Sok cégnél (multinál) azért olyan csekély a béremelés mértéke, mert a leányvállalat és az anyavállalat között rossz a kommunikáció?
Amikor kezdő voltam, megfordultam pár munkahelyen.Pályakezdőként nem annyira tud válogatni az ember.
Dolgoztam olyan helyen is, ahol voltak értékelések félévente és olyan bruttó 10 ezerrel emelték a fizetésemet.Mindenki ennyit kapott, akár jól , akár közepesen dolgozott.
Annál a cégnél a legutóbbi emeléskor kinevettem a vezetőmet, (akkoriban már kerestem az új állásokat), ugyanis kvázi megalázó a bruttó 10 ezer.
Egyébként egy beszállító jellegű cég volt, multi.Nagyon sok országban jelen van.
A látszatra baromi sokat adtak, jó drága bérelt iroda, propagandák....stb.
De a fizetések terén nagy volt a lemaradás a konkurenciától.
Most,hogy én is magasabb pozícióba kerültem jobban belelátok.
Ez azért volt, mert sok vezető nem kommunikál megfelelően a külföldi feletteseivel.Úgy van vele,hogy neki van jó fizetése,szolgálati kocsi, a beosztottak meg nem számítanak.
Nem merik megmondani,hogy több pénz kell, nem jó a jelenlegi terv...stb.Féltik a kényelmes széküket.Annál a cégnél egyszer az anyavállalattól a projektvezető kérdezte,hogy miért van ott akkora fluktuáció, miért lát mindig új neveket.A vezető nem a valós okot mondta,hanem kvázi annyit,hogy "hülyék az alkalmazottak".
Én úgy gondolom hogy ez nagyrészt nem a cégvezetés lobbizasan múlik a magasabb bérekért hanem a központ de akar a magyar részleg céljain. Ami a központot érdekli az a margin, amit a működési költségek (OPEX) alacsonyan tartásával lehet többek között növelni. Mivel ebben igen nagy a nyomás a leányvállalatokon, nekik is a minél alacsonyabb bérezés az ideális.
Hogy ha bizonyítani tudja a leányvállalat, hogy az alacsony fizetések miatt nagy a fluktuáció, akkor lehetséges hogy a béremelésre engedélyt kapnak, de ahhoz az kell hogy a magyar cég is belássa hogy többet nyernek hosszútávon az emberek megtartásával, hiába növekszik meg a működési költség, illetve az anyavállalatnak is így kell látnia.
Nalunk ki lett mondva, de leszarták, mert hogy az országban ugyanazokban a munkakörökben ugyanennyi a fizu.
És tényleg mindent megtett a HR és én (operatív vezetés), a nemzetközi HR és pénzügy nem hagyta jóvá csak a nevetséges 4%okakat,szinten kB bruttó 10 ezer Ft emelést...
Leírták felettem.
Még egy hozzáadott pont: Ha a cég olyan rendszerben működik, hogy munkaórákat ad el az anyavállalatnak (értsd nem projektre, termékre szerződik) akkor neki ideig-napig, amíg az anyavállalatnak nem tűnik fel a lébecolás, pont az a célja, hogy lassan haladjon a projekt. Ezt pedig hülye és alulfizetett alkalmazottakkal lehet a legkönnyebben elérni. (Mindig van feladat, fel leeht venni még több embert is esetleg) Aztán ha egyszer borul a bili, akkor a főnökök odébb állnak, jó esetben jön egy új vezető, rosszban bezárják a magyar leányvállalatot, osztályt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!