Összegezzük. IT az hiány szakma vagy nem hiány szakma? Az IT gyorstalpalók átverések?
Sok helyen olvasom, hogy hiány szakma, meg hogy X ezer informatikus hiányzik az országból. Ugyanakkor a fórumok tele vannak negatív tapasztalatokkal, hogy informatikus és mégse talál munkát, akár még diplomásként sem, hát még gyorstalpalós képzéssel.
Akkor most hol az igazság?
Sok ilyen választ olvasok a panaszkodásokra, hogy "Nem azokbóóó van a hiáááány, nem a Gríínfoxosbóóól vóóót hiááány sohasem!! Hanem a jóóóóóó informatikusokbóóó, akik tényleg ííírtenek hozzáááá!!"
Bocs az iróniáért, de kb. mindegyik válasz ilyen, ha IT munkanélküliségről panaszkodik valaki. Tehát lényegében az, hogy nem a gyorstalpalósokból sem az egyetemet végigbukdácsolt "szakemberek"-ből van hiány, hanem azokból akik már tizenévesen hobbi projekteken dolgoztak, megszállott kockák voltak, és azóta is a szakma élvonalában vannak.
Valóban igaz, hogy CSAK ilyen megszállott őstehetségű szakemberekből van hiány, és valójában egy GreenFox vagy ehhez hasonló tucatnyi junior képző semmit nem ér, mert a juniorokból már Dunát lehet rekeszteni?
"Mérnőki és hasonló területeken már legalább 50 éve hiány van."
Azért építenek le lassan minden gépészmérnököt, villamosmérnököt az Audi gyárnál, meg ilyen helyeken. Még a tapasztaltakat is.
IT területen lassúbb a leépítés, de új munkaerő felvétele teljesen be van fagyasztva ott is. Kezdőknek annyi esélyük van most mint hóembernek a sivatagban.
Szerintem meg nem feltétlenül kell olyan nagyon durván rengeteg gyakorlás, tanulás. Illetve kell ha igazán jól akarsz keresni. Legalábbis én leginkább csak a munkahelyeken fejlődtem,tanultam. És persze előtte egyetemen, de azt be se fejeztem.
Így tehát nem keresek milliókat havonta mint az ide író profi infosok. De azért a kicsit több, mint bruttó 600e megvan havonta. Ez lehet, hogy rossz IT fizetés, de megélni elég.
Sokkal kevésbé érinti a válság az IT szektort, mint bármelyik másikat.
Másrészt logikusan belátható, hogy jól képzett, tapasztalt ITsekből van hiány. Egy három hónapos gyorstalpaló elvégzése nem nagy teljesítmény, és nem is tesz túl sok mindenre képessé.
Szerény véleményem és megfigyelésem 12 év fejlesztői munkatapasztalattal és 5 éves vezetői tapasztalattal: teljesen mindegy, hogy valaki a 3.5 éves bsc-t, az 5.5 éves msc-t, vagy a 3 hónapos gyorstalpaló képzést végezte el. Aki okos, érdeklődő, proaktív, képes az önálló problémamegoldásra, érdekli a szakma, abból jó fejlesztő lehet, aki nem, annak lehet bármennyi diplomája, nem.
Nekünk annó BME első félévben azt mondta egy tanár, hogy aki úgy jött az egyetemre, hogy nem tud programozni, az úgy is fog onnan elmenni. Azóta persze láttam már erre ellenpéldát, de ők a kivételek. Ezt a szakmát akkor tanulod meg, ha érdekel, ha nem kényszeríteni kell magad arra, hogy otthon is foglalkozz vele, hanem szívesen csinálod. A legjobb programozók akiket ismerek mind már legalább 12 éves koruktól elsajátították az alapokat.
Hangsúlyozom, nem azt mondom, hogy utólag nem jöhet rá valaki, hogy őt ez érdekli, csak ők a kivételek, nem a szabály.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!