Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Tudatosan lehet vagyont...

Tudatosan lehet vagyont építeni, vagy csak szerencse kérdése az egész?

Figyelt kérdés

Most be vagyok b*szva és gondolkodni kezdtem alkoholmámoros állapotban heverészve a számítógép előtt.

Egy tanulatlan proli, akinek korlátolt az elméje és nem lát kiutat a szegénységből és nem lát módot, lehetőséget arra, hogy többet keressen a minimálbérnél az életképtelen?

Akik jól kerestek, tőletek kérdezem. Hogy a f*szba?

Rohanó és hirtelen változó világunkba tudtatok találni egy biztos lehetőséget. De hogy voltatok képesek erre?

A, Vagy ti nem olyan pályát választottatok ami jól fizet, hanem olyat amit szerettek és végül kaptatok egy jól fizető állást?

B, Vagy direkt hajtottatok a jó keresetre és piacképes diplomát szereztetek?

Egyáltalán mi az, hogy piacképtelen diploma? Ezt is ti találtátok ki. Egyetemre nem azért járunk, hogy okosabbak legyünk, hanem azért, hogy a "PÍJAC" igényeinek megfeleljünk?

De így hogyan válik valaki jó szakemberré? Ha undorodsz egy szakmától, ha nem szívesen jársz be dolgozni akkor sz*r munkaerő leszel. Vagy ti képesek vagytok annyira alávetni magatokat a pénznek, hogy napi 10+ órákat olyan dolog végzésével töltötök, amit nem szerettek csinálni? Hiszen folyamatosan frissen kel tartanotok a tudásotokat is a napi 8 óra mellett.

De ne menjünk ennyire előre. Az a kérdés, hogyan lehet jól keresni és nem nyomorogni?

Mert ugye vagyont építeni csak úgy tudsz, ha jó fizetésed van.

Egyébként én már a pénz működését sem értem. Nagyon elvont az egész pénzügyi rendszer.

( Na megyek és bontok még egy sört és jövök vissza gyakorizni. Nem trolkodok.)

2021. márc. 21. 13:29
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
100%
Lwhwt
2021. márc. 21. 13:33
 2/17 anonim ***** válasza:
100%
Elég volt az elejét elolvasni. A kulcs, hogy nem maradt tanulatlan proli...
2021. márc. 21. 13:34
 3/17 anonim ***** válasza:
100%

Kezdésnek nem piálok.

Lehet szeretni azt is, hogy megfeleljünk a piacnak.

2021. márc. 21. 13:34
 4/17 anonim ***** válasza:
100%

Én mindig is jó tanuló voltam, így biztos voltam abban is, hogy diplomát szeretnék. Első helyen az emberi erőforrások szakot jelöltem meg, tetszett a munka és tökre el tudtam volna magamat képzelni benne. De nem vettek fel, csak a második helyre, ami a szociológia volt. Ezt viszont csak úgy miértne-ből jelöltem meg, annyira nem is érdekelt. Végigszenvedtem azt a 6 félévet, utáltam az egészet. Fogalmam sem volt mi lesz velem, mert nem tudtam elhelyezkedni vele sehol. Mígnem megláttam, hogy van emberi erőforrások mesterszak. Azonnal jelentkeztem, fel is vettek, elvégeztem és most egy cégnél vagyok hr-es.

"Rohanó és hirtelen változó világunkba tudtatok találni egy biztos lehetőséget. De hogy voltatok képesek erre?"

Hát nem tudom mire gondolsz, volt egy szak ami tetszett és elvégeztem igaz egy kis kitérővel. Az állásomra meg egy egyszerű állásinterjún jeletkeztem, felvettek és kész. Nem nagy ügy.

Én az A kategóriába tartozom.

2021. márc. 21. 13:41
 5/17 A kérdező kommentje:

"Kezdésnek nem piálok." <- Nekem sem szokásom, csak most jól esik.

"Lehet szeretni azt is, hogy megfeleljünk a piacnak." <- Nem értem. A piacnak én is megfelelek, hiszen van ahová felvesznek ami azt jelenti, hogy szükség van a munkaerőmre. Mégsem élvezem azt amit csinálok.

"Elég volt az elejét elolvasni. A kulcs, hogy nem maradt tanulatlan proli..." <- Hogyan kell nem prolinak lenni? Ha képezi, fejleszti valaki magát, az még nem jelent sok pénzt. Mivel fejleszteni és képezni magad nem csak a piaci igényekhez igazodva tudod magad.

2021. márc. 21. 13:45
 6/17 anonim ***** válasza:
100%

"Mert ugye vagyont építeni csak úgy tudsz, ha jó fizetésed van."

Hibás feltevés, vagyis inkább féligazság. A mérlegnek két oldala van: forrás és eszköz. Más szemléletben bevétel és kiadás. Fizetés és költés. Végy mondjuk két háztartást (mondjuk Kovácsék és Szabóék), akik 50 évet egymás mellett élnek és folyamatosan azt figyelik, hogy mire futja a szomszédnak. Az lesz 50 év múlva a szegényebb, amelyik folyamatosan megirigyli a szomszéd új autóját, olasz nyaralását, új ruháit és erőn felül költ, nem feltétlen az, amelyik többet keres. Nyilván ha óriási különbségek vannak fizetésben akkor az is meghatározó tényező lesz (mondjuk akkor nem egy szomszédságban élnének), de az, hogy hogy és milyen hatékonysággal alakítják jólétté a vagyonukat legalább olyan fontos.

