Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Miért szidják sokan az üzleti...

Miért szidják sokan az üzleti szakokat és miért magasztalják az egekig az alkalmazott közgazdaságtant?

Figyelt kérdés
Már nagyon sok kérdést, kommentet olvastam, hogy “hú de rossz ez a gazdálkodásmenedzsment, nem fogsz érteni vele semmihez, bezzeg az AK, az mindennek a csúcsa”

2022. ápr. 14. 23:30
 1/4 anonim ***** válasza:
84%

Egyrészt azért, mert az üzleti szakokat sokkal többen végzik el (ha maradunk a két fenti szaknál, egy GM-et több, mint 10-szer annyian végeznek el, és míg elméleti közgazdaságtani szakból van 2, üzletiből van 8). Az elméleti szakok jellemzően sokkal matekosabbak, emiatt a legtöbb ember számára nehezebbek is, a megszerzett tudás viszont sokkal kézzelfoghatóbb. Ráadásul míg ezeket csak pár helyen lehet tanulni az országban (ezáltal sokkal egységesebb a képzés színvonala), addig nem tudsz olyan bivalybasznádi főiskolát mondani, ahol ne indítanának üzleti képzéseket, ahol a színvonal is a “futottak még” kategóriába esik. Bejutni és bent maradni is nehezebb, és a DPR statisztikák szerint az elhelyezkedési lehetőségek is jobbak. Én legalábbis így gondolom, hogy ezek a főbb érvek.

Ettől függetlenül baromságnak tartom. Lehet valaki nagyon jó gazdaságtudományi szakember akkor is, ha nem kimagasló matekból, és az üzleti képzésekkel is lehet nagyon jól keresni és sikeresnek lenni. Ráadásul ha nem Budapesten képzeled el az életedet, konkrétan kitörölheted az AK diplomával, mert vidéken van megyeszékhelyenként mondjuk 10 olyan pozíció, ami kimondottan igényli ezt a végzettséget, ezek pedig kihalásos alapon üresednek meg.

2022. ápr. 15. 06:31
 2/4 anonim ***** válasza:
59%
Gazdmen vegzettseggel 1-2 év alatt ezres nagysagrendel végeznek évente. Szted egy ekkora ország évente ennyi palyakezdőt felszìv? Minél többen végeznek annál inkább egymás alá kell menni fizetében, hogy el tudj kezdőként helyezkedni.
2022. ápr. 15. 09:03
 3/4 anonim ***** válasza:

Én sem értem, miért szidják őket.

Egy gyárban például az excel tábla töltögetősnél bonyolultabb feladatokra már diplomásokat keresnek.Például beszerző,diszponens...stb

Ahol én dolgozom, az operatív (nem diplomás) szellemi munkaköröket kiszervezték, külsős cég csinálja, míg komolyabb munkaköröket belsős diplomások.

A belépő egy diploma.

Nekem is gazdmen van, de én IT területen dolgozok.

2022. ápr. 15. 10:23
 4/4 anonim ***** válasza:
18%

"A belépő egy diploma."

Épp ez a baj vele. A gazdmen csak belépőnek jó. De amit egy gazdmennel el tudsz végezni, ahhoz egy bölcsész diploma is jó lenne. De ha nem néznék a papírt, egy érettségizett is el tudná végezni.

2022. ápr. 16. 18:56

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!