Tudatosan lehet vagyont építeni, vagy csak szerencse kérdése az egész?
Most be vagyok b*szva és gondolkodni kezdtem alkoholmámoros állapotban heverészve a számítógép előtt.
Egy tanulatlan proli, akinek korlátolt az elméje és nem lát kiutat a szegénységből és nem lát módot, lehetőséget arra, hogy többet keressen a minimálbérnél az életképtelen?
Akik jól kerestek, tőletek kérdezem. Hogy a f*szba?
Rohanó és hirtelen változó világunkba tudtatok találni egy biztos lehetőséget. De hogy voltatok képesek erre?
A, Vagy ti nem olyan pályát választottatok ami jól fizet, hanem olyat amit szerettek és végül kaptatok egy jól fizető állást?
B, Vagy direkt hajtottatok a jó keresetre és piacképes diplomát szereztetek?
Egyáltalán mi az, hogy piacképtelen diploma? Ezt is ti találtátok ki. Egyetemre nem azért járunk, hogy okosabbak legyünk, hanem azért, hogy a "PÍJAC" igényeinek megfeleljünk?
De így hogyan válik valaki jó szakemberré? Ha undorodsz egy szakmától, ha nem szívesen jársz be dolgozni akkor sz*r munkaerő leszel. Vagy ti képesek vagytok annyira alávetni magatokat a pénznek, hogy napi 10+ órákat olyan dolog végzésével töltötök, amit nem szerettek csinálni? Hiszen folyamatosan frissen kel tartanotok a tudásotokat is a napi 8 óra mellett.
De ne menjünk ennyire előre. Az a kérdés, hogyan lehet jól keresni és nem nyomorogni?
Mert ugye vagyont építeni csak úgy tudsz, ha jó fizetésed van.
Egyébként én már a pénz működését sem értem. Nagyon elvont az egész pénzügyi rendszer.
( Na megyek és bontok még egy sört és jövök vissza gyakorizni. Nem trolkodok.)
Utólag a kérdésre nézve egy elég nagy baromságot sikerült összehoznom. Még jó, hogy anonim ez az oldal. Mostanában meg vagyok egy picit zuhanva és nagyon bizonytalan az életem.
A tőzsdét én is szoktam lesni, de túlzás lenne azt mondani, hogy értek hozzá. A pénzügyi rendszerünk működésével, így a tőzsdét mozgató bonyolultabb mechanizmusokkal sem nagyon vagyok tisztában. Bonyolultabb dologról van szó, mint vevők és eladók harca. Márpedig én ennél jobban még sosem mélyedtem bele a hátterébe. Ennek az is az oka, hogy azt sem tudom hol kezdjem és mi az, amit tudni kell és mi az amit nem. Egy kicsit humbugnak érzem az interneten, könyvekben fellelhető ismertetőket ezzel kapcsolatban. Gyakorlatilag úgy tanulsz, hogy közben mégsem tanulsz semmit, ami elképesztő teljesítmény.
Azzal egyetértek, hogy minden felesleges kiadást érdemes lefaragni. Sok kicsi valóban sokra megy. De nekem egyelőre az a cél( pontosabban a második cél ), hogy legyen valami értelmesebb szakmám amit valamennyire szeretek is csinálni. Ne az legyen, hogy hányingerem van amikor be kell mennem dolgozni és már vasárnap szenvedek, hogy holnap hétfő, mert annak megint nincs értelme.
Valamennyire muszáj megalkuvónak lenni, de azért nem szeretnék a ló túloldalára sem átesni csak azért, hogy jól éljek.
De most tele vagyok kételyekkel és nem tudom semmilyen téren elképzelni a jövőmet.
#2 #8
Egyszer olvastam, hogyha a gyártósori szalag mellett egy ember gyorsabban dolgozik azt nem megjutalmazzák, hanem a többi ember tempóját is hozzá igazítsák. Vagyis gyorsítanak a szalagon. Ha nem is igaz ez a legenda, de egy nagyon jó analógia arra, hogyan is működik a piac. Előbb utóbb kihullanak a rostán azok, akik nem bírják a tempót és lesz helyettük olyan utánpótlás, akik hatékonyabb munkaerőnek fognak bizonyulnak.
Én proliként az első lyukon kihullanék.
Maradt még néhány "apróság" amit helyre kéne tenni az életemben ahhoz, hogy készen álljak arra, hogy képezzem/fejlesszem magam más területeken is. A nagyon mélyen gyökérző, proli attitűdöt kellene kigyomlálnom magamból. Ezért kérdeztem, hogy hogyan lehetséges ez, mert olyan könnyedséggel kommentelted, hogy "A kulcs, hogy nem maradt tanulatlan proli.", mintha olyan könnyű lenne emberileg egyik napról a másikra egy teljesen más szemléletű emberré válni. Nekem a szemléletemet tekintve is vannak bajok. Önostorozó vagyok, hamar feladnám, ha nehezebb tanulmányokról lenne szó. Mert célom még lenne is, amiről félrészegen elfelejtettem írni, de nem hiszek abban, hogy ez valaha is megvalósulhat. :(
Lsd.:"Egy tanulatlan proli, akinek korlátolt az elméje és nem lát kiutat a szegénységből és nem lát módot, lehetőséget arra, hogy többet keressen a minimálbérnél az életképtelen?"
