Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Közgazdászok (frissen végzette...

Közgazdászok (frissen végzettek főleg) általában jól, kielégítően beszélnek angolul vagy sem? Mennyire kell amúgy? (Nem idióta kérdés akar lenni, részeltek lenn.)

Figyelt kérdés

Tudom, így idiótán hangzik, de nem az.

Természetesen ki így, ki úgy, meg második, esetleg harmadik nyelvet is.

Én most nem erre kérdeznék rá.

Hanem a neten sokfelé olvastam, sőt még élőben is hallottam ettől-attól mindkét végletet meg közte is véleményeket.

Sok olyan vélemény van, hogy Magyarországon sajnos még a fiatal közgazdászok sem beszélnek jól, még manapság sem.

Akár olyan megfogalmazásban is lehet olvasni, hogy "hol találni angolul magas szinten beszélő juniort ugyan mégis?" vagy pl. "a nemzetközi gazdaság szak azért jó mert legalább nyelvet jól beszél aki ott végez, ez a legnagyobb érték, mert amúgy nagyon gyengén beszél a többség".

Van a másik véglet aki állítja, hogy az interjú angolul van, fel sem vennék nélküle. Vagy az interjú magyarul van ,de az első nap kirúgták volna, mert rögtön kiderült volna, hogy nem tud teljesíteni, ha nem beszél magas fokon angolul.

Ma már alap.

Egy normális közgazdász állásnál természetes, szó sem lehet róla felsőfokú angol nélkül, stb...

És van köztes álláspont is.

Tudom, azt fogjátok mondani, hogy munkakör függő.

Igen, csak én azonos munkakörökről, vagy hasonló feladatkörökről beszélek. Nagyvállalatoknál.

Hogyan lehetne ebben tisztán látni?

Bocsánat a hosszú kérdésért, rövidebben nem tudtam volna kérdezni.

2022. jan. 2. 21:03
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
90%
Nekem csak 1 magyar kollégám van többi külföldi jó angol nélkül nem lehet beszélni, dolgozni c1 angolom van és pályakezdő vagyok bp
2022. jan. 2. 21:11
 2/12 anonim ***** válasza:
100%
Én angol ng-t végeztem, értelemszerűen mindenki folyékonyan beszél körülöttem, illetve a munkámhoz is kell, de a magyaros hallgatók között elképesztően durva akcentusokat hallottam. Véradás volt a suliban, kínai lányok jöttek vért adni. Funfact, de kínaiul is elég jól beszélek (annyira legalábbis, hogy el tudtam volna magyarázni a dolgokat), angolul meg pláne, már mentem volna segíteni, amikor 3 nagydumás magyar lány odasietett és fölkarolta őket. Hát amit én ott akkor hallottam, Atya ég... Igaz, nem tudom hol dolgozhatnak azóta.
2022. jan. 2. 21:23
 3/12 anonim ***** válasza:
71%
Most igazából mi a kérdés? Jól beszélnek a magyarok angolul? Nem, a többség csak makog. Aki értelmesen tud angolul, szóban és írásban is, az nagy előnyben van.
2022. jan. 2. 21:45
 4/12 anonim ***** válasza:

Én 18 évesen érettségi előtt csináltam meg a felsőfokú angol nyelvvizsgát. Általánosban és gimiben összesen 12 évig tanultam angolul. A mai napig ha olvasok könyvet vagy a neten bármit, vagy nézek videókat, filmeket, akkor kb. fele részben angolul fogyasztok tartalmakat.

Az egyetemen is arra emlékszek, hogy a legokosabbak, akik csúszás nélkül elvégezték a sulit nekik viszonylag jó nyelvtudásuk volt, sokan angol mellett németül is beszéltek (vagy legalábbis németből is leraktak egy középfokút).

25/F, közgazdász (pénzügy-számvitel diploma)

2022. jan. 2. 22:06
 5/12 anonim ***** válasza:

Emlékeim szerint, pár kivételtől eltekintve a legtöbb csoporttarsam angolja a gyengetol a kozepesig terjedt (gazdmen). Az a baj, hogy hiába tud kvázi mindenki valamilyen szinten angolul a fiatalabb generációkból, sajnos így se túl combos az átlag, folyékonyan, önbizalommal nagyon kevesen beszélnek.

Ami a munkahelyi követelményeket illeti, az előzőből is következve, alapvetően nem várnak el elképesztően magas színtű nyelvtudást gazdasági területeken pályakezdőként. Tudj kommunikálni a munkatarsaiddal/partnerekkel szóban és írásban, legyél képes megértetni magad, nagyjából ennyi.

