Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Várható tényleges fizetésemelé...

Várható tényleges fizetésemelés, vagy váltsak pályát?

Figyelt kérdés

26 éves vagyok, egy éve dolgozom pályakezdő tanárként egy középiskolában. Jelenleg a fizetésem pótlékokkal együtt nettó 160 ezer, amiből megélni sem tudok, albérletet fizettek, emellett szó szerint nyomorgok.

Szerintetek van esély arra, hogy összeomoljon az oktatás és muszáj legyen érdemben emelni a fizetéseket? Ha igen, mennyi idő múlva? Néha már azt érzem, egy hónapig sem bírom tovább így... A diákoknak sem jó, hogy egy fiatalon kiégett, nyomorgó majdnemkoldus tanítja őket.

2021. nov. 20. 19:48
1 2 3
 21/29 anonim ***** válasza:
100%
18: engem is ezzel nyomasztottak, én latin-német szakon végeztem majdnem, utolsó félévben hagytam ott. Szerencsére a némettudásommal el tudtam helyezkedni a versenyszférában, és így pár év után már szabad szemmel is látható összeget keresek. Anyám azóta is a nyakara jár, hogy miért nem végzem el a tanárszakot, az egy biztos állás lenne. Muhaha.
2021. nov. 21. 09:52
 22/29 anonim ***** válasza:
95%
#21 Én azért az utolsó félévben nem hagytam volna ott a helyedben ha tényleg csak ennyi volt hátra. Nyelvtanárként nem feltétlenül csak a közoktatásban lehet elhelyezkedni.
2021. nov. 21. 10:26
 23/29 anonim ***** válasza:
67%

A tanári fizetéssel kapcsolatban csak egy régebbi válaszomat tudom idézni:

https://www.gyakorikerdesek.hu/politika__magyar-politika__11..

"Nem érdekel, ha lepontoznak, de szerintem ez nem csak a kormányon múlik, bár én sem szeretem a fideszt.

De a kezdő tanárok nagyon jól tudják, hogy milyen semmi "bért" fognak keresni, ha elvégzik az egyetemet, mégis elmennek hivatástudatból tanárkodni, vagy majd a párjuk eltartja őket. A kormány meg erre épít, hogy úgyis van elég a rendszert még éppen működtetni képes naiv hülye, aki szarért hugyért is elmegy hivatástudatból tanárnak, akkor minek emeljenek bért? Vagy te munkáltatóként adnál 300-at a munkás Józsinak, mikor 100-ért is ugyanúgy mindent megcsinál? Amíg a tanárok mindig bemennek dolgozni, és folyamatos a naiv utánpótlás, addig nem fog javulni a helyzet. A sírás, hogy jajjdekevésafizetésem nem fogja érdekelni a kormányt, ha másnap ugyanúgy bemész dolgozni. Vagy tömeges sztrájkkal, vagy felmondásokkal és az utánpótlás drasztikus csökkenésével lehet eredményt elérni. Szerintem is nagyon megalázó a tanári bér, de a sírásért nem fognak többet adni sajnos."

2021. nov. 21. 10:36
 24/29 anonim ***** válasza:
100%
Javaslom, hogy válts pályát! A pedagógusok sosem voltak és sosem lesznek megfizetve. Elmész máshová dolgozni és lesz előrelépési lehetőséged.
2021. nov. 21. 10:36
 25/29 anonim ***** válasza:
84%
22: volt ebben a történetben több faktor is, nagyon nem akarok belemenni. Sajnos nem volt pénzem sem befejezni, anyámék meg csak a cseszegetés részét állták a dolognak, de egy forinttal sem támogattak. Eleinte gondoltam rá, hogy összegyűjtöm a pénzt és visszamegyek, de arra jutottam, hogy azt a 180 ezret sem éri meg a diploma (akkoriban ennyi volt egy félévi tandíj), amit sosem fogok használni, mert már kezdőként annyit kerestem, mint egy tanár 10 év tapasztalattal. Amúgy beleláttam a nyelviskolák világába is, az sem egy leányálom.
2021. nov. 21. 10:45
 26/29 anonim ***** válasza:
95%
Én ismerek olyan nyelvtanárt aki csak magánórákat ad esetleg fordításokat vállal vagy tolmácsol és az iskoláknak a közelébe sem megy. Tisztességesen megél belőle. Nyilván ehhez az kell, hogy jó híre legyen és keressék a szülők és a tanulók. Szóval azért nem esélytelen tanárként sem boldogulni, csak nem az iskolában kell tanítani. Ott majd csak akkor, ha esetleg egyszer korrektül megfizetik. Nem tudom milyen szakos tanár vagy, de mindegy is. Valószínű azért, hogy az egyetem alatt ragadt rád valami a szakterületed ismeretanyagából. Szerintem gondolkozz el azon, hogy milyen egyéb területen lehetne ezt a tudást kamatoztatni. Vagy menj el egy időre dolgozni olyan helyre ahol sokat fizetnek, akár külföldre is. Ne akadj fent azon, ha nem találsz rögtön a képzettségednek megfelelő állást. Próbálj meg összerakni annyi pénzt, hogy ne legyél létbizonytalanságban. Utána teljesen más szemszögből fogod látni a dolgokat. Én betanított munkásként 5 év alatt simán félreraktam egy vidéki városi kis lakás árát külföldön, közben még autót is vettem, utaztam és költöttem is a pénzt, persze csak ésszel. Most már szeretnék azért váltani, szívesen elmennék akár tanítani is. Megtehetném egy ideig, hogy havi 145 ezerért dolgozzak. Viszont ha elvállalnám ennyiért, azzal csak lefelé húznám a béreket. Fiatal vagy még, szerintem ne ragadj le egy iskolában ilyen feltételek mellett. Visszamehetsz később is ha mindenképpen tanítani szeretnél. Talán ha tényleg elfogynak a tanárok az iskolákból, akkor a béreket is kénytelenek lesznek rendezni.
2021. nov. 21. 12:03
 27/29 anonim ***** válasza:
46%

"Nyelvtanárként nem feltétlenül csak a közoktatásban lehet elhelyezkedni."

Nem, de a nyelviskolák kivétel nélkül mind csak vállalkozói szerződéssel foglalkoztatnak, szóval akkor minimum KATA-s vállalkozónak kell lenni.

Nekem két rokonom is van, akik tanárit végeztek. Egyikük sem dolgozik a szakmában. Egyikük el sem kezdte, mert rájött, hogy éhbért keresne. Most adatelemző egy kisebb cégnél és dupla annyit keres, mint tanárként keresne 10 év tapasztalattal. Másikuk akkor adta fel végleg, mikor egyszer a vidéki iskolában a hülye cigány gyerek beszólt neki. Merthogy normális iskolába csak kihalásos alapon lehet bekerülni tanítani, a kis falvak iskoláiban meg a gyerekállomány 80-90%-a aljanép.

Még szerencse, hogy nekem nincs és nem lesz gyerekem, legalább nem kell aggódnom amiatt, hogy kik fogják tanítani.

2021. nov. 21. 12:54
 28/29 anonim ***** válasza:
30%
Hát nálad lett igaz a mondás kérdező, hogy tanulj tinó, ökör lesz belőled.
2021. nov. 21. 14:06
 29/29 anonim ***** válasza:
30%
#28: De ha a tinó nem tanul, akkor nem ökör lesz belőle, hanem sült hús.
2021. nov. 21. 18:40
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!