Mit szóltok a legújabban felmerült nyugdíjreformhoz, a gyerekhez kötött nyugdíjhoz?
Undorító még csak az elgondolás is. Gyakorlatilag már most is szipolyozzák ki a gyerek nélküleieket és az ő jövedelmükből csípik le azt, amit odaadnak a gyerekesnek (úgy, hogy ő nem, vagy alig ad a közösbe), és akkor még ami ebből marad, még azt is húzzuk le még duplán? Fizess még többet a nyugdíjra és dolgozz tovább, csak hogy aki leellette a közjószágot és nem tudta előteremteni egész életében a megélhetésre valót, az még öreg korára is jobban járjon nálad?
Ez lesz az a pont, amikor elhagyom az országot, ha bevezetik. Pedig mindig is azt gondoltam, hogy aki akar, az tud boldogulni itt is.
Érdekes felvetés, de azt a hülye is látja, hogy nagyjából 10 év és úgy dől össze a nyugdíj rendszer, ahogy van. Meg kell reformálni, az biztos. Én őszintén kíváncsian várom, hogy hogyan fognak tudni igazságos rendszert teremteni. Alapvetően kétféle látásmód van az én fejemben is, mint gyermektelen, lombikra váró fiatal nő fejében.
Egyrészt a rendszer nem úgy működik, hogy amit én beleteszek, azt veszem ki később, ha nyugdíjas leszek. De miért? Hol igazságos az, hogy én eltartom a mostani nyugdíjasokat, engem viszont már nem fog senki? Ugyanakkor, ha erről az oldalról közelítem meg, akkor hol igazságos az, hogy a családunk két nyugdíjas személye, akik végig dolgozták ugyan az életet, csak nem túl magasan kvalifikált munkahelyen, nevetséges nyugdíjat kapnak úgy, hogy 3 mérnök unoka van a háznál, meg egy színész és még a gyerekeik is aktívan dolgoznak? Vagyis marha magas járulékot fizet összesen a család, a nagyik mégis fagyoskodnának inkább télen, csak ne kelljen 5 ezer forinttal többet fizetni gázszámlára. Ez lenne így igazságos? Nem maradhatna inkább családban ez az összeg?
És akkor ott van mégegy szemlélet. Én, aki mérnökként, a szintén mérnök férjemmel, ha nem jön össze a lombik sem, nem érdemlünk semmit... Így viszont hadd döntsem el én, hogy a saját járulékomat Jóskának adományozom egész életem során, vagy megtartom magamnak 30 évig...
Szóval a rendszer most is sok sebből vérzik és nem igazságos. Nem lenne az sem az, amit felvázoltál a kérdésben.
Lassan kezdem azt gondolni, hogy nem véletlenül került alaptörvénybe az, hogy a gyerekeknek kötelességük gondoskodni a szüleikről. :) Végülis ez a felvetés is erre tendál már és valahol jogos az, hogy aki többet tesz a kasszába, az többet is vegyen ki, csak az idősávval van némi képzavar.
Kétséges lenne a jogszeruseg, ha olyan embereket büntetne, akik már nem tudnak gyereket vállalni.
A nyugdíj korhatar emelés is mindig korosztalyos.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!