Pályakezdőként pedig valószínűleg nem lesz szükséges a magas szintű tárgyalás, hivatalos kommunikáló, ami megkövetelné a nagyon felsőfokú tudást. Ehhez mondjuk azt is hozzátenném, hogy bár a munkám során nekem is szükséges mondjuk tárgyalásnál a magasabb szintű angol, de némely külföldi üzleti partner csapnivalóan beszél, és hat csak elboldogulnak. Ezen a szinten azért baromi nagy előny a jó angol, mert akkor hatékonyabb tudsz kommunikálni, problémát megoldani, illetve kölcsönöz egyfajta igényességet és profizmust a munkádnak. Egy olyan partnert aki nem tud kommunikálni és igénytelen konyha angolt beszél, nem is tudok komolyan venni (és most nyilván nem pályakezdőkről beszelek, hanem cégek képviselőiről).

Szóval egy szó mint száz, ha nem is követelmény a magas szintű angol, de nagy előny tud lenni bizonyos pozíciókban.

2022. jan. 2. 23:16
 6/12 A kérdező kommentje:

3-as:

Nyilván nem minden magyar, azt mindenki tudja hogy gyenge az átlag bár javul.

Fiatal, egyetemen frissen végzetteket kérdeztem és azon belül is főleg a közgazdászt.

Nem csak magam miatt a közgazdászt, hanem mert oda elvileg nagyon (?) kell, kellene. Jobban mint sok más szakon.

2022. jan. 7. 22:19
 7/12 A kérdező kommentje:

1-es, 2-es, oké aki angol nyelvű szakot végzett ott nem kérdés.

Az akcentus amúgy ahogy én hallom nem annyira fontos valami. Valamennyi mindenkinek van, azzal nem foglalkoznak a munkáltatók, ha amúgy jól tudsz.

2022. jan. 7. 22:21
 8/12 A kérdező kommentje:

4-es, 5-ös:

Tehát sok mindentől függ azt mondjátok?

Mert tényleg mindkét végletet lehet hallani. Azt is, hogy már pályakezdőknél is alap, hogy tudjon dolgozni angol nyelven.

De sok helyen olvasni, hogy nagyon rosszul tud sok egyetemista, frissen végzett, ezért mekkora előnyben van aki felsőfokon beszél, milyen kevés van, hol lehet találni angolul jól beszélő X-hez is értő közgazdászt, stb...

Mitől dől el, hogy kell-e, és ha igen mennyire, milyen szintű tudás?

Például a nem legszakmaibb SSC-kben sok egyszerű álláshoz is alapelvárás. Pedig messze nem azok a legjobb közgazdász állások. Sok helyen ahogy látom, hallom meg vállalati területen sem kell magas szintű vagy akár egyáltalán nem.

2022. jan. 7. 22:23
 9/12 anonim ***** válasza:

Egy társalgási szintű angol minden multinál alap és elvárt, mivel legalább a külföldi társosztályokkal, menedzsmenttel kommunikálni kell e-mailben és meetingeken is. De ehhez nem szükséges azért kimagasló nyelvtudás, elég ha csak olyan szintű hogy az adott munkát el tudod végezni.

A lényeg az, hogy egy viszonylag magasabb szintű nyelvtudás nélkül nem lehet komplex munkakörben hatékonyan kommunikálni, ami mondjuk egy magasabb pozíciónál nélkülözhetetlen.

Szóval én azt mondanám, hogy bár a legtöbb pályakezdő állást meg lehet úszni egy közepes nyelvtudással, viszont ha magasabbra szintre kerülsz a karrieredben, ahhoz már kevés lesz.

2022. jan. 7. 23:51
 10/12 A kérdező kommentje:

Társalgási az nagyon kevés, én azt hittem. A tárgyalási már talán valami.

A közepes nyelvtudáshoz még azt tenném hozzá és a kérdés részben erről is szól, hogy mindenkinek van legalább középfokúja.

De az sok esetben nagyon elméleti tudás, gyakorlatban használni nem vagy sokkal alacsonyabb szinten tudják.

Az ilyen tudás meg akkor nem igazán közepes.

Egyébként sajnálom, hogy csak ennyi válasz született, azt hittem többen írnak majd. Jó lenne beszélgetni róla.

2022. jan. 8. 15:01
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!