Rossz ötlet ennyi diákhitelt felvenni?
Visszalehet fizetni ennyit amúgy. Ki tudsz menni majd külföldre is dolgozni, ott néhàny èv tapasztalattal, ez a 3 havi fizetésed kb.
Ha év közbe nem is fogsz dolgozni, ami megértek suli mellet, de a nyarakat végig nyomhatod, akár érdemes gondolkodni külföldi munkàba is nyáron.
Köszi a választ!
Az a baj, hogy már 22 éves vagyok, így sajnos csak 29 éves koromra végeznék vele. Szüleim sajnos nem fognak tudni segíteni már, mert nyugdíjba mennek, így nem lesz pénzük arra, hogy még engem is eltartsanak, mint eddig. Ha ezt a félévet be tudnám még passziváltatni (ez az 5.), akkor csak két félévet kell kifizetnem, ami 3 millió, de természetesen elmennék dolgozni akkor most, és úgy számoltam, szeptemberig talán 1 milliót össze tudnék gyűjteni.
#4. "Plusz, ha jól tudom, egyetem elvégzése után 10 évig nem is lehet külföldre menni dolgozni."
Rosszul tudod, ez még az állami képzési forma esetén sem igaz, ha pedig önköltségen tanultál, pláne ott dolgozol egész hátralévő életedben, ahol akarsz.
Állatorvosisként azt tudom mondani, hogy sokan megoldják, hogy dolgoznak mellette (leginkább kisállat patikában vagy rendelőben). De ez leginkább úgy fér bele, ha jó pár órát kihagy napközben és estig dolgozik. Nekem nem fért bele soha az időmbe.
Ugyanakkor most hallottam egy beszélgetést, hogy elment egy rendelőbe álláshirdetésre. De a helyszínen már közölték vele, hogy más állatorvosis ingyen jönne gyakorlatot szerezni, jóval hátrébb került az esélyesek listáján így, hogy ő pénzt is szeretne ezzel keresni.
"Másrészt viszont ez az ország egyik legjobb, legnívósabb szakja, végzés után azonnal lesz jó munkád, ha akarod, itthon, ha akarod, külföldön." Azért a "lesz jó munkád", amit gondolom pénzben ért az illető, kicsit vitatkoznék vele. Egy kezdő állatorvos fizetése sok helyen 150ezer ft körül van itthon. Utána kell további képzésekre menni (kamarai pontok miatt, szakállatorvosi képzés,...), ami szintén nem kevés pénz, amit a munkáltató vagy fizet vagy nem. Ha meg az ember akarja saját magát is építeni, ahhoz is kell pénz (egy sima műtősruha szett 15ezer, fonendoszkóp több tízezer,...), de ilyeneket már egyetem alatt venni kell, ahogy igény szerint tankönyveket is meg kell venni (több tízezer néha).
#8. "Azért a "lesz jó munkád", amit gondolom pénzben ért az illető"
Nem csak erre értettem, hanem a szakma szépségére és a társadalmi megbecsülésre is. Egy idő után pénzben is (külföldön kicsit előbb, mint itthon). Egyébként nagyon jó, hogy leírtad a tapasztalataidat és korrigáltál, köszi!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!