Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Próbaidő alatt elmentem...

Próbaidő alatt elmentem táppénzre. Meddig lehetek táppénzen kb ha 6 hónapig tart a kezelésem kb. Kórházba vagyok?

Figyelt kérdés

2021. jún. 20. 21:33
 1/8 anonim ***** válasza:
20%

bármeddig - pontosabban amíg az orvos kiír mert szükséges.

A munkaviszonyodat nyilván meg fogják ezek után szüntetni - de azt a táppénzről visszatérésed elős napján tehetik meg először, hiába vagy próbaidő alatt.

2021. jún. 20. 22:23
 2/8 anonim ***** válasza:
77%

Előző válaszolónak:

Próbaidő alatt bármikor fel lehet mondani indoklás nélkül. Még keresőképtelenség ideje alatt is!

Próbaidő után van az az opció, hogy ha fel is mondanak keresőképtelenség alatt, a felmondási idő a keresőképessé válás napjával indul el.

Próbaidő alatti felmondás esetén nincs felmondási idő.

Meddig kapsz ellátást? Amíg a munkaviszonyod fennáll. Nem biztos, hogy táppénzen vagy azért, mert keresőképtelen lettél. Általában betegszabadsággal indítjuk az ellátást, utána következik táppénz. Ez alól persze vannak kivételek, mondjuk egy üzemi baleset más megítélés alá esik, és a munkaviszony megszűnése után is jár rá táppénz úgy, hogy ott nincs előtte betegszabadság.

2021. jún. 21. 05:52
 3/8 anonim ***** válasza:
80%

1, kb semmiben nincs igazad.

Kérdező, addig lehetsz táppénzen, amennyi folyamatos biztosítási időd van. Ha a próbaidő előtt volt 30 napnál hosszabb megszakítás, akkor addig jár a tp, ahány napot ebben a jogviszonyban biztosított voltál, a keresőképtelenség (és nem a táppénz) első napját megelőzően.

Felmondás: szerencsére a munkáltatók tanulnak egymás hülyeségéből, és már nem nagyon rugdosnak ki beteget próbaidő alatt, ugyanis nem csak az Mt-t kell betartani, hanem az egyenlő bánásmódra való jogszabályt is. Ha a próbaidő alatt megbetegszel, elküld, irány az EBH és a bíróság, én eddig csak oolyannal találkoztam, ahol kemény bünti mellett (EBH fél milla minimum) a bíróság visszaállíttatja a jogviszonyt. Mert az indoklás nélküliség oké, de ez nem azonos az ok nélküliséggel. Ha feljelentést teszel, a munkáltatón van bizonyítási kényszer, hogy igazolja, nem a betegség miatt küldött el. És ha nincs minimum egy írásos figyelmeztetés, amit korábban kaptál, esélye sincs, nem fogadják el pl, ha jönnek a kollégák, hogy a Jancsi szarul dolgozott, mert ugye ez miért akkor derül ki, mikor ott sem vagy... (És ilyenkor szoktak jönni a nagytudású gyakorisok, hogy nem igaz, próbaidő, blabla, én meg nem fogok magyarázni, irány az ebh oldala, tele van próbaidős esetekkel).

Ha már lejárt a próbaidő közben, bármikor felmondhat, de indokolnia kell; a felmondási idő viszont csak akkor indul, ha keresőképes leszel (ha tartós a dolog, akkor max egy évvel a betszabi lejártát követően indul akkor is, ha nem vagy még keresőképes)

2021. jún. 21. 06:04
 4/8 anonim ***** válasza:
32%
Jol mondja a 6.04es.
2021. jún. 21. 07:07
 5/8 anonim ***** válasza:

"Mert az indoklás nélküliség oké, de ez nem azonos az ok nélküliséggel."

Ez így igaz, de sok munkavállaló ezt nem tudja. A próbaidő azért van, hogy a két fél kipróbálja, megfelelnek egymásnak vagy sem. Ha valaki a próbaidő alatt keresőképtelenné válik, ez nem derül ki soha, tehát valódi ok sincs arra, hogy a munkaviszonyt a munkáltató megszüntesse. Ezzel egyetértek.

Viszont! Lejárhat úgy a próbaidő, hogy soha nem derül ki a munkavállalóról, hogy megfelelt a munkája, hozzáállása, vagy sem! A próbaidőt ugyanis a keresőképtelenség időtartama nem tolja ki. Én itt nem érzem az egyenlőséget a két fél között. Ezzel nem a munkáltatókat akarom védeni, csak az igazságérzetemet bántja.

Egyébként tényleg úgy van, ahogy a 3. válaszoló mondta. Ha a dolgozó jogorvoslatért elindul, általában nyerő pozícióból indul ilyen esetekben.

2021. jún. 22. 05:24
 6/8 A kérdező kommentje:
Elnézést azt elfelejtettem hozzá tenni hogy ez védett hely tehát megváltozott munkaképességű vagyok, 4 órában. Ezeket figyelembe esetleg más a helyzet?
2021. jún. 22. 21:18
 7/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm az eddigi válaszokat aműgy!
2021. jún. 22. 21:19
 8/8 anonim ***** válasza:

"ez védett hely"

Ezt hogy' érted? Attól, hogy megváltozott munkaképességű vagy még az MT ugyanúgy vonatkozik Rád, mint bárki másra.

2021. jún. 23. 04:49

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!