Igaz hogy pályakezdő közgazdászként Budapesten a Morgan Stanley, a Blackrock vagy a BIG4 a legjobb kiugrási lehetőség?
Igen, csak ezekhez nehezebb bekerülni, mint a Harvardra. 4,5 feletti diplomaátlag, OTDK, diákszervezeti tagság, Erasmus félév, min. 2 tárgyalóképes idegen nyelv, több év gyakornoki munka alapvető elvárás náluk.
Persze ettől még lazán elutasítanak ha nem vagy szakmailag toppon vagy elég szimpi nekik, ahogy próbaidő alatt is kiraknak, ha nem dolgozol heti 60 órákat.
Az, hogy éppen milyen nehéz bejutni, egy csomó pillanatnyi faktortól függ - sokszor van olyan, hogy gyorsan be kell egy pozíciót tölteni különben elviszik máshová, meg olyan is van, hogy valami taktikázás miatt húzni kell az időt (pl. van másik, preferált jelentkező, és meg kell várni, hogy az ő folyamata végigfusson). Nekem pl. azért volt 4-5 körös az interjú, mert közben megszűnt az a pozi amire eredetileg jelentkeztem és a vége az lett, hogy egy másik csapatba vettek fel (szakmailag kb. ugyanarra a munkára), akikkel szintén végig kellett csinálni az interjú köröket.
Olyat is megéltem már életemben (multi), hogy egyik napról a másikra megfeleződött a HR (beújítottak egy remek főnököt és a fél HR felmondott) ezért kiadták, hogy lassítsuk a szakmai interjúztatást, mert nincs kapacitás a papírmunkára.
Azt mondod a Morgan nem egy liga a Big4 cégekkel. Miért nem? Mit kell felmutatni ott, amit a Morgan-nél nem?
Gyakornoknak szeretnék bekerülni valamelyikükhöz pénzügyi vonalon, és kíváncsi volnék hogy mennyire lesz nehéz dolgom, mit kéne fejlesztenem ahhoz, hogy jó esélyeim legyenek.
Ilyesmi dolog érdekel.
Ha csak a Morgan gyakornoki oldaláról írtok egy kicsit, már azzal is sokat segítetek.
17
Eleinte tudtommal tulajdonképpen elengedhetetlen ez a gyakornoki rabszolgamunka, hogy utána jó pozíciót kapj valamelyik neves cégnél. Ha nem így van javítsatok ki.
Nekem ezért volna fontos bekerülnöm valamelyik Big4-hoz vagy Morganhez, egyéb neves cégekhez.
Big4-hoz már csak a rabszolgatartás miatt sem érdmes menni. Egy diplomás tanácsadónak (tax vagy legal részen), akit hati 80 órában dolgoztatnak, ugyanannyi a nettója, mint egy érettségizett asszisztensnek, aki 5/6-kor hazamegy.
Blackrockot és Morgant nem ismerem, de ott állítólag nincs ez a nagy embertelenség és fizuban csak jobb lehet, mert big4 nagyon alja béreket fizet, viszont ezekhez csak pénzügy és IT vonalon lehet bekerülni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!