Ha gazdasági szakra mennék, olyan szakot/intézményt érdemes választani, ahol a tanterv alapján minél több matek van?
Pl. van ahol van több félévnyi ökönometriát tanítanak, máshol meg egyáltalán nincs, vagy van ahol csak szabválként van. Ha ugyan arról a szakról beszélünk, akkor is nagyon eltérnek a különböző intézmények tantervei. És sok esetben egyes vidéki egyetemeken még komolyabbnak is tűnik a tanterv, mint egy nevesebb pesti egyetemen.
De igazából a matek része, ami lényeges, a többi úgyis csak mese, nem?
Attól függ, mivel szeretnél később foglalkozni. Üzletpolitikai tanácsadóként dolgozom, én speciel tök jól elvagyok a középsulis matekkal, plusz amit statisztikából tanítottak. Halványan dereng pár dolog mátrixalgebrából, operációkutatásból, vagy valszámból de őszintén szólva soha az életben nem használtam ezeket. Mondjuk nem is szeretnék olyan helyen dolgozni, ahol ezeket kell napi szinten használni, mert egészen egyszerűen nem érdekelnek.
Kollégám, aki egyébként egy zseniális marketinges, a négy alapműveleten kívül szerintem semmit nem használt az elmúlt 10 évben, de köszöni szépen, él és virul, nem nagyon találkozott olyan feladattal, ahol ennél többre lett volna szüksége, ha meg mégis, akkor vagy utánanéz, vagy megkérdez valakit, aki ért hozzá, bár szerintem ilyen se nagyon volt. Ugyanez elmondható a HR-esünkről vagy a könyvelőnkről is. Mind a négyen szakmai munkát végzünk, de ezeken a szakterületeken kisebb a jelentősége a magasabb szintű matematikai eszközöknek.
Nyilván, ha kimondottan elméleti közgazdaságtannal szeretnél foglalkozni, vagy nagyon magas szinten pénzügyi, biztosítási matematikával, akkor igen, érdemes lehet ezt is figyelembe venni, de akkor már magánál a szakválasztásnál is fontos az, hogy mondjuk egy alkalmazott közgázra, gazdaságelemzésre vagy PSZ-re menj mondjuk egy marketing vagy menedzsment helyett. Ezek a szakok nem jobbak, nem rosszabbak, csupán mások, és másra készítenek fel.
Egyébként ha ez a szempont számodra, akkor szerintem ne gazdasági szakra menj, hanem matematikusnak, és onnan specializálódj mesterszakon a gazdasági területre. Akkor még kevesebb "mese" tárgyat fogsz tanulni, és még több matekot. Sokkal jobban be leszel "zárva" egy adott szakterületre vagy szegmensbe, viszont ott kenterbe fogsz verni mindenkit, aki gazdaságtudományi szakról jött.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!