Melyiket választanád? Melyiket választja a legtöbb ember?
1. Olyan munka, amihez legjobb esetben semlegesen állsz, vagy esetleg kifejezetten nem szereted, de nagyon jól keresel és ezáltal az anyagi előrelépésed nagy ütemben halad. Tehát havi nettó 500 minimum, később felett, 800-900 is akár.
2. Imádod a munkád, de a kereseted nettó 180-200 körül van, nem tudsz nagy léptekben előrehaladni.
Mindenek előtt érdemes tisztázni valamit: az az ember, aki aláírja a hó végi fizetési papírodat, kontroll alatt tartja az életed minden aspektusát. Vajon mekkora árat kell ahhoz fizetned, hogy ez az ember saját magad lehess?
Átérzem a döntés súlyát - fiatal koromban én is tanár akartam lenni. Végül a mérnöki pályát választottam, mert ez vitt közelebb a célomhoz. Az ismerőseim között jelenleg kétféle tanárról tudok:
(1) A tanári pálya mellett még legalább egy állásban dolgozik hétvégente is annak érdekében, hogy ki tudja fizetni a számláit;
(2) Nem látja olyan tragikusnak a tanári pályát mint sok kívülálló - inkább elvégezte a szakmája csúcsának számító képzéseket is (pl. ahhoz, hogy érettségiztethess, külön papír szükséges), ezáltal pedig tisztességes jövedelemre tud szert tenni.
A tanári pályát tehát nem kell temetni - bár a tanárok szerintem is sokkal több megbecsülést érdemelnének Magyarországon, mint amennyit jelenleg megkapnak. De, hogy a kérdésedre is válaszoljak: én egyik variációt sem választanám a felsoroltak közül.
Nem hiszek abban, hogy a szív alapján kell karriert választani. Még a számítógépes játék-steamerek sem élvezik, amikor napi 8 óra játék után videókat kell vágniuk, közösséget kell építeniük és meg kell csinálniuk ezer más olyan dolgot, ami miatt a hobbi/szenvedély soha sem lesz egyenértékű a munkával. Ugyanakkor abban sem hiszek, hogy a pénz minden. Aki szerint igen, az könnyen kiéghet út közben.
Meglátásom szerint a tudás számít. Azt az utat válaszd, amelyikkel többet fejlődhetsz! Végső soron ez fog szabaddá tenni - feltéve persze, hogy a szabadság motivál.
1. Nekem is vannak természetesen tanár ismerőseim (mint igazából mindenkinek). 2. Édesapámnak saját vállalkozása van. Ezt a két dolgot boncolgatnám most, érdekes következtetésekre lehet jutni. Persze mindenki saját maga belátása szerint.
Kezdem a 2. ponttal:
Édesapámnak nyilván sokszor 0-24ben a saját vállalkozásán jár az esze, teljes mértékben rajta áll vagy bukik a dolog, és ha nem rak bele elég energiát, akkor senkit sem fog érdekelni vagy meghatni, ha elvérzik. Vannak alkalmazottai, akiket jól megfizet, de néha elég bántó módon beszél velük. (ahogy fentebb leírták, ő adja a pénzüket, ezért a markában vannak. Ez az, ami egyébként baromira nem vonz. Egy tanár közvetlenül nincsen senkinek a markában.) Rengeteget idegeskedik, látom rajta, hogy sosem tud igazán lazítani. Szabadsága sincs annyi, mint más embernek, hiszen folyamatosan dolgozik. Ha mégis szabadságon van, sokszor akkor is ügyet intéz. Értelemszerűen jövedelme sokszoros egy szimpla alkalmazotti álláshoz képest, ezáltál 53 éves korára azon a szinten van, hogy kényelmes életet tud élni anyagilag, és befektet is stb. Magas vérnyomása van és mindenkit bele akart vonni valamilyen módon a vállalkozásába a családból, mert ő milyen jófej. Ez sok konfliktushoz vezetett.
Másik eset: tanár házaspár. Lakáshitelből tudtak házat építeni, van két gyerekük, akiket erős gimnáziumokban kitanítattak. Feleség állandóan a facebookon lóg, ide-oda jár. Férj barkácsol, biciklizik, horgászik, elvan, mint hal a vízben. 10 év alatt az autójukat is lecserélték. Látszólag tök jól elvannak és laza életük van, nem rángatják be őket este túlórára, és a felelősség sem nyomja agyon őket, cserébe nem élnek azért király módjára.
Lehet dönteni, persze mindenkinek más a fontos.
Egyébként én nem ismerek olyan tanárt, aki nyomorogna. Mindegyiknek van egy tisztessége életszínvonala, de egyik sem él nyilván királyi színvonalon.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!