Jár így a garantált minimálbér?
Nem jár.
Egyrészt jó eséllyel nem veszik fel, másrészt a képzettséget igazoló okmányt általában be kell mutatni a munkáltatónak.
Nincs olyan hogy garantált minimálbér. Garantált bérminimum, meg minimálbér van. Egyébként ha képesítést igényel a munkakör, akkor be sem tölthető anélkül.
Ezzel szoktak csalni, pl ha raktárba targoncást keresnek, de nem akarják megfizetni a garantált bérminimumot, akkor nem targoncavezető-ként hirdetik az állást, hanem sima betanított raktárosként de úgy hogy elvárás a targoncavezető tanfolyam megléte, és akkor nem kell fizetni a garantált bérminimumot.
Ha annyira kötelező lenne hozzá papír, akkor a tescoban hogy ülhet a kasszában diákmunkás? Nem hiszem, hogy van pénztárgépkezelői végzettsége mindnek. Vagy akár egy pincér. Nem kötelező pincér végzettség ahhoz, hogy kivigyél két sört a kocsmában.
Értsétek meg egyszer és mindenkorra, hogy nem a papír számít, hanem, hogy milyen munkakörbe van bejelentve, mi a feor kód.
@11:42
Ez oké, de én például még nem láttam hentes szakmunkás végzettségű embert, baleseti sebész pozícióban. Pedig ennyi erővel az is lehetne nem?
"Ez oké, de én például még nem láttam hentes szakmunkás végzettségű embert, baleseti sebész pozícióban."
De csak azért, mert nem vállalta el. :)
Srác sokat dolgozott festő mellett, konkrétan mindent tudott, amit egy festő szakmunkás, csak a papírja nem volt meg róla. Alkalmaztuk festőnek, mert kellett ember. Konkrétan senkit nem érdekelt, hogy milyen papírja nincs róla. Ez így megy. Középfokú végzettséget igénylő munkakörbe került, tehát a betöltött munkakör alapján járt neki a garantált bérminimum. A bérszámfejtőnél már kértünk végzettséget igazoló papírt, bár ettől még nem biztos, hogy valóban ért is hozzá. :)
Simán elbocsátanak és kész.
Amelyik ilyen simlis munkáltatónak van egy csöpp kis esze, az simán mindent úgy lezsíroz, hogy hiába csal, ha felnyomják ő papírokkal tudja igazolni az ártatlanságát, szerencsétlen sértett munkavállaló, meg ott áll mint egy rakás szerencsétlenség, és képtelen hitelt érdemlően bizonyítani ennek ellenkezőjét.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!