A szakácsok egész életükben hosszú műszakokban dolgoznak?
Jövő tanévtől fogom tanulni a szakmát és érdekel, hogy mit hoz a jövő.
Hallottam "rémtörténeteket" arról, hogy akár 14-16 órákat is dolgozhat egy szakács, szinte semmi szabadság nincs, nem lehet beteg stb...
Ezzel annyira nincs gond, egy ideig képes lennék tűrni, hiszen érdekel a téma. Szóval mindeképp ki akarom próbálni
De csak hogy tudjam mire kell számítani: Ha például 5-10 évet ledolgozok a szakmában akkor is hasonló mennyiségben kell majd dolgozni, vagy ez idővel csillapodik?
Ez nem igaz. De itt ne számíts érdemi válaszra.
Egy másik kérdésben az volt, igaz-e, hogy mindenki mosogatóként kezdi, és évekig csak az jut ni.
Ott sem lehetett a sok varmkt elhessenteni.
Váltig erősködtek, hogy de bizony úgy van.
Komoly fizikai munka, pörgős, de mkdern rabszolgaság.
Senki nem akarna szakács lenni, ha ezek a rémtörténetek igazak lennének.
Ja, és még valami. Az éttermek nem törvények felett álló valami.
A munka törvénykönyvében lévő előírásokat be kell tartani.
Munkaidő, pihenőidő szabadság stb.
Azzal számolnod kell, hogy hétvégeken is dolgozni fogsz, hétköznap kapod meg a pihenési lehetőséget. Persze az sem az összes hétvégét jelenti.
4-es. Almodban. Eletedben nem dolgoztal ilyen helyen, ez latszik!
Nem tartjak be a szabalyokat. Sok helyen minimalberes bejelentes, tobbi zsebbe.
Napi 12-16 ora munka foszezonban.
Egy igazi rabszolga munka, cserebe se nyugdij, se rendes tappenz.
Ha szakácsnak tanulsz, akkor gyakorlaton sem feltételen mosogatással kezdesz ( bár jobb lenne). De igen 5-10 év az erről szól. Napi 10-16 óra.
viszont idővel egyre kevesebb, de felelősségteljesebb melód lesz, ahogy lépsz fentebb a ranglétrán. Nem napi ennyi időt fogsz a konyhán ácsorogni, hanem pl. több lesz az adminisztrációd, tréningezned kell, stb.
Séfként már nem Te főzögetsz mindent, javarészt csak supervisor vagy és irányítod a működést. ehhez kell végig járnod a "szamárlétrát", hogy tudd melyik részlegen mi várható el reálisan.
10-15 év után lesz annyi tapasztalatod, - ha nem itthon kezdesz alkalmi vagy 4 órás bejelentésekkel ( ami mellett nem lehetsz beteg :-) ) , hanem pl. külföldön, akkor tőkéd is hozzá - hogy utána meg nyithatsz pl. saját helyet, alkalmazottakkal az is napi 10-16 óra lesz kezdetben, csak másabb minőségben.
Saját tapasztalat ;-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!