A közgazdászok jól keresnek, vagy telítődnek?
Annyira szerteágazó, hogy szerintem nem leszel okosabb a válaszoktól.
Én közgazdászkent vegeztem, kombinalom a mernoki tudasommal, szervezokepessegemmel, kutatoi tapasztalatommal, es jol fizeto klienseim vannak, ezert 500 EUR netto a napidijam tanacsadokent, mellette egyetemen dolgozom felallasban. Városokkal es innovatív projektek gazdaságossá tételével foglalkozok. Bankba szökőévente teszem a lábam.
Egy éve végeztem, angol nyelvű nemzetközi gazdálkodás ba, BGE, bankban dolgozom, 400 nettó alatt vagyok picivel kafi és túlóra nélkül. Mestert, CFA-t idén tervezem elkezdeni.
Én is hallom, hogy “jaaaaj tömegképzés” meg “jaaaaj a bge ilyen meg olyan”, de ha tudatosan építetted a karriered, és jók a soft skilljeid, szerencse nélkül (mert nekem az nagyon nem volt), simán kereshetsz ennyit. Később meg többet.
5)
Maga a pozi szerintem annyira nem nagy szám, az MNB számára rakunk össze jelentéseket Excelben, de örülök neki, ahogy az első hsz-ben is említettem, nagyon nehezen indult a karrierem, összeteszem a kezem most ezért a munkáért és bérért.
Nálunk már pályakezdőként is jó a fizetés közgazdászként.
A kezdő, BSC-s diplomával a legrosszabb bruttó bér 450.000 Ft, ami kb nettó 300.000 Ft. (de ez a tapasztalat nélküli, nagyon kezdő fizetés)
Friss diplomásként szerintem ez kifejezetten jó. Azok a munkavállalók, akiknek már van néhány éves tapasztalata, általában 600-700 ezer forintot keresnek bruttóban. A középvezetők és felsővezetők pedig ettől nyilván sokkal-sokkal többet, ami már bőven milliós tétel, de arról már nem tudok pontos számokat.
Azt is hozzáteszem, hogy nálunk a gyakornokok órabére is folyamatosan emelkedik, a legújabb gyakornoknak is 1800 ft a bruttó órabére, ami 1500 nettó, de most 2022-től 25 év alatt szja mentességet élveznek, így a bruttót kapják kézhez.
Szóval szerintem, nagyon jól lehet ebben a szakmában keresni, ha olyan munkahelyet választ az ember, ahol van lehetőség fejlődésre és nem egy egyszerű adminisztratív feladatot lát el, hanem valós szakmai tudást kell hozzá tenni, illetve ehhez kap megfelelő támogatást.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!