Ha esetleg külföldről hazatérne az ember Magyarországra, érdemes előbb recruiterekkel beszélni az elérhető állásokról?
Pl Hays, Reed. Ilyenekre gondolok.
Hogy felmérjék a CV-m és a kinti végzettségem/munkatapasztalatom alapján mire tudok számítani.
Ezt esetleg még hazaköltözés előtt is hajlandóak általában megejteni a toborzók?
Linkedin vagy egy megbízható fejvadász.
Hays-szel nekem is rossz tapasztalatom van csak.
Más toborzó cégek esetleg? Mit ajánlotok?
(Csak Budapest érdekel.)
1 dologgal nem árt tisztában lenni: a recruiter/toborzó nem azt nézi, hogy neked mi lenne a jó, hanem azt, hogy neki. Beszélni beszélhetsz velük, de amúgy azt fogják csinálni, hogy minél hamarabb elsóznak egy, a portfóliójukban lévő állásra és rábeszélnek, hogy fogadd el. Ezeknél a cégeknél recruiter nagyjából úgy működik, mint az ügynök egy nagy ingatlan irodánál: ha van egy vevő, aki elviszi a kérót holnap 30 misiért, akkor nem fog arra várni, hogy lehet, 1 hónap múlva jön valaki aki 35-öt ad érte, hanem rábeszéli a tulajt, hogy fogadja el a "biztos" ajánlatot.
A recruiter ugyanúgy "jutalékból" él, mint az ingatlanos, és - tapasztalataim szerint - ugyanolyan rövidtávon gondolkodik.
Ettől még érdemes lehet velük tárgyalni, csak amit mondanak nem kell mindig készpénznek venni.
Ez tiszta sor, csak 3 hónap alatt egyetlen egy állást sem ajánlott nekem az állítólag MO legnagyobb ilyen jellegű cége. Mindezt úgy, hogy olyan végzettségem és munkatapasztalatom van, amiből most brutális hiány van a piacon és mint mondtam 2 hét alatt írtam alá új munkaszerződést mikor felmentem linkedinre...
Fontos lenne tudni a hátteret, a fejvadászoknál is változó miben jók.
1. Alkalmazott vagy freelancer ?
2. Szakmai terület programozás (pl. Java) sap tanácsadás csak példaként…
3. Iparág termelés, logisztika, pénzügyi, etc…
Ez alapján tudsz lehet javasolni.
Egyébként ha Linkdinen beállítod , hogy aktív kereső vagy és mit keresel 1-2 napon belül kapsz ajánlatot.
De Linkedin-en még nem tenném át a székhelyem Budapestre, amíg vissza nem költözöm. Így meg gondolom nem ott dobná fel a profilom.
Vagy hülyén jönne ki, hogy kapok ajánlatot és akkor interjún bököm ki, hogy majd 1-2 hónapon belül esedékes a költözés...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!