A KSH álláshirdetéseinél mekkora fizetésigényt érdemes megjelölni? Valakinek tapasztalata?
Persze, értem. Én pl. azt csináltam, hogy beszéltem az egyik Alkalmazott közgazdaságtan tanárral, hogy bejárhatok-e a lineáris algebra tárgyára és megengedte, sőt, még a zh-kat is megírtam és kijavította. Mivel a linalg eléggé az analízisre épített (amit butítva tanultam), így voltak hiányosságaim és sokkal bénább voltam, mint az ottaniak, viszont a szakomon lévőknél sokkal jobb. Ha újra választhatnék, SPM-es lennék ugyan úgy PSz-en.
Te is közgazdász vagy egyébként, vagy csak a feleséged?
Könyvvizsgáló alatt a Számvitel Msc-t érted?
Az ELTE jogról nagyon jókat hallottam. Az egyik csoporttársam párhuzamosan végzi a BCE PSz Bsc-t az ELTE joggal. Ütős kombináció.
"Könyvvizsgáló alatt a Számvitel Msc-t érted?"
Nem, hanem a kamara okleveles könyvvizsgáló képzését (számvitel MSc-vel még nem lehet automatikusan könyvvizsgálónak lenni).
"Valószínűleg azért, mert több Számvitel Msc-s ismerősöm könyvvizsgálóként dolgozik."
Minden további nélkül dolgozhatnak pl. audit területen, de aláírási joguk ettől még nem lesz. Úgy működik, hogy a számvitel MSc-vel több modul alól felmentést adhat (és ad is) a kamara a könyvvizsgáló képzésen, de nem minden alól, tehát olyan nincs, mint a pénzügy számvitel után a mérlegképes esetében. Sokan viszont úgy oldják meg, hogy a Big4-nál dolgozva elvégzik az ACCA-t, és azzal viszont a teljes okleveles könyvvizsgáló képzésre megvan a felmentés.
Nem tudom, még sosem kérdeztem meg az ismerőseimet, hogyan szerezték meg a képesítést. Gondolom az általad felvázolt módon. Mindketten multinál dolgoznak (EY-nál).
Őszintén szólva engem nem annyira érdekel a számvitel, csak azért tanulom, mert a pénzügyekhez nagyon szorosan kapcsolódik (+ mert PSz Bsc-n vagyok :)). Sokkal jobban érdekelnek a pénzügyes területek, viszont még mindig nem tudom, hogy hová, milyen pozícióra szeretnék jelentkezni szakmai gyakorlatra. A barátnőim azzal szoktak viccelődni, hogy az emberek személyiségéből ki lehet deríteni, hogy pénzügyre vagy számvitelre specializálódnak majd. A számvitelesek általában csendesebbek és szabálykövetőbbek, a pénzügyesek pedig sokkal inkább extrovertáltak. Ez persze nem igaz mindenkire, de sokszor bejött, pl. nálam is. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!