Államtudományi végzettséggel lehetek vezető a közigazgatásban vagy a versenyszférában?
"Jól be kéne tiltani már itthon is a foglalkozás doktorit, ahogy a németeknél..."
Maximálisan egyetértek. Nem is értettem sose, mi ez a megkülönböztetés. Egyedül talán orvosi pályán hagynám meg, de még ott is erősen meggondolandó szerintem, de egy jogász pl. miért kap foglalkozásdoktorit? Ennyi erővel bármelyik nehezen elvégezhető 5 éves képzés megérdemelné, akár egy mesterképzéses mérnöki, vagy egy osztatlan építész, osztatlan agrármérnöki stb. Mire fel különböztetnek meg ilyen módon végzettségeket?
NKE-n szereztem a diplomamat nyaron, ugyhogy eleg jol ismerem az ottani oktatast es helyzetet.
Az Allamtudomanyi kepzesrol nem lehet semmilyen hangzatos kijelentest tenni azzal kapcsolatban, hogy milyen erteket fog kepviselni a munkaeropiacon hiszen uj kepzes leven még egy vegzett evfolyam se kerult ki az egyetemrol. Ne alltassuk magunkat: az, hogy ez a kepzes doktori cimet ad az egyedul annak koszonheto, hogy a kormanyzat onerdekbol igy dontott, annak remenyeben, hogy a kozigazgatasba csabitson fiatalokat. Tehat nem a nehezsege vagy a presztizse miatt! Ez a kepzes tipikusan a nesze semmi fogd meg jol: mindenbol egy kis feluletes tudas, de az ottani jogi targyakat ossze se lehet hasonlitani a jogi karon oktatott anyaggal. Ez a kozgazdasagi targyakra ugyanugy igaz. Az egyetemrol kikerulve nem leszel semmilyen terulet szakertoje. Az 5 ev sem erv, hiszen aki mestert vegez ugyanott van, ezek szerint eleg sok ember megerdemelne a doktori cimet.
Ezen felul pedig tapasztalat nelkul, megis kiket szeretnel vezetni?
Lehetseges, hogy NKE-n vegzett emberekbol kesobb vezeto kozigazgatasban, azonban sok ev vagy akar egy evtized is kell ehhez. Gondolom az elomeneteli rendszert nem kell bemutatni, ha figyeltel Kozszolgalati eletpalyak oran, bar akkor a legtobb kerdesedre valaszt is kaptal volna ott.
NKE egyik szervezeti egysegenel vegeztem a gyakorlatomat, ahol az igergetesek ellenere be se jelentettek es ki sem fizettek rendesen. Ugyhogy ennyit magarol az intezmeny komolyanvehetosegerol.
A legjobb amit tehetsz, hogy egyetem mellett dolgozol, mert nem a dr-t fogjak nezni a neved elott frissdiplomaskent hanem a tapasztalatodat. Meg persze kapcsolatokat is jo, ha epitesz.
Angol kozepfok keves, eleve a diplomahoz egy felsofok kell (es meg egy kozep legalabbis nalunk).
Utana mehetsz kormanytisztviselonek vagy koztisztviselonek ha ez a palya vonz, es az NKE diplomanak koszonhetoen nem a legalacsonyabb besorolasi fokozatba kerulsz, de a kozigazgatasi alapvizsgat ennek ellenere is le kell tenni, hiszrn csak akkor lehetsz fogalmazo/tanacsos/eloado besorolasu.
Nagyon sokan az egyetemrol palyaelhagyoak lesznek es a versenyszferaban helyezkednek el.
Az en regi csoporttarsaim vegyesen: van aki EMMInél dolgozik, NBBnél, HIPAnál, a masik fele meg multiknal a nyelvtudasuknak koszonhetoen.
Ezeket azert irtam le, hogy tudd, hogy nagyjabol mire lehet szamitani miutan vegzel, mert az NKE eleg jo a kepzesenek a bepromozasaban de a valosag mas.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!