Akik külföldi tanulmányok után visszajöttek Magyarországra dolgozni - miért?
Az utóbbi években eléggé megnőtt a kereslet a külföldi tanulmányok felé (itt elsősorban a komplett programokat értem, nem az Erasmus csereféléveket). Egyre többet látom, hogy pl. Hollandiában, Dániában, Németországban végzik fiatalok a mesterképzést.
Nyilván ezen idő alatt megszokja az ember a külföldi életszínvonalat, esetleg dolgozik is ott valamit, jó eséllyel találna az adott országban is munkát a tanulmányok után. Mégis sokan hazajönnek és itt kezdenek utána dolgozni.
Van itt olyan, aki pont ezt csinálta? Miért? Milyen volt visszarázódni a magyarországi életbe? Mi húzott haza?
Nyugat-európában nem tudom mi van, én 6 évet dolgoztam Amerikában és azért ott az van, hogy a munkahelyen hajtani kell, mint az állat - ha fizikai munkát csinálsz, ott vannak a mexikóiak milliószám akik feleannyiért megcsinálják mint te, irodai munkán (IT) meg évente nem tudom hány tízezer indiai kap vízumot, ők meg szeretnek napi 12 órákat tolni és rögtön te vagy mellettük a lógós.
A pénz kevesebb az igaz, de itthon könnyebben találsz olyan munkát amire nem megy rá az egészséged vagy a családod (nyilván nem azt akarom mondani, hogy mind ilyen).
Volt olyan magyar ismerősöm kinn Amerikában aki heti hat napot dolgozott és a 2 db hivatalos állami ünnep mellett évi 2 (kettő) nap szabadsága volt.
Köszi mindenkinek a válaszokat!
#5: Azért pályakezdőként IT-n kívül az 500-600 nettó Pesten szerintem elég ritka. Esetleg 3+ év tapasztalat után, ha jól helyezkedik az ember.
#6: A "vettem egy házat" után érthető amit mondassz, csakhogy megintcsak, pályakezdőként frissen egyetemről kifelé jövet mennyien engedhetik ezt meg maguknak?
#8: Ez érthető, bár a kényelmesen kijövök a fizuból megintcsak szerintem nem a pályakezdőkre mondható el.
#11: Az amerikai munkakultúra taszítását teljesen megértem, nincs az a pénz, amiért évente 2 szabadnappal beérném.
#12: Ez is igaz, viszont én itt elsősorban a friss diplomások helyzetét szeretném megvitatni, a betanított munkák egy külön posztot megér.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!