Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Munkahely nem fizet mit lehet...

Munkahely nem fizet mit lehet tenni?

Figyelt kérdés

Tehát egy munkahely nem fizeti ki a dolgozóját. Munka szerződést nem adtak. Semmit nem kellett alá írni. Állítólag napi bejelentéssel volt felvéve az ember. Egy könyvelővel meg lett nézetven Taj szám alapján és Ő azt mondta hogy semmi jelét nem látja hogy valóban be volt jelentve a dolgozó.

Fél hónapig volt ez a munka. Mit lehet tenni. Mégegyszer írom: szerződés nincs. Viszont a fővállalkozó nem is tagadja hogy ő ezért a munkáért valakinek elutalta a pénzt. Azt is megmondta pontosan hogy hány munka óráról van szó. Azt viszont nem mondta meg hogy kinek utalta. Aki eddig borítékba adta a pénzt a most ki nem fizetett embernek az egy másik személy. Ő azt mondja hogy nem kapott semmit. Sőt még az ő bére sincs ki fizetve.

Ez nem sikkasztás?

Bizonyíték van róla hogy ott dolgozott az ember. Illetve nem is tagadja senki. Csak az egyik azt mondja ő elutalta a munka bért a másik meg tagadja hogy ő meg kapta volna, így nem is tudja továbbadni a jogos tulajdonosának. Ilyenkor mi van? Akinél a pénz van az nem sikkaszt?

#munkabér #sikkasztás #Napi be jelentés
2021. aug. 30. 04:43
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
36%
Én elmennék a NAVhoz, aztán oldják meg ők. Ha elutalták a pénzt, annak nyoma kell hogy legyen, ahogy az egyszerűsített bejelentésnek is. Ahhoz ugyebár szükség van a TAJ számra és adóazonosítóra. Szereződést nem kötelező ebben az esetben írni, viszont a kifizetésről kell kapj valami igazolást. Illetve egy hónapban max 15 napot lehet így dolgozni. Illetve az érdemes kideríteni, hogy te kihez tartoztál a rendszerben, mert én azt nem hiszem el, hogy egy munkaterületen ne legyen 1 olyan felelős személy, aki nem tudja ki kihez tartozik, már pedig egy munkaügyi ellenőrzésnél kell tudni, hogy ki milyen jogcímen tartózkodik egy építési területen (gondolom építési területen voltál őr).
2021. aug. 30. 09:44
 12/19 anonim ***** válasza:
36%
Te a fővállalkozónak dolgoztál közvetlen?
2021. aug. 30. 09:45
 13/19 anonim ***** válasza:

Ügyfélkapu - EBEV - Szolgáltatások - Biztosítotti/foglalkoztatotti bejelentések lekérdezése - Munkavállaló/foglalkoztatott lekérdezése - Új lekérdezés - Foglalkoztatás típusa (kiválasztod az Egyszerűsített foglalkoztatás-t) - megadod az időszakot amire kíváncsi vagy - lekérdezés indítása

Kapsz egy excel táblázatot, abban benne van, hogy ki mikor milyen jogcímen (alkalmi munka/idénymunka) jelentett be

A kifizetést (munkát) követő hónap 12-e után pedig az EBEVben le tudod kérni a járulékadat kivonatodat (szintén a szolgáltatásokból) ahol meg tudod nézni, hogy milyen kifizetések történtek a nevedre (Egyszerűsített foglalkoztatásnál: munkáltató neve, a bejelentett napok, a számfejtett/kifizetett összegek)

"és a NAV küldött nekik levelet hogy az Ő adó számukkal és személyes adataikkal több száz óra lett dolgozva és fizessék be utána a járulékot"

Ilyen nincs. Az EFOnál nem kell járulékot fizetni , lényegtelen az óraszám (nem is látja a NAV, mert arról nem kell adatot szolgáltatnia a munkáltatónak) SzJA fizetési kötelezettség léphet fel, ha túllépi a mentesített keretösszeget, de ezt csak a következő évi adóbevallásnál kell bevallani és megfizetni.

EFOnál nem kell szerződés, viszont kell valamilyen számviteli bizonylat (ez lehet EFOs munkaszerződés, kifizetési jegyzék) amivel a könyvelésben igazolják a kifizetett összeget. Ebből 1 példányt meg kell(ene) kapnia a dolgozónak. Ha nem utalnak, hanem kp-ban fizetnek, akkor alá is kell írnia.

Te azon (fővállalkozó, vagy alvállalkozó) követelheted a béred, aki felvett (és bejelentett) dolgozni. Ha téged az alvállalkozó foglalkoztatott, akkor neki kell kifizetnie, függetlenül attól, hogy megkapta-e a pénzét a fővállalkozótól.

Ha van hitelt érdemlő bizonyítékod (nem elég, hogy most nem tagadja a foglalkoztatód, hogy dolgoztál neki), akkor tehetsz fizetési meghagyást a munkáltatód ellen, vagy indíthatsz munkaügyi pert.

