Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » A nyelvtudás mennyire jövedelm...

A nyelvtudás mennyire jövedelmező "befektetés"?

Figyelt kérdés
(Mérnöki területen mondjuk) egy angol-német-orosz nyelvtudás (mindből középfok vagy afeletti) mennyivel ad nagyobb esélyt jobb pozíciókra, elhelyezkedésre, jobb fizetésre?

2022. febr. 9. 21:34
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
Európában elég az angol és a német valós C1-es szint.
2022. febr. 10. 07:14
 12/19 anonim ***** válasza:

Nagy cégeknél benne van a meghirdetett követelmények között, azaz, ha nincs, akkor rosszul jövedelmez.

Amúgy meg nem sokat jelent. Kivéve, ha van a helyszínen egy állandóra a dzsungelbe száműzött külföldi munkatárs főnöknek. Mert ha messzebb van, akár földrajzilag, akár hierarchiában, akkor nem érdekli, mit akarsz mondani. :D Előrelépési lehetőség kevés van, mivel a vezetési szinteket jól kigyilkolták-összekalapálták a pár évtizede divatos managertudományok szerint, és ha rendes fazon vagy, mindig van egy seggnyalóbb, akinek emiatt több esélye van, mint neked, hogy meghívják a kinti anyavállalathoz dolgozni.

2022. febr. 10. 08:53
 13/19 anonim ***** válasza:
9-es, pedig sajnos igaz. Nézd meg a Rigó utcai nyelvvizsga követelményeket. 20 éve még nagyon kemény volt, manapság egy általános iskolás produkálja. Nem a szint a lényeg, azzal nem kell foglalkozni, hanem folyékonyan kell tudni beszélni. A nyelvvizsga csak a diploma miatt kell, egyébként nem mér valós tudást.
2022. febr. 10. 09:16
 14/19 anonim ***** válasza:

Jó befektetés, én csak angol + német felsőfokkal jól el tudok lenni, persze önmagában ehhez még kell valami.

Ami fontos: a felsőfokú nyelvvizsga letétele nem jelent felsőfokú nyelvtudást. Akkor vagy felsőfokú szinten, ha folyékonyan, gondolkodás nélkül tudsz társalogni külföldiekkel és mindent megértesz, amit hallasz, pl. egy közvetítésen vagy egy filmben.

A másik meg, hogy egy felsőfokú nyelvismeret többet ér több középfokúnál. Én úgy tanulok nyelvet, hogy eleve a felsőfokot célzom meg, tart, ameddig tart.

A helyedben az angolt nyomatnám ezerrel, abból legyen meg a felsőfok mihamarabb, és még utána is fejleszd magad. Ha ez megvan (ha tisztán befektetési szempontból nézzük), akkor jöhet a német. De közben is tartsd szinten az angolt.

Ha ezekből már megvan a felsőfokú nyelvvizsga, akkor lehet rátérni más nyelvekre, de igazából a többségnek erre semmi szüksége. Ha már ezt a két nyelvet felsőfokú szinten tudod, akkor bőven jó vagy. Szerintem ha befektetésnek nézed, az orosz pl. nem ad annyival többet, mint amekkora időráfordítás megtanulni oroszul (az ugyanis nem olyan, mint a német, pláne, mint az angol). A helyedben inkább a szakmámban mélyülnék el még jobban. De a német felső sose jön rosszul, az angol meg szinte alap.

2022. febr. 10. 20:19
 15/19 anonim ***** válasza:
60%
14-es, van akinek ez a hobbija.
2022. febr. 11. 10:27
 16/19 anonim ***** válasza:
Angolul kell tudni
2022. febr. 11. 10:28
 17/19 anonim ***** válasza:
#15 tudom, én is ilyen vagyok, tanulom is az oroszt. Csak szólni akartam, hogy csak azért ne kezdje el, hogy eggyel tpbb papírja lehessen, mert ha neki nem ez a hobbija (márpedig nem az, mert ő a piaci érték szempontjából nézi), akkor ne kezdjen bele, mert az orosz nehéz, sok motiváció kell hozzá, hogy megtanulja.
2022. febr. 11. 10:43
 18/19 anonim ***** válasza:
Én a németet és az angolt szeretem legjobban. Kicsit tanulok lengyelül is egy podcaston keresztül, de az nem fog annyira menni sohasem, mert a németet általános iskolás koromtól kezdve tanulom, és már lassan olyan érzésem van mintha a második anyanyelvem lenne. Már nem számít idegennek. Nehéz az angol és némethez még hozzáadni nyelveket, mert egy nyelv elfogadható megtanulásához is rohatt sok energia, idő kell. És neten keresztül már azért nehezebb tanulni az alapoktól kezdve, más az amikor a suliban 12 éven keresztül tanuljuk a nyelvet.
2022. febr. 22. 20:34
 19/19 anonim ***** válasza:
Egy jó kis nyelvtanulós app: language transfer
2022. febr. 22. 22:30
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!