Mennyi óraber az elviselhető minimum?
A kérdés úgy jött fel hogy adódott most egy egy órás munkám 1500 Ft ért ma. Megcsináltam és nem sokkal több mint egy órát vett el mert azért kicsit kellett hozzá közlekedni is, feloltozni stb. Másfél óra volt ágytól ágyig. (Ahova ebéd után doltem le előtte, majd utána vissza)
Azóta is azon gondolkozom megerte e. Illetve nekem megerte de kíváncsi vagyok ki hogy vélekedik.
Mondjuk a főállású oraberem is kb. ennyi, nem éhezek de azért jól jön minden plusz. De ez délutáni semmittevés helyett lett.
4 ez nem óraber fixen ennyi jött elvileg 40 perc alatt is megcsinalhattam volna s akkor is ennyi de ehhez nagyon kellett volna kapkodni, futva közlekedni, stb.
Főállásban viszont Mi más lehetne mint órabér?
Ezt nem tudjuk helyetted eldonteni hogy megerte-e :D
De amúgy nem mindegy? Egy órát vett el az életedből, ha nem tetszett, legközelebb ne vallalj be ilyet.
Ha 2.000Ft-ot bruttó órabérnek veszünk, akkor ennek kéne lennie a minimálbérnek (168.960Ft nettóba). Ez lenne az a minimum amit heti 40 óra munkáért, amit meg kéne kapnia bárkinek.
Ezzel szemben a nettó minimálbér 111.200Ft, én heti 2 nap diákmunkával keresek egy kicsivel többet ennél, az akinek heti 40 óra munkáért fizetnek ennyit az rabszolgamunkát végez és valószínűleg a munkáltatója is tisztában van vele.
Ha a bruttó 500.000Ft alatt keresők bére arányosan megnövekedne a minimálbér 168.000Ft-ra való emelésével, tehát 34,1%-kal emelkedne minden olyan dolgozó bére aki 500.000Ft alatt keres, akkor már a szegényebb rétegek is rendelkeznének akkora fizetéssel hogy az alsóbb középosztály szintjén élhetnének. esetleg azzal is kiküszöbölhető lenne, ha az 500.000Ft bruttó alatt keresőknek elengednék az SZJA-t, de mivel az aktív keresők 70%-ka nem éri el ezt a bérösszeget, így óriási vagyonkiesést jelentene az államnak, ami rövid időn belül csődöt okozna.
Viszont ha sikerülne arra törekedni hogy Magyarországnak ne kelljen import áramból kipótolnia az áramellátást, akkor megspórolna az állam éves szinten 1.500 milliárd Forintot, ami az aktív keresők 70%-ka között elosztva fejenként 470.000Ft-ot jelentene (4.550.000 aktív dolgozó (x0,7) = 3.185.000 fő -> 1.500.000.000.000Ft / 3.185.000 = 470.957Ft/fő)
Tehát ennek az 1.500 milliárd Forintból elég lenne 183 milliárd Forintot átcsoportosítani, hogy a lakosság 70%-kának (akik bruttó 500.000Ft alatt keresnek) a bére 57.000Ft-tal megnövekedjen.
Ez a 183 milliárd Forint annyi amennyit a "közös költségvetés" alapján a kormány a vadászegyesületek között szétosztott.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!