Létrehozhatom így a saját cégemet?
Dolgozhatok egyszerre könyvelőként egy nagy multinál és mellette létrehozhatom a saját könyvelőcégemet?
Bagy multi mellett ilyet nem szabad tenni? Tehát,hogy ugyanazon a területen hozok létre saját céget,mint amiben dolgozom a multinál.
Még csak gyakornok vagyok , de majd egyszer szeretném ezt meglépni:D
23L
Ez függ a munkaszerződésedtől, valamit be is kell jelentened a főnöknél.
Viszont nem gondolnám, hogy ez konkurens tevékenységnek minősülne, elvégre nem könyvelőiroda vagytok (Gondolom).
A legtöbb multinál benne van a munkaszerződésben, hogy bármilyen "public or business interest outside of your work contract" csak a munkáltató írásbeli engedélyével létesíthető.
A saját cég az kimondottan "business interest".
Nálunk pl. az csapta ki a biztosítékot, hogy a cég hosszas latolgatás után arra jutott, hogy ez arra is vonatkozik, amikor egy kollega egy volt tanárának a temetésén mondott volna 2 perces beszédet (merthogy "közszereplés"). Akit érintettn nagyon utána akart járni, hogy ez a magyar joggal mennyire egyeztethető össze, de nem tudom mire jutottak végül is.
A munaviszonyon kívüli keresőtevékenység engedélyhez kötése viszont teljesen belefér a magyar jogba.
A másik 4 kérdésed alatt már kitárgyaltuk, hogy:
-Nem kérhetsz magasabb fizetést, mert munkaidőben nem tudod a fusis vállalkozásodat vinni.
-Nem kérheted a céget, hogy fizesse ki a kieső pénzt, amit a vállalkozásoddal kereshetnél.
-Nem csinálhatod munkaidőben eltitkolva a munkáltatódtól, hogy a saját cégeden dolgozol és nem az ő cégük ügyein.
-Nem nem és nem kaphatsz túlórapénzt arra amíg a fusis céged ügyeit intézed.
Köszi! Gyakornokként még nem vagyok annyira rosztában ezzel.
Utolsó: Nem értem milyen másik 4 kérdésről beszélsz,soha nem tettem fel ezekkel kapcsolatban kérdést.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!