A szürke fizetést kapó munkavállalóknál az évenkénti minimálbér és bérminimum emelkedéseknek megfelelő többlet fizetést meg szokta adni a munkáltató, vagy annyival kevedebbet ad zsebbe?
Nem előbb annak felszámolásával kellene kezdeni?"
Mégis hogy számolja fel, ha az állam közterhet nem hajlandó csökkenteni, valamint ebben a játékban a dolgozó is partner.
Egyébként is az a véleményem, ha valami csoda folytán mégis csökkentenék a bérek utáni közterheket, a megszokás nagy úr alapon a cég akkor sem mondana le a szürkefoglalkoztatásból származó plussz pénzekről.
Ahhoz jóval előbb kellett volna felébrednie az államnak.
Tipikus példa a hálapénz görcsös kivezetése.
Mindent csírájában kell elfojtani, csak akkor hatékony a "védekezés". Évtizedekkel később már mit akarnak elérni?
Évek óta szürkén kapom a fizetésem (250 bruttó + 100-200 zsebbe). Nálunk az a "szokás", hogy novemberben leülök a elnökkel és átbeszéljük a jövő évi fizetéseket. Minden évben emel itt is és ott is. Volt olyan, hogy a mértékkel nem voltam megelégedve és ekkor elkezdtem állást keresni. Mivel a munkaterületem elég speciális és összetett ezért nehezen találna embert. Egy évig máshol dolgoztam rendesen bejelntve bruttó 400-ért. Aztán a régi cégem visszacsábított.
Anyagilag a szürke fizetésel én jobban járok mert egy sikeres projekt után szép pénzt kapok zsebbe.
Szerintem alapból hülyék a feketén munkát vállalók. Miért? Mégis értelme? Amikor felteszem ezt a kérdést jön a bölcs válasz:" háá mert így többet kapok" na persze..
Ha megbetegszel lesz egy alamizsna tappenzed, ha feljelentik a céget még meg is van sértődve hiszen akkor őt is megbuntetik, egy normális lakáshitelt se fogsz kapni, a Nyugdijadbol meg majd éhen halsz.
Ebben is van valami.
De abban is, hogy EGY FECSKE bizony NEM CSINÁL NYARAT!
"Szerintem hazai kis vállalkozások 90%-a így fizeti ki a munkavállalóit. A kormány pedig hallgatólagosan elfogadja ezt, mivel semmilyen épkézláb lépést nem hajlandó ez ellen tenni, kivéve a minimálbér és a bérminimum évenkénti emelését, amivel csak a szürke fizetések be nem jelentett összegének aránya csökken."
Jól látod és már annak is örülni kell, hogy legalább szűrkén foglalkoztatnak, a 2000-es évek elején, még erre sem volt esély.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!