A nyelvtudás mennyire jövedelmező "befektetés"?
Nagy cégeknél benne van a meghirdetett követelmények között, azaz, ha nincs, akkor rosszul jövedelmez.
Amúgy meg nem sokat jelent. Kivéve, ha van a helyszínen egy állandóra a dzsungelbe száműzött külföldi munkatárs főnöknek. Mert ha messzebb van, akár földrajzilag, akár hierarchiában, akkor nem érdekli, mit akarsz mondani. :D Előrelépési lehetőség kevés van, mivel a vezetési szinteket jól kigyilkolták-összekalapálták a pár évtizede divatos managertudományok szerint, és ha rendes fazon vagy, mindig van egy seggnyalóbb, akinek emiatt több esélye van, mint neked, hogy meghívják a kinti anyavállalathoz dolgozni.
Jó befektetés, én csak angol + német felsőfokkal jól el tudok lenni, persze önmagában ehhez még kell valami.
Ami fontos: a felsőfokú nyelvvizsga letétele nem jelent felsőfokú nyelvtudást. Akkor vagy felsőfokú szinten, ha folyékonyan, gondolkodás nélkül tudsz társalogni külföldiekkel és mindent megértesz, amit hallasz, pl. egy közvetítésen vagy egy filmben.
A másik meg, hogy egy felsőfokú nyelvismeret többet ér több középfokúnál. Én úgy tanulok nyelvet, hogy eleve a felsőfokot célzom meg, tart, ameddig tart.
A helyedben az angolt nyomatnám ezerrel, abból legyen meg a felsőfok mihamarabb, és még utána is fejleszd magad. Ha ez megvan (ha tisztán befektetési szempontból nézzük), akkor jöhet a német. De közben is tartsd szinten az angolt.
Ha ezekből már megvan a felsőfokú nyelvvizsga, akkor lehet rátérni más nyelvekre, de igazából a többségnek erre semmi szüksége. Ha már ezt a két nyelvet felsőfokú szinten tudod, akkor bőven jó vagy. Szerintem ha befektetésnek nézed, az orosz pl. nem ad annyival többet, mint amekkora időráfordítás megtanulni oroszul (az ugyanis nem olyan, mint a német, pláne, mint az angol). A helyedben inkább a szakmámban mélyülnék el még jobban. De a német felső sose jön rosszul, az angol meg szinte alap.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!