Miért ilyen alacsonyak a bérek Magyarországon?
Érdekelne mindenki véleménye. Az imént vitatkoztam egy ismerőssel, mert olyan dolgokat szokott venni, amik "leestek a kamionról" (ha értitek mire gondolok. Mondom ez nem túl legális, erre az volt a válasza, hogy hatalmas nyereséggel működnek hazánkban nagy cégek, akik fizetni meg semmit nem akarnak a dolgozóknak. Akkor ez mennyire legális? Erre nem tudtam mit mondani.
Nektek mi a véleményetek?
Mihez képest alacsonyak és milyen munkakörben? Mert nyugathoz képest minden bér alacsonyabb itt és a futószalagdroidok bére mindenhol alacsony.
Annyit fizetnek az embernek, amennyi értéket kitermel.
A bérekhez képest majdnem minden drága itt lassan. A nyugati cégek hatalmas hasznokat húztak be az elmúlt években.
Pár hete olvastam egy cikket, h ők a bankok a kihelyezett hitelek kamatát azért tudták sokkal tovább alacsonyan tartani Mo-on mint külföldön, mert még így is nagyságrendekkel magasabb volt a marginjuk rajta. De elég csak belegondolni abba, hogy az összes tartós fogyasztási cikk ugyan annyi (vagy több) itthon mint külföldön, ehhez képest a fizetés, üzemeltetési költségek sokkal alacsonyabbak. Az ÁFA árnyalja ugyan a helyzetet, mert az szeretett kormányunk legnagyobb örömére továbbra is a legmagasabb az EUban és a környező országokban.
Szokás azt mondani, azért élnek jól nyugaton, mert mi rosszul élünk, és azért élünk mi "jól", mert tőlünk keletre még rosszabbul élnek...
kb svájci árszint van, ha a bérekhez viszonyítjuk az árakat.
Átlag ember (értsd nem informatikus/ kőműves vállalkozó béla) jó esetben keres 240 nettót.
Saját ingatlan nélkül ez éhenhaláshoz elegendő.
Ez a 5-6%-os infláció egy nagy kamu, ahogy van. Minimum 20-30%
1 kg normális kenyeret nem kapsz 800 ft alatt, csak a légbuborékos albán fehér kenyeret 500ért.
Ezt most azért sem értem, mert sok cég ide jön. Mondjuk amit itt letudnak gyártani, azt gondolom nyugaton is, vagy nem? Ott sem lehet különböző a gyártás, ha ugyanarról a termékről beszélünk.
Akkor nyugaton mégis miért több a bér, itt meg miért kevesebb? A számok nem hazudnak, valamit én értenék félre? Itthon több a költség, mint nyugaton? Nem értem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!