Miért van az ,hogy sok embernek duplájára, triplájára emelkedett a fizetése 8-10 év alatt, és mégis panaszkodnak?
2014-2015 tájékán voltam középiskolás akkor Békés megyében átlag ember 60-100 nettó között keresett sokaknak már hónap végén alig volt mit ennie, akkoriban azt hangoztatták legyél mérnök, informatikus mert kemény fizikai munkával annyit keresel hogy hónap végén nem eszel.Mit sírsz ,tanulni kellett volna most nem lakatos lennél 80 nettóért, hiába bizonygatta az ember a szakmunkást is meg kéne fizetni csak röhögtek az emberen. Mára nincs szakmunkás, nevelőapám munkahelyén is rengeteget túlóráznak.
Eltelt pár év, felénk is 130-300 nettó közt simán lehet keresni, simán 200-250 nettót össze lehet szedni, kb 2-3szoros béremelkedés van, egyre több ember újítja fel a házát, cseréli az autót, nyaralni jár stb..
Erre mi van mindenki panaszkodik nem tud megélni, ismerősök 200 nettót keres asztalosként panaszkodik, mondom neki mennyit kerestél pl 8 éve, hát ööö kb 70 nettót, mondom erre 3szorosát keresett, az árak igaz nőttek, de nem 3szorosára. Erre csendbe lett.
Azt utálom amikor panaszkodnak a gyári munkások a 200 nettóra 3 műszakra, 2014 tájékán 64 ezret kapták csak, mivel a műszakpótlékot a cég lenyelte, munkaerő közvetítőként alkalmazta őket csak.
Akkoriban 2014 környékén saját lakásban is gondot jelentet, hogy húzza ki az ember a hónap végét, most meg már mindenki albérlettel egyedül akar megélni.
Nem ritka volt aki 80 nettót keresett, és télen már nem tudott fűteni saját házában, mert nem volt pénze fűtésre, ma meg olvasom legtöbben egyedül akarnak élni albérletben. Miért változtak meg ennyire az igények?
"Mára nincs szakmunkás, nevelőapám munkahelyén is rengeteget túlóráznak."
Azért, mert az a mester, aki tűrhető szinten beszél valamilyen nyelvet, az már kint dolgozik Ausztriában, Németországban vagy máshol nyugaton.
Aki itt maradt, az csak magyarul tud és kétféle van belőle: az egyik, aki olcsó, de kontár, a másik, aki drágán, de jól dolgozik és egy évre előre be van táblázva, mert annyi a melója. Szóval meg van itt becsülve a szakmunka is, ha valóban minőségi.
"simán 200-250 nettót össze lehet szedni"
Ami jelen árak mellett lepkefing. Ennyiből egy kis albérletben egy ember el tud lenni, de előre jutni nem tudsz.
Én pl. most 3,5-szer annyit keresek, mint 2012-ben és ezt úgy, hogy jelentősen alul vagyok fizetve.
Ha nem fogok májusban legalább 30% emelést kapni, akkor megyek máshova, mert kaptam már olyan ajánlatot is, ami közel 60%-kal magasabb a mostani fizetésemnél.
Ellenben 2012-ben még a szülőkkel éltem és csak egy kocsit kellett fizetnem. Most lakásom, feleségem van, az árak pedig iszonyatosan emelkednek.
A 10 évvel ezelőtti árakhoz képest az ingatlanok 4x annyiba, az élelmiszerek több, mint duplájába, a szolgáltatások meg kb háromszorosába kerülnek.
Max annyival lett jobb, hogy nagyobb eséllyel tud félre tenni valamennyit az ember.
Hjaj, ez a sok provokatív kérdés itt gyakorin.
6 éve 16,5milliora volt felbecsulve a Nyugat mo megyeszekhelyi, két és fél szobás első emeleti ingatlanon. Most 30ért már holnap úgy elvinnék, mint a huzat. Igazad van, ez alig kétszeres drágulás. Simán követhető a háromszoros fizu emelessel is.
(egyébként kötve hiszem, h a magyarok többségének 3xos fizuja lenne 2014-5hoz képest.)
Oké, az 55 talán tényleg túlzás.
De én pl. 8 millióért vettem a lakásomat 2015-ben. Most 27-ért simán el tudnám adni. És ez kelet, nem nyugat!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!