Ha fordító/tolmács szeretnék lenni, akkor melyik szakot végezzem el az egyetemen?
Nagyon sokan mondják hogy ne menjek egy ilyen romanisztikára/anglisztikára, hanem helyette végezzek el egy ütősebb szakot, aminek hasznát is tudom venni és dobna egyet a tolmács/fordító végzettségemen. Sajnos nem vagyok reál beállítottságú(pedig a mai világban ez nagyon megy) szóval valamilyen humán szakkal kell "boldogulnom". Milyen szakot tudnátok ajánlani nekem?
Illetve angolul és franciául beszélek eddig, de szeretnék megtanulni egy másik nyelvet aminek erős a piaci értéke. Ilyet is ajánlhattok nekem:D
Harmadik nyelvként mindenképp a németet ajánlom.
Valamelyik közgazdasági ágat tudnám elképzelni: marketing pl
Idén kezdtem francián, ugyanezek a kérdések voltak és... vannak bennem ma is :D
Nem is igazán tudom a jó választ, mindkettő mellett és ellen is szólnak érvek, elmondom az én érzéseimet a nyelvszakkal kapcsolatban.
Pozitív: Nyelvileg, szókincsileg - persze csak ha komolyan veszed a dolgot és foglalkozol vele órák után is - rengeteget fejlődhetsz. Úgy gondolom, ezen a téren csak egyedül, autodidakta módon nehéz átlépni azt a bizonyos határt a nyelvi szintek közt, egyszerűen azért, mert magányos tanulásban hajlamosak vagyunk örülni annak, amink van, nehezebb a fejlődés. Itt jó esetben rá is vagy kényszerítve arra, hogy te magad is beszélj, de már az is sokat jelent, hogy vannak anyanyelvi lektorok (akiket ugye egyrészt folyamatosan hallgatsz, másrészt kulturálisan is sokat tanulhatsz tőlük).
Negatív: Bár lesz specializációs lehetőség (francia nyelv szakmai célokra, ilyesmi), néha én is úgy érzem, lehet jobb lenne, ha értene is az ember a területhez (gazdaság, jog, eü stb.), amin fordít/tolmácsol, mivel gondolom annyival is több a tudása/magabiztosabb lehet.
De én jelenleg azt tervezem, hogy 3. szemeszterben felveszem ezt a specet, és hátha bejön/színvonalasan oktatnak és bepillantást nyerhetünk az adott tudományba is.
Közömbös: Sokan sokféle nyelvi háttérrel érkezünk, úgyhogy attól abszolút nem kell félni, hogy "kevés" leszel. Én legalábbis azt hittem, mindenki profi lesz, erre kuderült, hogy kb. 3-an mentünk a legbiztosabn alapokkal. Ez annyiból rossz, hogy nincs igazán motiváció előtted/sokszor unalmas, ami másnak még nem megy, viszont az nincs, mint mondjuk általánosban, hogy egész évben ugyanazt veszitek az osztály egy része miatt. Igazából azt mondanám, ez tipikusan az a szak, amin azt kapod, amit kihozol belőle, itt tényleg nem foghatsz rá semmit senkire.
Illetve lesznek előadások, nekünk egyelőre van irodalomtudomány, nyelvtudomány, filozófia (mind magyarul, más btk-sokkal), az első kettő közül egyik-rosszabb, mint a másik, a filozófiára sajnos nem tudtam bejárni, de itthon tanulva jó, érdekes és hasznos.
Ha bármi kérdésed van, nyugodtan írj priviben, ha oda jönnél, ahol én tanulok, többet is tudok mondani :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!