A kommenteid egy olyan embernek mint én csak annyit segítenek, mintha egy kiégett izzónak próbálnád elmagyarázni hogyan kell világítani.
Én sem piálok. Csak most jól esett két sör, aminek ez a kérdés lett az eredménye.
Kondícionálhatod te is full más észjárásúra magadat, nyilván a kicsit is agymosós dolgok ritkításával, és picit vadászva is az olyan evidenciákat, amiken jó ötlet lenne tekerni egyet, és kikutatni becsülettel, hogy egyáltalán igaz-e, hogy evidenciák. És ez csak a fura, reflexszerű szokásaidról szól, arról nem, hogy mi van, ha csak azt szokod meg, hogy kinézz a rutinodból, és megtaláld a döntéseidet.
Kiindulópontnak viszont inkább:
https://www.youtube.com/watch?v=RLvTcEScrCM
Ebből kiderül az is, hogy pár hét alatt mérhető fizikai átstrukturálódás megy végbe az agyban, ha a következetes napi rutin ott van mögötte. A látásmódodról te döntesz, mindössze évek nem válnak egyik napról a másikra semmivé.
Harmóniába kell hozni a kiadásokat a bevételekkel. Kezdőként elsősorban a szórakozásból és az élvezeti cikkekből lehet lefaragni. Nomeg a ruházkodáson lehet spórolni. A szezon közepén a leárazáskor vásárolni.
Kezdőként nem ittam egy sörnél többet. Befutott emberként sem iszom egy esti konyaknál többet. Mondjuk az most Remy Martyn. Fő a mértékletesség!
"A nagyon mélyen gyökérző, proli attitűdöt kellene kigyomlálnom magamból. Ezért kérdeztem, hogy hogyan lehetséges ez, mert olyan könnyedséggel kommentelted, hogy "A kulcs, hogy nem maradt tanulatlan proli.", mintha olyan könnyű lenne emberileg egyik napról a másikra egy teljesen más szemléletű emberré válni. Nekem a szemléletemet tekintve is vannak bajok. Önostorozó vagyok, hamar feladnám, ha nehezebb tanulmányokról lenne szó. Mert célom még lenne is, amiről félrészegen elfelejtettem írni, de nem hiszek abban, hogy ez valaha is megvalósulhat. :("
Pedig a hit nagyon fontos. Már gyerekként tudtam, hogy vagyonos leszek, mélyen belül. Amikor a családom nevetett ezen, akkor is tudtam. Aztán, ha az ember sokat olvas, informálódik előbb-utóbb kinyílik számára egy másik világ, mint amit otthon vagy a korábbi környezetében látott.
Önfejlesztéssel, tanulással rengeteget el lehet érni, de évek munkája. Ezt nem lehet megspórolni. Sok ember végig megy ezen az úton, akik nem gazdag családba születtek. Igazából tudással lassanként kidobsz elveket, hiedelmeket, pénzügyi technikákat, amiket korábban láttál és újakat veszel fel. Az a jó, hogy manapság rengeteg videó, tananyag, könyv áll rendelkezésre. Számomra fiatalon a Kiyosaki: Gazdag papa, szegény papa könyve volt eléggé meghatározó. Tudom, hogy róla már a szenteltvizet is leszedték, mert igazából a könyveiből gazdagodott meg. Te sem leszel gazdag, ha elolvasod ezt vagy más könyvét. Ezek inkább a pénzügyi gondolkodásról szólnak átlagembereknek. Nem szakkönyv, nem befektetési könyv, csodát sem kell várni tőle, de mégis hatással van az emberre.
Kiszámoló Akadémiát is ajánlom, fent van a youtube-on.
Sok út van a gazdagodás felé. Én elmondom, hogy én miben hiszek, lassan kell meggazdagodni. Jó állást szerezni (tanulással). A növekvő bevételek ellenére nem növelni a kiadásaidat, illetve ha nő 20%-ot a béred, növeld 5%-al a kiadásaidat. Ha ugyanannyit költesz, mint amivel nő, akkor ugyanott vagy mint előtte, persze lehet mutogatni, hogy milyen jól megy (ha ez a célod), de gazdag ettől nem leszel soha. A kiadásokat szigorúan követni és korrigálni kell, ha szükséges. A megspórolt pénzt okosan befektetni olyan dolgokba, amik pénzt hoznak minden hónapban, még ha nem túl sokat, akkor is. Ezután egyre könnyebb lesz. Ha így élsz, akkor amellett, hogy nő az életszínvonalad mértékkel, a vagyonod is gyarapszik.
Semmi olyan hülyeségbe ne tegyél pénzt, amit nem értesz, aminek a működését nem látod át és ígérnek neked hatalmas hozamokat. Lehet spekulálni is, ha nem sajnálod azt, hogy mindent elveszíts. Később portfóliót kell építeni, hogy ne mindened egy kosárban legyen.
Ez kb. az én alapelvem, eddig bevált és működik, azért merek róla bátran nyilatkozni. Sokan titkolják, hogyan csinálják, de az igazság az, ha ide leírom a többség úgysem fogja végigcsinálni. Illetve engem nem zavar, ha másnak is jól megy. Jobb lenne egy olyan országban élni, ahol stabil anyagi háttérrel rendelkeznek az emberek.
Nyugodtan írd le, te hogyan csinálod.
Mindenkinek köszönöm a válaszát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!