Még nem kaptam fizetést, illetve nem tudom hogy működik. Vlk elmagyarázná?
Sziasztok!
20 éves vagyok, most van az első munkahelyem, viszont csak 4 órás részmunkaidős állásról van szó.
Ugye van a mostani szja mentesség 25 év alatt, az gondolom így is érvényes, mármint 4 órás részmunkaidőnél.
Illetve ezt úgy kell elképzelni, hogy kövi hónapban, amikor utálja az összeget, akkor utálja a nettó bért, plusz az szja összegét amennyi lenne?
Előre is köszönöm a segítséget.
Bruttó 433.700 Ft alatt jár.
Ez azt jelenti, hogy ha a bruttó fizetésed 400.000 Ft, akkor abból csak 18,5%-ot (társadalombiztosítási járulék) vonnak le és a nettód 326.000 Ft.
Ha viszont a fizetésed bruttó 500.000 Ft, akkor 433.700 Ft alatti részből 18,5%-ot vonnak le (80.235 Ft-ot), a felette lévő 66.300 Ft-ból viszont 33,5%-ot (18,5% TB járulék + 15% SZJA, összesen 22.210 Ft-ot). Így a nettód 397.555 Ft lesz.
25 év felett pedig a teljes fizetésedből 33,5%-ot vonnak le, így a példaként hozott 400.000 Ft nettója ez alapján 266.000 Ft, 500.000 Ft nettója 332.500 Ft (alap esetben, ha egyéb kedvezmény nem érint).
2: gyanítom, hogy a kérdezőt 4 órás állással, pályakezdőként nem érinti a havi 500rugó fölötti rész adózása... :)
Mindenesetre tök jó, hogy leírtad magyarázattal - szerintem kimásolom magamnak egy fájlban, és copy-paste be lehet másolni kb. naponta 5 hasonló kérdés alá. :)))
Hát igen, 400.000 közelében nem mostanában leszel, szóval ettől nem kell félnem.:)
Köszönöm szépen!
Márcsak annyi a kérdésem, hogy ezt akkor a bérrel együtt utalja majd?
6: alapesetben igen, ennyivel többet kapsz nettóban.
De előfordulhatnak olyan cégek (itt a GYK-n is volt erről kérdés már..) ahol valamiért a bérszámfejtők nem akarnak foglalkozni külön a fiatalokkal, és levonják az SZJA-t, úgy mint mindenki mástól.
ilyen esetben a jövő évi adóbevalláskor mindenki megkapja egy összegben a NAV-tól.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!