Kezdőoldal » Üzlet és pénzügyek » Karrier, fizetés » Miért van az, hogy az emberek...

Miért van az, hogy az emberek ha nem találnak munkát azon a helyen ahol laknak akkor már ki is jelentik, hogy abban a szerktorban Magyarországon el se lehet helyezkedni? Vagy miért nem próbálják megnézni az országban ott, ahol amúgy van is?

Figyelt kérdés

Most konkrétan egy programozó állásos facebook csoportban néztem egy poszt alatt a kommenteket. Volt 2-3 ember aki azon sírt, hogy programozóként(!) ithon nagyon nehéz elhelyezekdni és munkát is alig találni.

Megnéztem a profiljukat és elég vidéki területeken élnek (volt aki Borsodban!), ahol ha bárkit megkérdezel eszébe se jutna, hogy ott van IT cég.

Azoknak akik ebben a szakmában vannak kb köztudott, hogyha fejlesztőként akarnak elhelyezkedni akkor a lehetőség tárháza elég nagy Budapesten, illetve mostmár Szegeden. Többi vidéki helyen pedig nem, mert a cégek nem oda költöznek. (volt is egy összefogás cégek között, hogy BP után Szeged legyen a másik "nagy" fejlesztő központ itthon)

Akkor ebből az következik, hogy itthon nem lehet munkát találni?

Olyan mintha azt mondanám, hogy itthon nem lehet baártnőt találni, csak mert a faluban próbáltam ahol a 70 éves marika néni a legfitalabb.

Nekem pl a fejlesztő baráti/ismerősi körben elég sokan (10+) váltottak munkát 2020-ban a Covid járvány közepén és egyáltalán nem érezték azt, hogy nehéz lenne. Persze ők Budapesten próbálták és nem Borsodban.

2021. jan. 9. 03:26
 1/7 anonim ***** válasza:
45%
Azért, mert a borsodi falutáblájukat talán el sem hagyták életükben. Költözni nem akarnak a munkáért cserébe, várják a sült galambot, hogy majd a munka házhoz megy. Programozóként mondjuk lehet nem is kellene költözni, mert sokan távmunkában űzik, de még így is lusták kimozdulni a komfortból. Nekem is tök jó volt a mamahotelben, addig míg meg nem elégeltem a kevés keresetet és nem költöztem el otthonról 3 éve. Azóta lett nagyon jól fizető munkám, barátnőm aki mára már a feleségem, lett autó és az év fénypontja, hogy idén lesz családi ház is + jövő ilyenkorra talán már gyerek is. Úgyhogy fejben dőlnek el a dolgok. mondhattam volna én is, hogy Magyarországon nincs egyetlen olyan munka sem amiből meglehetne élni.
2021. jan. 9. 03:52
 2/7 anonim ***** válasza:
69%

Amúgy Miskolcon is van lehetőség, szal nem értem, másrészt tényleg sok a távmunka.

Valszeg marad is.

2021. jan. 9. 07:33
 3/7 anonim ***** válasza:
54%

Birom ezt a sok okost, aki szerint oda kell menni, ahol van munka! Egyrészt, nem mindenki informatikus. Másrészt, valahol lakni is kell.

Aki egedül álló, és elég jó fizetést kap, az tarthat fenn egy albérletet, de családdal a költözés nagyon nehéz. Azonfelül semmi biztosíték, hogy pár hónap múlva nem rúgnak ki.

2021. jan. 9. 08:13
 4/7 anonim ***** válasza:
66%
Aki IT-ban nem tud elhelyezkedni országszerte, az magára vessen, annyi remote lehetőség van már. Más szektorokban viszont már nagyon nem ez a helyzet, ott tényleg költözni kell, ha vki érvényesülni akar. Csak fel kell menni professionre, össze lehet hasonlítani, hogy hány üres állás van Pest megyében és pl Borsodban, Hajdúban vagy Csongrádban. Sehol semmi, jól fizető munka meg aztán főleg nincs.
2021. jan. 9. 08:21
 5/7 anonim ***** válasza:
0%
Informatikusként nettó 1 millió alatt az ujjamat se mozdítom meg, szóval valamit nagyon rosszul csinálnak a panaszkodók
2021. jan. 9. 13:35
 6/7 A kérdező kommentje:

"Birom ezt a sok okost, aki szerint oda kell menni, ahol van munka! Egyrészt, nem mindenki informatikus. Másrészt, valahol lakni is kell."

De erre akkor az a kijelentés, hogy nem lehet vele itthon munkát kapni nem igaz. AZ hogy nem lehet ott ahol én lakom az igaz, de nemaz egész országban. Pl ahol én nevelkedtem fel gyerekként város teljesen igaz, hogy a szakmámban nem lehet munkát kapni. (oké egyre jobban feljön a remote lehetősége) De akkor sehol máshol se Magyarországon?

Azért még mindgi az van, hogy neked kell menned a munak után és nem a cégek fognak a te kedvedért a számukra nem megérő helyekre költözni. Ha nem akarnak költözni akkor keressenek más fajta munkát. Cska gondold végig:

Van egy cég aki új irodát akar nyitni és kell hozzá 50 ember (most nincs remote és fejlesztő). Akkor hol fogja nyitni? Ott ahol mondjuk 50 km-es körzetben van 5 vagy ahol 5km-es körzetben 1000 olyan aki a szakmában dolgozik és tud válogatni belőlük?

Én pedig bírom azt, hogy sokan elvárják, hogy mindenféle munka legyen mindenhol, mert nem hajlandó mobilisnak lenni. Ez a várom a sült galambot, hogy odarepüljön, mert nekem kifogásom van hogy miért nem megyek. Meglepődök mikor van aki úgy talul szakmát, hogy amúgy azt se tudja el lehet e vele helyezkedni ott ahol lakik, ha nem hajlandó költözni. (és az nem számít, hogy van 2 cég a környéken és arra rakom fel az életem, hogy mindig ott lesz)

Erről eszembejut az is, hogy az egyetemen volt egy srác és mikor végzett hangoztatta, hogy itthon nagyon nehéz munkát találni a szakmában és elment londonba konyhára. Most pl ha valaki hülye és nem veszik fel sehova az azt jelenti, hogy nincs is állás itthon? Az évfolyam kb 80% már egyetem alatt dolgozott. (általában utolsó évben, de volt aki már előtte is) És a többiek is találtak azért hamar (1-2 hónap) mikor végeztek.

2021. jan. 9. 17:50
 7/7 anonim ***** válasza:

#5 nettó 1 millió, fogadni merek te vagy az aki a gyári melóra isbazt spammeli más kérdéseknél, hogy nettó 400 alatt el se fogadná.

Az, hogy te nettó 1mil alatt nem mozdítod meg az ujjad, a te bajod, ebből kiindulva már régóta csak a segged vered a gép előtt...

#4 persze, hiszen aki rendszergazda (például), azaz sokat kell helyben lennie avagy több kijelölt hely között HELYBEN mozognia, az totál magára vessen. Nem minden IT munka Remote, rengeteg van, ahova kell a jelenlét. A professiont meg szerintem hagyjuk, amilyen csodálatosan működik a kereső, vagy akár a "profil alkotó" 😂 😂 😂

2021. júl. 26. 13:55

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!