Ha munkanapomon pihenőnapra küld a cégem (keretidő) azon a napon dolgozhatok napi bejelentéssel?
"Azt tudom, hogy szabadság, táppénz alatt nem dolgozhatok máshol"
Rosszul tudod, szabadság alatt is dolgozhatsz máshol. Sőt, még a főállásban ledolgozott munkanapokon is (természetesen a munkaidőn kívül). Alapvetően az a feltétele, hogy 1) Ne korlátozzon egyik munka a másikban (ne ütközön a munkaidő, elvárható állapotban megjelenj mindékt helyen stb.) 2. Ne konkurens cégeknek dolgozz.
Meglepő, táppénz (keresőképtelenség) alatt dolgozni nettó táppénzcsalás.
Szabadság alatt meg úgy gondoltam adóbevallásnál kiütközik, hogy két helyről fizették utánam az adót.
Köszönöm szépen a válaszokat.
Miért lenne táppénzcsalás? Itt egy példa:
Főállásban síoktató vagy, de egy szerencsétlen mozdulattal eltöröd a lábad és fekvőgipszet kapsz. Ettől függetlenül másodállásban mondjuk skypeon nyugodtan tarthatsz angolkorrepetálást ágyban fekve is. Hol itt a csalás?
5-ös: ott van a csalás, hogy a TB-nek azt hazudod, hogy keresőképtelen vagy, közben pedig dolgozol.
"beteszabadság" (a betegség első 15 napja) alatt ezt meg lehet tenni mert azt a munkáltató fizeti, utána viszont már belép a táppénz amit a TB fizet, ahol az a főszabály, hogy
"A táppénz a keresőképtelenség idejére biztosított pénzbeli ellátás".
ami nem jár ha nem vagy keresőképtelen. Ilyen esetben ha törvényesen akarsz eljárni, be kéne jelenteni a a TB-nek, hogy mennyit keresel az egyéb viszonyban és annyival kevesebb táppénzre vagy jogosult. Ezt nyilván nem csinálja senki, de attól még törvénytelen.
Dehogy törvénytelen. A keresőképtelenséget jogviszonyonként kell meghatározni. Ha te a főállásod mellett mondjuk vállalkozó vagy és mindkét tevékenységedben síoktató vagy és lábat törsz, akkor értelemszerűen mindkét jogviszonyodban keresőképtelen leszel, két táppénzes papír kell a dokitól és két minőségben igényled a táppénzt (ez két különböző nyomtatvány is).
Viszont ha mint a fenti példa van, én síoktató vagyok főállásban, mellékállásban vállalkozóként angoltanár és lábtörésem van, akkor csak a főállásomban leszek keresőképtelen. Mellékállásomat törött lábbal is el tudom látni, ott nem is adok be tp igényt. Semmi csalás nincs itt, és nem is kell jelezni a tb felé, hogy csökkentett táppénzt adjanak.
Ez így igaz. Jogviszonyonként kell meghatározni a keresőképtelenséget. Ha valamelyik munkakörödet el tudod látni, akkor ott nem vagy keresőképtelen, míg a másikban igen. Elsőnél munkabért kapsz, mert dolgozol, másiknál pedig vagy betegszabadságra járó juttatást, vagy táppénzt ugyanazon időszakra.
Ez nem szokatlan, hanem létező dolog...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!