Milyen könyvelőt keressek majd fel árfolyamnyereséggel kapcsolatos adófizetéssel?
Nem nagy összegről van szó, igazából 5000 forintot szeretnék befektetni egy cryptovalutába, aminek jelenleg nagyon alacsony, körülbelül 3 forint / egység az ára, viszont potenciált látok benne a jövőre nézve, a Bitcoin múltjára pillanatva.
Ha jól értelmezem a jogszabályokat, csak akkor lesz adóköteles az árfolyamnyereségem, ha eladom a nálam lévő cryptovalutát, viszont az adózás mértéke, illetve hogyanja számomra eléggé homályos.
Milyen könyvelőt lesz majd érdemes felkeresnem ezzel kapcsolatban, ha bevállnak a terveim?
nem kell könyvelő.
Az SzJA bevallásodban van egy rovat "Árfolyamnyereségből származó jövedelem" vagy valami hasonló címen, oda beírod a nyereséged 15%át
#2 Nem akarok ingyen üzleti tanácsokat osztogatni senkinek, annyit azonban segítek, hogy megfelelő árfolyam mellett nem lehetetlen így 5000 forintból akár 800 - 1 millió forint körüli bruttó összeget kreálni.
#3 Köszi szépen! Azt az összeget hogyan tudom majd befizetni?
Uh, eléggé laikus vagyok ebben a témában, én eddig ugyanis mindig a NAV által előre elkészített bevallásokkal foglalkoztam. (Jelenleg egyetemista vagyok, viszont diákmunkákat szoktam vállalni nyaranta, és diákmunkáim során be voltam jelentve, így a NAV számomra automatikusan megcsinálja az adóbevallást)
Szóval ebben az esetben szimplán beírom a NAV által előre elkészített adóbevallási tervezetembe az "Árfolyamnyereségből származó jövedelem" rublikába az aktuális jogszabályoknak megfelelő adómennyiséget, majd megkeresem a NAV-nak a számlaszámát, és szimplán befizetem azt az összeget?
(Bocsánat a laikusságom miatt)
Tudtommal itthon a kriptovaluták értékesítése során realizált jövedelem nem tőkepiaci ügyletnek minősül, hanem egyéb jövedelemnek, ami az SZJA (15%), ezen felül szocho (15,5%) befizetési kötelezettségét vonja maga után.
Ha kriptót bányásznál, úgy már önálló tevékenységnek minősülne a dolog, itt csak annyi a különbség, hogy el tudod számolni a bevétellel szemben felmerülő költségeket és a tárgyi eszközök amortizációját, de nagyjából ugyanaz a téma.
Az, hogy nem üzletszerűen csinálod, innentől kezdve lényegtelen, az SZJA törvények határozzák meg a fizetési kötelezettségeid.
Ebben szerintem bármilyen könyvelő segítségedre tud lenni, aki hajlandó pár órát utánaolvasni a dolgoknak. Esetleg érdemes egy adószakértőt felkeresni, elég ködös még a kripto az emberek fejében (nem csoda, az egész téma elég ködös).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!