Mi a véleményetek a 25 éven aluliak SZJA mentességéről?
Engem kicsit felháborít, mert ismét azt ösztönzi, ne tanulj tovább, menj ki minél hamarabb a munkaerőpiacra dolgozni.
Pl egy mester (mérnök, közgazdász) vagy egy osztatlan (orvos, tanár) képzés 5-6 év, mire valaki elvégzi addigra el is éri a 24-25 éves kort, nem kap semmi kedvezményt. Diák béreknél talán jól jön, de az amúgysem nagy összeg, jellemzően 1000-1500 Ft bruttó óránként.
Jelenleg szerintem amúgy is a nem magasan képesített szakmák aránylag nagyon jól vannak fizetve (építőipar, vendéglátás), ez a lépés pedig tovább támogatja őket rövidtávon.
Egyetlen remény, hogy a sok ide áramló fiatal benne is ragad ezekben a szakmákban, ahol ezáltal 5-10 éves távlatban megszűnik a hiány -> lentebb mennek a bérek.
6-ossal teljesen egyetertek. En 33 eves gyermektelen ferfikent konkretan SEMMILYEN tamogatast nem kapok. Semmire nem vagyok jogosult. Fizessem mint a katonatiszt az EU-ban kb. a legmagasabb munkaber utani adokat. Ha orvoshoz megyek esetleg, akkor mehetek maganba ha esetleg normalis szolgaltatast akarok kapni. Stb.
SZJA visszaterites nulla, SZJA tamogatas nulla. Lakas (hitel vagy barmilyen) tamogatas nulla. De a fizetesem 30-40%-at adozzam csak le szepen, mert nincs gyerekem. Vagy nem vagyok "fiatal". Vagy nem vagyok nyugdijas, vagy vallalkozo.
Rohadtul duhito.
Alapvetően nincsen vele bajom. Az valóban szomorú, hogy így alanyi jogon jobban fog keresni bárki 25 év alatt, mint az, aki akár évek óta ott dolgozik adott munkahelyen.
Ugyanúgy szomorúnak tartom azt is, hogy most megvesszük kilóra a gyereket nevelő családokat az adóvisszatérítéssel.
És a legeslegszomorúbbnak azt tartom, hogy mérnökként dolgozó fiatal harmincas házaspárként egy vagyont fizetünk be a közösbe, de abból SEMMILYEN téren nem részesülünk gyakorlatilag. Ha orvosi ellátásra van szükségünk, inkább magánba megyünk, mert ott legalább van esélyünk sorra kerülni és nem kell 3 nap szabit kivenni egy szakorvosi vélemény miatt. Nyugdíjasok már nem leszünk, egyelőre gyerekünk sincs, hármat nem is tervezünk, szóval akkor mire!?
És miért legyek én szolidáris, miért tapsoljak egy progresszív adózási rendszerhez? Az lenne a normális, ha mindenki egységesen x-et kapna kézbe, mert aki többet keres, az többet is adózik? Ez igazságos? Főleg a mai rendszerben, ahol sosem látjuk viszont a saját adónkat és járulékainkat. Fizessek én többet azért, hogy a gyerekesek, nyugdíjasok, eltartottak, vagy 25 év alattiak még többet kapjanak a közösből? Hát persze...
De lesz gyerekem, csak nem három+. Mire legyek irigy?
Az anyagi feltételeket szeretnénk mi, felelős leendő szülőkként megteremteni nekik mielőtt megszületnek, nem hitelből és CSOK-ból, meg "jószívű" adóvisszatérítésből létezni és erre alapozni. (Aki élhet vele, az éljen, nem ellenük szól a monológom, hanem az irány ellen, amit a kormány képvisel!!!) Nem az lenne a normális kormánypolitika, ha a szülők munkavégzését segítenék elő? Esetleg bértámogatást, járulékkedvezményeket adnának a munkáltatónak? Az anyák visszatérését erősítené? A gyerekek elhelyezését egyszerűsítené? Rugalmasítanánk a rendszert akár a bölcsik, ovik, iskolák szintjén is?
Nyugdíjasok. Gondolom az tiszta, hogy most minden dolgozó egyén a jelenkori nyugdíjasokat tartja el. Miért? Miért nem minden rendszerben arra törekszünk, hogy a jövőbeni SAJÁT nyugdíjunkat teremtsünk elő? A most dolgozó generációknak gondoskodni kell a jelenlegi nyugdíjasokról, meg arról is, hogy majd 20-30-40 év múlva neki se kopjon fel az álla. De említhetném azt is, hogy a jelenlegi nyugdíj mértéke is borzadály, szóval a nyugdíjasaink jövedelmét is ki kell még olykor egészíteni, amit szeretettel megteszünk, mert a szeretteinkről beszélünk. De ez fair? Nem azt mondom, hogy hagyjuk éhen halni a nyugdíjasokat, nyilván nem ez a normális, de hozzunk valami fair play-t a rendszerbe. Az egész rendszert úgy kéne megreformálni, ahogy van, mert valljuk be ez nem életképes és a legkevésbé sem elvárható három felé (nyugdíj járulékot, előtakarékosságot és kiegészítést) fizetni olyan egyéneknek, akik az életük derekán családalapításra készülnek, vagy akár már gyermekeket nevelnek, iskoláztatnak, stb.
És akkor az élősködőkről, eltartottakról (gondolva itt elsősorban a c típusú mély szegény társadalmi rétegekre pl.). Erre is a segélyezés a legjobb megoldás? Meg a krumpli osztás?
Sajnálom ha a hozzászólásomból az egyetlen dolog ami lerítt az az, hogy irigy vagyok és szégyelljem magam!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!