Mi a véleményetek a 25 éven aluliak SZJA mentességéről?
Engem kicsit felháborít, mert ismét azt ösztönzi, ne tanulj tovább, menj ki minél hamarabb a munkaerőpiacra dolgozni.
Pl egy mester (mérnök, közgazdász) vagy egy osztatlan (orvos, tanár) képzés 5-6 év, mire valaki elvégzi addigra el is éri a 24-25 éves kort, nem kap semmi kedvezményt. Diák béreknél talán jól jön, de az amúgysem nagy összeg, jellemzően 1000-1500 Ft bruttó óránként.
Jelenleg szerintem amúgy is a nem magasan képesített szakmák aránylag nagyon jól vannak fizetve (építőipar, vendéglátás), ez a lépés pedig tovább támogatja őket rövidtávon.
Egyetlen remény, hogy a sok ide áramló fiatal benne is ragad ezekben a szakmákban, ahol ezáltal 5-10 éves távlatban megszűnik a hiány -> lentebb mennek a bérek.
Nekem nem fáj. Jól látod, hogy 25 év alattiak nem kapnak igazán magas fizetést általában. Innentől kezdve aprópénz a költségvetésnek, egyszerű választási osztogatás.
Azt se tudom, hogy ez csak jövőre lesz a "covid miatt", vagy állandóra teszik.
A szolidaritás elve alapján minden alacsony keresetűnek kéne szja kedvezményt kapnia --> progresszív jövedelemadó.
Most legalább az egyik alacsony keresetű csoportnál ez megvalósul.
#5:
kisarkított példa, de 24 év és 360 naposan pont annyit illene kapnom, mint 25 évesen ugyan azon a munkahelyen, ugyan abban a munkakörben. Ja, nem, mert közben az állami támogatás megszűnik.
Most vagy az évforduló körül benyeli a munkáltató a különbséget és a munkavállalónak ugyan annyit utal, sőt, a hamarosan esedékes béremelésre is nyitott lesz, vagy ha visszaveszi a fizetéseket / megtagadja az emelést az tömeges fluktuációhoz fog vezetni az évforduló körül.
Egy 23-24 éves informatikus nem keres pl rosszul ;)
Mi jó a progresszív adóban? A jól keresőket (legtöbbször a tudásukkal, tehetségükkel érték el, nem ingyen kapták) azokat jobban megsarcolja. Neked hogy esne, ha a jövő évi béremelésedet azért nem adná meg a munkáltató, mert azt mondja, ő ugyan odaadta, de mivel a következő sávba kerültél, ezért hozzád egy forinttal nem utal többet, de örülj, mert jobban hozzájárulhatsz az állami terhekhez? Illetve miért nem igazságos az, hogy mindenki egyenesen arányosan x%-al járul hozzá a hontalanok ellátásához, a gyalogos járdák fenntartásához és a közvilágításhoz? Egy gazdag miatt gyorsabban kopik a járda vagy jobban részesül az állami egészségügyi ellátásból? Nem hiszem
Én örülök neki mert most vagyok 22,ugyan nem keresek rosszul most se de ez nagyon jól jön kiköltözés szempontjából,így sokkal bátrabban vágok bele pár hónap múlva albérlet fenntartásába.Ha lenne párom akivel gyereket szeretnék akkor is jó lenne,gondolom ez is az egyik célja a szavazás kuncsorgáson kívül ugye.
A hosszabb távú hatásai nem feltétlen jók az összképet nézve,ha ez a több száz milliárd SZJA osztogatás miatt megemelkednek az árak mindenhol az káros lenne.Az még rendben lenne ha a 25 év alattiak és a gyerekesek jól járnak,a többinek ugyanolyan marad a helyzet de ez nem feltétlen így lesz.Abban biztos vagyok hogy ezt a pénzt lehetne okosabban befektetni a gazdaságba,oktatásba hosszú távú nyereség reményében de ezzel nem lehet annyi szavazatot behajtani.
#7 értem szóval téged nem is a véleményem érdekelt, hanem csak puffogni akarsz, hogy mennyire kiszúrtak veled.
Hát hajrá, dühöng ki magad, én kiszálltam.
Látszik, hogy aki mást mer mondani, mint a szent tömeg arra nem vagytok kíváncsiak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!