A védett kor nyugdíj előtt érvényben van jelenleg?
Létezik még a védett kor. A törvényben előírt nyugdíjkorhatár (jelenleg 65 év) előtti 5 év annak számít.
Ebben az időszakban akkor mondható fel a határozatlan idejű munkaviszony, ha a dolgozó a munkaviszonyból származó lényeges kötelezettségét szándékosan vagy súlyos gondatlansággal jelentős mértékben megszegi, vagy
egyébként olyan magatartást tanúsít, amely a munkaviszony fenntartását lehetetlenné teszi.
Továbbá a munkavállaló képességével vagy a munkáltató működésével összefüggő okból akkor szüntethető meg, ha a munkáltatónál nincs a munkavállaló által betöltött munkakörhöz szükséges képességnek, végzettségnek, gyakorlatnak megfelelő betöltetlen másik munkakör vagy a munkavállaló az e munkakörben való foglalkoztatásra irányuló ajánlatot elutasítja.
"De csak elméletben."
Elolvastad a 2. választ?
Ott le van írva, hogy bizonyos esetekben nem tud működni. De egyébként létezik és van, ahol működik is. Az, hogy Veled erkölcsileg elfogadhatatlan módon bántak el, senki nem tehet a munkáltatódon kívül.
Olvastam, sőt már akkor elolvastam, amikor még engem érintett. Nem kétlem, hogy létezik ilyen, de ott van benne akibúvó: "a munkáltató működésével összefüggő okból akkor szüntethető meg, ha a munkáltatónál nincs a munkavállaló által betöltött munkakörhöz szükséges képességnek, végzettségnek, gyakorlatnak megfelelő betöltetlen másik munkakör".
Ezt bármely munkáltató mondhatja, azzal, hogy leépít, átszervez, megszüntet. Ki fogja ellenőrizni?
A közszférában lehet, hogy betartják, ott van szakszervezet is, de egy milliárdos forgalmú magáncég, ha valakit lapátra akar tenni, nem foglalkozik vele, ha esetleg azon keveseknek, akik pert indítanak ellene, ki kell köhögnie még vagy 2 havi bért kárpótlásul.
Én is erről beszélek.
Erkölcsileg nem fogadható el, amit Veled tettek.
Én is jártam már meg munkáltatóval. Én perre mentem, nem is tudtam volna soha többet nyugodtan aludni, ha elengedem a lehetőséget. Pedig a nyerési esélyem ugyanúgy, ahogy neki 50-50 % volt csak.
"ha valakit lapátra akar tenni, nem foglalkozik vele, ha esetleg azon keveseknek, akik pert indítanak ellene, ki kell köhögnie még vagy 2 havi bért kárpótlásul."
Ehhez csak annyit fűznék hozzá, hogy nem mindig ennyi az annyi. Nekem egy munkajogban jártas ügyvédem volt. Vastagon fogott a ceruzája az érdekemben. Konkrétan megduplázta a követelésem sérelmi díj címszóval. A másik fél csak pislogott, pedig a cégnek is volt ügyvédje.
Hidd el, mindenki 50-50 % eséllyel indul minden perben! A többi sokszor nem az igazság, hanem a szerencse kérdése csak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!