Kezdő villamosmérnökként milyen fiezetésre számíthatok? Illetve ha diákként megyek dolgozni, ott milyen órabérem lehet? Az a baj, hogy lány is vagyok, mennyivel fogok kevesebbet keresni így, mint egy szintén pályakezdő férfi mérnök? 22/L
Nem fogsz kevesebbet keresni emiatt, mert nő vagy. Ha ugyanolyan agresszív leszel a bértárgyaláskor, bérköveteléskor, mint a férfiak átlagban, ugyanolyan tökös, ambiciózus leszel, akkor egész életedben fogsz annyit keresni. Kivéve, ha elmész szülni, mert az akkor annyi kiesett év a karrieredből, megszerzett munkatapasztalatodból, amit honorálni lehetne.
Természetesen ha olyan vagy, hogy elfogadod a kisebb, biztos fizetést, nem állsz ki magadért, nem követelsz több bért, a szakma alján leszel (nemedtől függetlenül), elmész 3-7 év GYED-re, akkor igen kevesebbet fogsz keresni valószínűleg.
Meg fogsz lepődni, de pont hogy a lányokat veszik fel könnyebben tapasztalatom szerint, mint a fiúkat. És nem kell egyből "olyanra" gondolni, egy aranyos, intelligens lány óriásit dobhat az irodai hangulaton. Ismerek ilyen nőt (szintén villamosmérnök hallgató), még csak nem is a legcsinosabb, de remek vele beszélgetni, remek ember. Ha ilyen vagy, simán felvesznek jobb helyekre is szerintem.
Ettől függetlenül viszont teljesen kezdőként nem könnyű állást keresni. Év tavaly 4 hónapig kerestem gyakornoki állást, mire felvettek az első (szakmai) helyemre, gyakornoknak. Ott nettó 1250 Ft volt az órabérem.
Később egyéb okokból kifolyólag váltanom kellett, a mostani munkahelyemen kb. ugyanannyi a fizetés (szintén gyakornoki) + kapunk egy minimális étkezési hozzájárulást.
A következő félévem lesz az utolsó, és most már pályakezdő mérnök pozíciókra jelentkezem, mert elegem lett a sz.r fizetésből (nem tudok belőle elköltözni), illetve egy gyakornoknak sokkal könnyebben mondják azt, hogy nesze takarítsd fel a raktárt, mint egy teljes munkaidőben dolgozó mérnöknek, akit a cégnek is érdeke fejleszteni, hogy minél hamarabb profitot termeljen.
21F
Ja igen, villamosmérnök hallgató vagyok, ha valakinek ez esetleg a hozzászólásomból nem egyértelmű.
Nálunk hosszú ideig rám sózták a gyakornok-féleségeket, én kínosan ügyeltem rá, hogy ne kerülhessenek raktártakarító helyzetbe, nehogy elveszítsék a lelkesedést.
De mondjuk ezzel a nézőponttal egyedül álltam. :D
A volt főnököm, kollégáim is ilyenek voltak (bár az első hónapban tényleg sok tróger melót kaptam), de a mostani helyen... áh... az ilyen helyekről kell elmenekülni, remélem át is vesznek a kiszemelt (teljes) állásba.
Szorítsatok, hogy jól menjen az interjú :D
#4,5
Ez ugyanannak a satnya, kehes, rühös sánta gebének a másik oldala. Csak azért nőket alkalmazni, mert jól mutat a PC szempontból. Úgy kéne, hogy az embert alkalmazni.
És, ami pont villanymérnöknél talán még mindig megvan, legalábbis energiásnál, ha a végzettek 12 %-a nő, akkor nehogy már minden cég arra törekedjen, hogy náluk 50 % legyen a nők aránya.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!