Ez vajon az egész havi bérem? Vagy később is fognak utalni?
Sziasztok!
35 hetes terhes vagyok, október 1-től nem dolgozom.
10 napot még szabadságon voltam a hónapban, utána 15 nap betegszabadság, majd 4-5 nap táppénz.
Az eddigi bérem nettó 440 ezer Ft volt.
Ma reggel jött az utalás október hónapra, 130 ezer….
Magyar Àllamkincstár szokott utalni, oda tartozunk.
Az lenne a kérdésem, hogy ez a komplett összeg amire számíthatok, vagy a betegszabadság-táppénz majd külön jön?
Pályakezdő a HR-es a munkahelyemen, nem tudta sajnos megmondani, én pedig még sosem voltam táppénzen, nem tudom, hogy megy ez.
Találtam egy nyomtatványt, nem tudom, ez irányadó e még, de ebben kifejezetten válhatnak lehet, hogy mikortól akarom igénybe venni: a szülés napjától vagy azt megelőző 4 héttel….
Valamit rosszul értenék?
A Csed a gyermek megszületésének napjától jár (kórházban rögzítik), nem onnantól, hogy te szülési szabadságra mentél.
A gyereknek egyből lesz elektronikus adó és tajszáma is, szóval nehogy meglepődj, ha majd kérik az igazolványokat tőled...
Ez már nem a nyolcvanas évek, hogy egy anyakönyvi kivonat lepecsételve meg egy születési karton aztán jónapot...
Valamit rosszul értenék?
Igen...
Alapvetően azt, hogy a gyermek születésének dátumától kérvényezheted, előre nem.
Ha nem marad életben a gyermek akkor is jár, de csak két hétre.
Bocsi rosszul írtam le.
A Csed maximum 24 hét (168 nap) lehet, és nem lehet kevesebb mint 6 hét plusz 15 nap jár a minimális idő után, ha a gyermek időközben elhalálozik.
Mértéke a bérpapírod szerinti jövedelemátlag 70%-a lehet, és 10 % nyugdíjjárulék terheli.
Abban az esetben jár, ha a gyermek születése előtti két éven belül volt legalább 365 nap fizetett tb-d (nem számít ha nem folyamatos).
Lehet volt változtatás, mert februárban is volt (mnimálbér, garantált bérminimum), egy évben legalább kétszer van.
Nálam a tananyagba csak annyi van, hogy adóköteles jövedelem. (igazából értelmetlen ebből vizsgáztatni is meg bizonyítványt adni is mivel az öszes jogszabályhoz tartozó értéket az aktuális bérszámfejtő program ismeri, kezeli, frissíti)...
Áprilisba kezdtem a tanfolyamot (azóta se világos teljesen sokminden).
Nálam a tananyagba még ez a 70% van a csedre.
A gyedre is.
Meg ott annyi a különbség még, hogy max két évre jár, a gyermeknek a saját háztartásban kell lennie, és van maximum kifizethető felsőhatára is ami a mindenkori minimálbér kétszeresének a 70%-a.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!