2021. aug. 30. 15:25
 14/19 anonim ***** válasza:
62%

Kedves Kérdező!

A 2. válaszomban leírtam, hogy ki az illetékes hatóság. Oda fordulj panasszal!

Függetlenül a történetedtől. Munkaügyi bíróság jóval odébb van, ha egyáltalán szükség lesz rá.

Üdv: Egy több évtizedes tapasztalattal rendelkező...

2021. szept. 1. 06:23
 15/19 A kérdező kommentje:

"tegnapelőtt 09:45"

Nem. Úgy látszik hogy nem.

Az a cég akinek a lapján kellett vezetni a jelenléti ívet és a lap fejlécén szerepel a cég neve , címe, telefonszám ha minden igaz Ő a fővállalkozó. Az ügyfél kapun meg lett nézve hogy engem egy másik cég jelentett be. Mostmár nem sok jót várok az egészből. A cég székhelye (aki be jelentett) egy nem túl jó környék. Úgy is mondhatjuk hogy nincs jó híre az ott lakóknak. A cég egyik tulajdonosa egy ukrán. De még nem tudtam végig nézni a cégközlönyben az összes bejegyzést róla (mármint a cégről). Ezért is csak most írok mert közbe futok a pénzem után. Voltam ma a NAV-nál. Hát szépen elküldtek a francba. És akkor még finoman fogalmaztam. Úgy fel idegesítettem magam hogy még az irataimat is ott felejtettem. Már az ajtóból hívott vissza az ügyintéző. Hogy a személyi igazolvány és az adókáttya nem kell nekem? Meg mondta hogy még jegyzőkönyvet is ki kell állítania. Mondtam neki hogy azt hittem többet segítenek. Erre az volt a válasz hogy levelet kell írni (azt nem mondta hogy kinek). Azzal se foglalkozott ,hogy mondtam neki július 16-án dolgoztam utóljára a cégnél ennek ellenére még utána 7 napot is beírtak nekem. Vagyis még július végén is ott voltam. Az ügyintéző mint írtam egyáltalán nem segített. Csak azt mondta el amit már amúgyis tudtam. Még a cég címét se volt hajlandó elárulni. Csak a nevét. Azt mondta ennyit tud. De akkor már majdnem el nevettem magam a közömbösségén. Meg is jegyeztem hangosan ,hogy a NAV nem tudja egy cégnek az adatait aki egy munkást be jelent nála? Erre az volt a válasz hogy deee a NAV az tudja. Hát érdekes volt. Talán ha voltam bent öt percet. Most nem tudok többet írni mert telefonról vagyok de este majd laptopról könnyebb lesz akkor még írok.

Nagyon köszönöm az eddigi hozzá szólásokat nektek

2021. szept. 1. 18:33
 16/19 anonim ***** válasza:
75%

14-es vagyok.

Látom, nem fogadod meg a tanácsom. Nem a NAV az illetékes hatóság. Ezen mit nem lehet érteni?

Neked egy munkaügyi problémád van. Így a munkaügyi hatósághoz kell fordulni. Ha ők találnak más hatóságot érintő mulasztást is a vizsgálódásuk során, akkor majd ők hivatalból értesítik azokat.

Indulj már el oda, ahova kell!

2021. szept. 2. 05:23
 17/19 A kérdező kommentje:

Na a kettes a tizennégyes és a tizenhatos jól írja. (Vagyis az a válaszoló aki azt a hármat írta)

Küldtem egy e-mailt a Munkaügyi Hatóságnak (most nem jut eszembe mi a teljes neve) amiben kb. 10 mondatban le írtam hogy mi a gondom. Már a következő munka nap kerestek telefonon (csak nem értek el) aztán vezetékes telefonon jelezték hogy be kell mennem személyesen pontosítani a feljelentést és személyes tanúvallomást tenni meg mondta a hölgy hogy jegyzőkönyvet kell készítenie. Mikor én bementem, addigra már egy pár dolognak utána nézet aki az ügyemet intézi. Többek között bekérte a volt "munkáltatótól" a kifizetési bizonylatokat, jelenléti íveket, meg már egy halom papír volt elötte. Szóval egyből oda kellett volna mennem. Ezt egyébként mondta Ő is. Most itt tartok. El van indítva a folyamat. Nem akarok le írni mindent (mert nem minden tartozik az "internetre"). Azért majd a lényegét írni fogom mikor hol tart a dolog. Ha érdekel valakit. Hátha másnak is jól jön.

2021. szept. 17. 09:10
 18/19 anonim ***** válasza:

Örülök, hogy megfogadtad a tanácsomat!

Most már csak némi türelemre van szükséged.

Engem érdekel, hogy mi lesz a végeredmény...

Üdv: Kettes, tizennégyes, tizenhatos.

2021. szept. 18. 04:41
 19/19 anonim ***** válasza:
Engem is érdekel, remélem pozitív lesz számodra a vége.
2021. szept. 18. 08:40
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!