Miért bruttó fizetést szoktak megadni munkahelyi pozícióra, amikor úgy is a nettó összeg az érdekes azt kapod meg ténylegesen, azzal tudsz valamit is kezdeni ténylegesen kalkulálni?
Ezért mert bruttó bér az ami a munkáltató terhe. Az hogy ebből neked mennyi jár már a te dolgod.
Két munkavállaló ugyanabban a pozícióban van, ugyanannyi a bruttója, a munkáltatónak ugyanannyiba kerülnek. De az egyiknek van 3 gyereke ezért sokkal több a nettója mint a másiknak akinek nincs se kutyája se macskája. Erről viszont a munkáltató nem tehet. Ilyenek a jogszabályok. Ő ugyanazzal a feltétellel foglalkoztatja mindkét munkavállalót.
Most gondolj bele: Nettó fizetést mond. De a szerződésben bruttónak kell szerepelnie. Változnak az adózási, járulékozási szabályok közben. Akkor neki a szerződésedet állandóan módosítania kell, mert ott bruttót ad meg, de a szabályváltozások miatt a nettódnak még maradnia kell, mert annyi fizetést ígért Neked. Ráadásul a módosításba Neked is bele kell egyezned. Ez így értelmetlen baromság. Nem is értem azokat, akik nettó bérre szerződnek le adott esetben. Mondjuk én még ilyen szerződést nem láttam, de biztos van egy-két nyomorult, aki nettó ír a munkaszerződésbe bérnek.
Bruttó fizetés van. Az pedig csak jogszabályok kérdése, hogy abból mikor mennyi lesz a nettó valakinek. A bruttó fix, nincs vele gond (szerződésmódosítás stb.).
A bruttóból könnyen ki tudod számolni a nettód, nem kell hozzá atomfizikusnak lenni.
Mert ha nettót adna meg, akkor kb így nézne ki egy álláshirdetés:
Gyerektelen szinglik: 200 ezer
Elmúlt két évben házasodottak gyerek nélkül: 205 ezer
Egy gyerekkel, szingli vagy több mint két éve házas: 210 ezer
Egy gyerekkel, friss házas: 215 ezer
Két gyerekkel, szingli vagy több mint két éve házas: 240 ezer
Három gyerekkel, szingli vagy több mint két éve házas: 300 ezer
És akkor nincs kedvem tovább irogatni hogy 25 év alatti vagy negy gyerekes nő vagy gluténérzékeny.
A bruttó az bruttó és kész.
Persze könnyű kiszámolni, de nem ez volt a kérdés.
Kiszámolva máris nem olyan 'szép' az 'x' ezres fizetés.
Köszönöm a válaszokat mindenkinek, részemről lezártnak tekintem a kérdést.
"Persze könnyű kiszámolni, de nem ez volt a kérdés."
Play áruház Babér, bérkalkulátor.
És jól írták fentebb, ha nettód ad meg, ott jobb esetben szürke lesz a bejelentés.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!