Magyar átlagbért megéri-e német minimálbérre cserélni?
Jelenlegi helyzet: bruttó 300ezret keresek, plusz ehhez hozzájön havi átlagban 40-50ezer forintnyi béren kívüli juttatás. Ez nem éppen a magyar átlagbér, de azért több, mint a minimálbér. Van egy gyerek, asszony még kapja a gyedet, mire lejár, addigra tervezzük a második gyereket. A gyed nagyjából 160ezer. Szolgálati lakásban lakunk, ami ugyan filléres összeg, de nem hosszú távú. A saját házra még rámenne 1-2 millió, mire lakható lenne, ráadásul az nem is egyeztethető össze a munkahelyemmel.
Jelenlegi munkahelyem elég jó -a fizetéstől eltekintve- ideális munkakörülményekkel. Csak egy érettségivel rendelkezek, német nyelvtudás már 25 éve porosodik.
Lehetőség lenne kimenni Németországba alja munkára, minimálbéres gondolom, ami 10 euró körüli órabér. Ha 180 órát számolunk, akkor ennek a nettója nagyjából 1200 euró. Ebből kéne egy albérletet fenntartani, megélni és néha hazalátogatni. Anyagilag nagyjából ugyanott lennék, mintha maradnék itthon a jelenlegi munkakörömben. Talán egy minimálisan jobb lenne. Nem ismerem az albérletárakat, nem tudom, egyelőre azt sem, hogy merrefelé lenne a munkalehetőség.
Az a dilemmám, hogy Németország azért nem Svájc, ahol 4000 chf a minimális kereset. Ha külföldön akarnék letelepedni, akkor igazán csak Finnországot választanám.
Egyébként nyernék vele valamit? Megérné még így is kimenni?
"5-ös havi 220ból VEGETÁLUNK hárman."
Javítottam...
Aham... lakásban laktok, tehát magatoknak termelni nem tudtok semmit. A zöldség-gyümölcs sem olcsó és még ha előre be is vásároltok, nem minden fagyasztható. Plusz az autó, aminek akkor is évi kb 60-100 ezer forint költsége van, ha egy centit nem mentek vele.
Akkor inkább mondd azt, hogy 220 a hivatalos jövedelmetek és még van egy jó adag feketejövedelem, az úgy hihetőbb.
"Nyilván járunk vele, szóval évi 60 benzinnel együtt"
Tehát a biztosítást és az adót leszámítva évi 22 ezret költötök a kocsira, amiből még az éves olajcsere sem jön ki. Vagy abból a 22 ezerből tudtok menni évente 700 km-t, de akkor egyáltalán nics karban tartva a verda. Arra minek kocsi? Ja, két évente műszaki legalább 25 ezer, azt ugye tudod?!
"Nem járunk étterembe, moziba, nyaralni se."
Mondom én: vegetáltok, nem éltek. Gyakorlatilag soha nem mentek sehova, se nyaralni, se szórakozni, se semmi. Az úgy nem élet!
"Mi ebben a hihetetlen?"
Akkor számoljunk utána. Két ember havi kajája, ha spórolósan és zöldség-gyümölcsből oldod meg, akkor is legalább 90 ezer. Egy gyerek kajája mondjuk 40, de akkor már nagyon spórolósra vettük. Ez már 130 ezer. Akkor ha a lakhatásért nem is, rezsiért fizetni kell, az még 35 (télen, fűtéssel még akár több is, de átlag ennyi biztos van). Az már 165 ezer. A kocsira költötök állításod szerint 5-öt havonta (ettől tuti több), háztartási dolgok (tisztálkodás, tisztítószerek, stb) még 5 ezer, egyéb nem rendszeres költségek még 5 ezer, plusz a gyerek ha iskolába/óvodába jár az is havonta elvisz 10-et. Már ez 190 ezer és akkor még nincs a lakáson biztosítás, nem voltak váratlan kiadások (akár csak gyógyszer, ha valaki beteg lesz) és nem tettetek félre egy fillért sem.
Szóval: havi 220-ból kocsival két felnőtt egy gyerek csak vegetálni, napról napre élni tud. Normális élethez egy 3 tagú családnak kellene legalább 400 nettó.
"Nyilván kellene 400, nem azt írtam. De kijövünk 220ból"
De akkor te is belátod, hogy bár kijöttök 220-ból, ez csak kényszer és több kellene a normális élethez.
"Lehet szórakozni ingyen is, bicikli, folyópart stb"
Természetesen lehet, nekem is az egyik legjobb szórakozás az, ha elmegyek egy parkba a kutyámmal és dobálom neki a labdát. De azért évi egyszer kell egy kirándulás, hogy kifújja magát az ember.
"Nem tartom karban az autót. Most nincs műszaki."
Akkor remélem nem jársz vele. Lejárt műszakival és karbantartás nélkül másokat is veszélyeztetsz!
3-nak, aki azt írta, hogy
De a lényeg, hogy tanulj, végezz el hiányszakmát, 2-3 év tapasztalatszerzés, aztán úgy kimenni megfelelő nyelvtudás mellett.
Ha tanulni akartam volna, akkor tanultam volna 20 évesen, de sem akkor, sem most nem érdekel olyan dolog, amivel sok pénzt lehetne keresni.
Amikor lehetőségem volt, akkor sem akartam, és nem bántam meg.
Szerintem ha valakit valami érdekel, azért tanuljon, de csak a pénzszerzésért ne!
Most pedig a jelenlegi lehetőségek közül kellene a legjobbat kiválasztani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!