajánlottak. Szakmailag túl sok volt a verseny társ, és nem tudtam igazán kiteljesedni vagy előre haladni, de rengeteg dolgot csináltam, ma is szeretem.
A cukrász végzettséggel belecsöppentem a "kezdő kösz nem"-be, az alacsony fizetésbe, a túlterhelésbe, a "dolgozz még egy pár órát ingyé" és egyébként, vegyem én a ruhát is, meg mossam is. Aprópénzes munka volt, a munkahelyek meg undorítóak. Sok helyen a keverő szállak rosszul vannak elmosva, rászáradva a legyek, a cukorba száradva, s az takarítás nélkül fel is van rakva. Csak a kezdett hogy a keverőgépen ott áll a 3 hónapos puding. Igen, "jobb és nevesebb" helyeken is. Ezt, ezért, 140-160eFt ott ajánlottak "amíg be nem tanulok", aztán úgy hajtottak mint egy lovat. Kezdő a fenét. Feladtam, majd összeszerelői munkánál váltottam. Többet is kerestem, és jobb is volt, még extrát is lehetett keresni. Nyugis volt a munka.
Az utolsó próbálkozás volt, hogy gyártásban dolgozom, akkor elmegyek egy targoncásra. 100eFt-ba került, vezettem már előtte is. "kezdő kösz nem" mindenhol. Ahova meg behívtak, az meg áll hirdetés volt, és folyamatosan mást akartak rámtukmálni. Menjé feltöltősnek, raklapot pakolni egész nap, köze a targoncához nincs egyiknek se. Volt ahol még targonca se volt.
Ilyenre, M.o.-on, nem akarok többször befizetni. Nincs értelme. Apró pénzes munkák, és a miegyéb szakmák. Szeretném én is építeni az életem, és egy valós, normális, reális kompenzációt a fizetésemért. Már az se zavar ha külföldre megyek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!