Karrier szempontjából mennyire jelent hátrányt, hogy valaki gyengébb középiskolából jött?
Egy vidéki kisvárosban végeztem el a gimnáziumot, majd ezek után Budapestre mentem egyetemre. Az első évben hamar rájöttem, hogy sok hiányosságom van, főleg nyelvtudás területén. Gimnáziumban a tanár felolvasta az új szavakat a könyvből, majd felírta a táblára, ezekből írtunk tesztet. Meg időnként a kapcsolódó nyelvtant is elmagyarázta, néhány példamondatot meg kellett tanulni. Többen is sikeresen teljesítettük a középfokú nyelvvizsgát, de valahol éreztük, hogy nagy hiányosságok vannak. Összetettebb szövegeket nehezebben értettük meg és más hasonló problémákkal küzdöttünk. A szülők is látták a problémát, így magántanárhoz is elküldtek, de ott is csak nyelvtani gyakorlatokat csináltuk, meg szótesztet írtunk. Az iskolában így jó jegyeim voltak idegennyelvből, de a gyakorlatban nem nagyon boldogultam vele. Egyetemen hamar leesett, hogy ebből baj lesz. Láttam, hogy sok évfolyamtársam nem hogy középfokon használja a nyelvet, hanem 1-2 nyelvet (tipikusan angol-német) ténylegesen is, nagyon komoly szinten tudnak alkalmazni a mindennapokban. Volt olyan is, aki külföldön járt középiskolába, hozzájuk viszonyítva azt éreztem, hogy versenyhátrányban vagyok. Elkezdtem tanulni a nyelvet, de csak az egyetem közepén. Be is iratkoztam egy pesti nyelviskolába. Ekkor döbbentem rá életemben először, hogy a szövegeket a tankönyvben el kellene egyáltalán olvasni. A tanár gimnáziumban ezzel nem akart bájolni, így mindig csak a szavakat, meg a nyelvtant kérte. A magántanár, akihez jártam, szintén ezt követelte
meg. Én mindent szorgalmasan úgy csináltam, ahogy a tanáraim mondták, de utólag azt látom, hogy a módszer hibás volt. Hiába kaptam jó jegyeket az iskolában, így nem lehetett elsajátítani a nyelvet. Közeledek az egyetem végéhez, azt érzem, hogy most már tudom használni a nyelvet, komoly szövegeket is megértek. A bökkenő az, hogy az egyetemi évek alatt, amíg mások menő cégeknél voltak gyakornokok, mivel jól beszélték az idegennyelvet, addig én a nyelvtanulásra szántam minden szabadidőmet. Eljutottam az egyetem végéhez, a szükséges nyelvtudást megszereztem, de elég gagyi helyeken dolgoztam gyakornokként, nagyon kis cégeknél. Szerintetek van esélyem utolérni az évfolyamtársakat, vagy ez örökre ráütötte a bélyeget a karrieremre? Az egyetemi tanulmányi eredményeim egyébként viszonylag jók.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!