Alkalmazottként itthon miért csak az informatikusokat fizetik meg?
De még ez sem igaz, hogy csak az informatikusok/közgazdászok/mérnökök kereshetnek jól, mert aki kreatív, ügyes, tökös, az még sok elsőre fosnak tűnő szakmából is ki tud hozni valamit. Egy bölcsész karon irodalom szakot végzett haverom később filmtechnikát tanult és operatőr lett, hagy ne mondjam hogy elég jó fizetéssel, 400-500 körül. Ugyanígy egy tesi tanárként végzett haverom a suli mellett még edzősködik, különórákat ad és így megvan neki vidéken a nettó 350 ezer huszonévesen.
Egyik tanár, másik irodalmár. Azt gondolnánk ezek biztos nem keresnek jól, de mégis. Mert egyik se olyan, hogy szerzett valami papírt, aztán várja a sült galambot, hogy jó fizetésért felvegyék valahová alkalmazottnak. Hanem vállalkozó szelleműek, tesznek a saját maguk boldogulásáért, tökösek, kreatívak, jól kezelik az embereket.
" Csak az árak mindenkinek egyformák ezt ne felejtsük el."
A piac nem szeretetszolgálat, ha ez esetleg neked még nem tűnt fel. Ha ezt külön kell neked magyarázni, akkor szerintem nincs értelme vitatkozni, mert mintha egy óvodással akarnám megértetni a kvantummechanikát.
Nem helyhez kötött munka, így akár Józsika Debrecenből, akár Shaurya Kalkuttából ugyanúgy megkapja rá a nyugati segédmunkásbért, mert édes mindegy, hogy New Yorkból, Berlinből, Debrecenből vagy Kalkuttából prüntyögteted a billentyűzetet, ugyanaz lesz az eredmény.
Természetesen jó magyar szokás szerint ez kitermeli a rendszer okoskáit, akik medior billentyűvirtuózként megmondják a tutit a gyik-en: mindenki más hülye, okj-s gyorstalpalón végzett szerencsétlen, csak Medior Pistike az ász és ez így is marad, mert más nem fogja tudni beseggelni amit a képzésen mondanak. Érdekes, akkor vajon miért van fél éves várólista az orvosoknál, építőipari szakiknál, egyes mérnököknél, vagy több hét mire egy autószervizbe időpontot kapsz egy másfél órás munkára. Hátha ezt is tudja Medior Pistike.
27. Kelet-Európában kifejezetten jó az oktatás minősége a világ nagy részéhez képest, ha nem Nyugat-Európához vagy az USA-hoz viszonyítod hanem a világ maradék 90%-ához. Sajnos Afrikában, Ázsia csóró országaiban és még sok felé azért is butábbak az emberek, nem mert feketék vagy barnák vagy sárgák, hanem mert rossz vagy semmilyen oktatásban nem részesültek.
Rengeteget dolgoztam már pl ázsiaiakkal és nekik például a legtöbbjüknek tényleg iszonyú borzasztó angol nyelvtudása van, mert ott sokkal rosszabb oktatás minősége. Most nem az, hogy én 18 évesen csináltam a felsőfokú nyelvvizsgát angolból, de még a tőlem kevésbé jó itteni munkatársaim is jobban beszélnek itt helyben, mert jobb volt az általános oktatásuk. A nyugat-európai üzlettársak, leánycégek alkalmazottai is szívesebben dolgoznak kelet-európaikkal, nem mert ugyanaz a bőrünk színe, de általában értelmesebbek vagyunk, vagy ahogy írtam nagyságrendekkel jobb az angol nyelvtudásunk is. Ez olyasmi, aminek a változásához több generáció kell, hogy pl az ázsiaiak (indiaik, pakik, dél-kelet ázsiaiak) tömegével feljöjjenek a szintünkre országosan. Elég csak megnézni a GDP-k szintjét egyes országokban és esetleg hogy azon belül hol mennyit költenek az oktatásra.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!