A vagyonépítés az, mikor hasonló fizetések ellenére ebből az 50 évből az eső 25 évben annyit látsz, hogy az egyik család (mondjuk Szabóék) semmit nem költenek, nem veszik meg azokat a dolgokat, amit Kovácsék, hanem csak a legalapvetőbb szükségletekre adnak ki, aztán 25 év múlva kiderül, hogy addig megtakarították a pénzüket, s onnantól kezdve a felhalmozott tőke kamatából (vagy rosszabb esetben magából a tőkéből) is lesz jövedelmük.

2021. márc. 21. 16:18
 7/17 anonim ***** válasza:
85%

"Rohanó és hirtelen változó világunkba tudtatok találni egy biztos lehetőséget. De hogy voltatok képesek erre?"

Nem a biztos lehetőségek fizetnek jól általában, hanem a bizonytalanok.

"Egyetemre nem azért járunk, hogy okosabbak legyünk, hanem azért, hogy a "PÍJAC" igényeinek megfeleljünk?"

Igen, de amint vállalkozó vagy például, és nem végzettséghez kötött az, amit végzel, senki le sem szarja a diplomádat. És ki is törölheted vele.

Viszont nem is feltétel, ha jól végzed azt, amit csinálsz.

Tehát a diploma nem feltétele és nem elmaradhatatlan kelléke a vagyonépítésnek.

"De így hogyan válik valaki jó szakemberré?"

Csak annak van értelme, hogy azt csináld, amit szeretsz. Akkor szenvedéllyé válik, és onnantól kezdve már nem is érzed munkának.

"Mert ugye vagyont építeni csak úgy tudsz, ha jó fizetésed van."

Vagyont építeni IGAZÁN úgy tudsz, ha növekvő bevételeid vannak, aminek nincsenek korlátai.

Vagyis: elválasztod a munkával töltött óráidat a bevételtől.

Ez hogyan lehetséges?

Egyszerű példa a könyvírás: megírsz egy könyvet, majd elkezdik vásárolni. Te már nem dolgozol rajta, írhatsz további könyveket, és azokat szintén veszik, attól függetlenül, hogy te írsz-e még az életben, vagy soha többé.

Ha van egy céged, aztán mégegy, és mégegy, kiszervezed a munkákat, vagy automatizálod, és te csak felügyeled az egészet, a bevételeid az egekig nőhetnek, de nem a te munkádtól függenek. (Ettől még belegebedhetsz a munkába, de ez más kérdés.)

2021. márc. 21. 16:31
 8/17 anonim ***** válasza:
100%

És miért esik nehezedre a piaci igények szerint képezni magad?

2021. márc. 21. 16:38
 9/17 anonim ***** válasza:
77%

23 éves vagyok, "piacképes" diplomám van, jó fizetésem, lassan egzisztenciám.

Egyetem választásnál triviális volt, hogy olyan szakmát választok ahol tudom hol fogok tanulni. Persze, a saját képességeim, érdeklődésem is számított, de a pénz jobban. Abból élünk hogy a szabadidőnket adjuk el, akkor meg inkább kérek 5000-et egy órámért mint 1500-at.

Ami a kiadásokat illeti, én spórolok. Mindenen.

Este nem azért nem iszok sört, mert egészség, hanem mert sajnálom azt a 300-400 forintot, van jobb helye. Cigit évente talán 1x veszek.

A ruhavásárlásomat negyed-fél évre előre megtervezem, és figyelem hogy az adott termék mikor lesz akciós, és akkor megveszem. Sokat lehet spórolni, nem mindegy hogy 8-9k-15k-ért veszek ingeket vagy 4000ért.

Szinte soha nem rendelek házhoz futárral, vagy csak akkor amikor már ingyenes a kiszállítás, inkább érte megyek észerősség keretein belül (de ezt is kiszámolom minden esetben mi éri meg jobban)

Az élelmiszerboltok akciós füzeteit rendszeresen átnézem, aszerint vásárolok, főzök. Nem kell pulykát vagy marhát enni, ha épp 1050 a csirkemell filé.

Egy irracionális költésem van, ragaszkodok ahhoz hogy a könyveket amiket olvasok, megvegyek fizikai formában. Itt is próbálok figyelni, most pl örülök, mert egy címet, amit tavaly év eleje óta meg akarok venni, csak drágállottam mert mindenhol 6-7k, megtaláltam 3500-ért akciósan.

Étteremben, kifőzdében csak akkor eszem, ha ez a program pl a barátnőmmel.

Sok kicsi sokra megy.

Valószínű elmegyek még egy mesterre, szóval ennél csak jobban fogok keresni, plusz vigyázok a kiadásaimra. Talán soha sem leszek gazdag, de ha nem történik semmi tragédia az életemben, jó eséllyel lesz egy stabil vagyonom időskoromra.

A pénz és a bankrendszer működése amúgy egy nagy humbug, zsiványság az egész, azért nem érted, mert érted valójában.... Érted hogy nem érted és ezért érted, haha. A kiszámoló blogot ajánlom, legalább a saját egyéni pénzügyi tudatosságodat segít kiépíteni, nem kell a FED jegybankpolitikáját érteni és követni ahhoz, hogy elkerülj egy rossz hitelt.

2021. márc. 21. 17:18
 10/17 anonim ***** válasza:
42%

Nezz utana a bitcoinnak,

Etoron fektess be jatekpenzel

18 eves korom ota fektetek be virtualis penzel, 23 eves korom ota rendes penzel.

Nem felek munkahelyet valtani, kepzem magam es jobb es job akarok lenni a munkamban.

Nezd meg a reszvenypiacot, az elmult 5 evben kb barmibe fektettel megsokszorozhattad volna a penzed

2021. márc. 21. 18:08
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!