Munkaszerződés nélkül mi a helyzet az alábbi szituban?
Hello! 4 hónapja dolgozom egy cégnél, munkaszerződést viszont még nem írtam alá. A főnök mindig kitér meg majd majd majd. Ugyfelkapun lecsekkoltam, be vagyok jelentve. Így is el a felmondási idő? 1-3 hónap mondjuk, vagy ezt külön a szerződésben kene megfogalmazni . Kaptam egy jobb lehetőségtől és ezért erdekel.
Köszi a választ.
Aláírt szerződés nélkül szinte kizárt, hogy jogi úton kikényszerítenék a felmondási időt vagy annak megfizetését. Ha pedig mégis akkor csak annyit kell mondani, hogy szóban abban állapodtatok meg, hogy nincs felmondási idő.
("Így is el a felmondási idő? 1-3 hónap mondjuk, vagy ezt külön a szerződésben kene megfogalmazni" <- csak a jövőre tekintettel: ha a szerződés külön nem említi a felmondási időt, akkor a munkatörvénykönyve az irányadó és aszerint a letöltött szolgálati időtől függ a felmondási idő hossza. Egy hónappal indul és az alábbiak szerint növekszik:
3 év után 5 nappal;
5 év után 15 nappal;
8 év után 20 nappal;
10 év után 25 nappal;
15 év után 30 nappal;
18 év után 40 nappal;
20 év után 60 nappal meghosszabbodik)
A szóban kötött megállapodás alapján is fennáll a munkaviszonyod. Pláne, ha még be is vagy rendesen jelentve, mint biztosított.
A lényeges eltérés a szóban kötött és írásba fektetett megállapodás között az, hogy a szóbeli megállapodás részleteit egyik fél sem tudja bizonyítani.
Tehát ha ellentéteset állítanak, akkor csak bíróság dönthet helyettük.
Ha a megállapodás (szerződés) külön nem tér ki rá, a felmondási idő 30 nap. Ez vonatkozik arra, ha a dolgozó mondja fel a határozatlan időre szóló munkaviszonyát. Indokolni sem kell neki!
A felmondási idő csak akkor növekszik a munkáltatónál eltötött idővel arányosan, ha a munkaviszonyt a munkáltató mondja fel!
Beszélj a főnökkel, hogy menni akarsz. Mivel nem foglalta írásba a szerződést, ezért egyezzetek meg abban, hogy rögtön elenged és ezt adja is írásba!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!