Gazdasági diplomával meg lehet keresni havi nettó 1 millió felett? Sokak szerint a csillagos ég vele a határ.
Ezeknek a kérdéseknek semmi értelme. Mindennel lehet havi 1 milliót keresni, ha elég jó és kitartó vagy szerencsés vagy. Egyáltalán nem olyan hihetetlen összeg ez, 2800 euró sincs. Nekem is van hogy megvan ennyi egy hónapban, más szakterületen, egyéni vállalkozóként.
Az mondjuk más kérdés, hogy az átlag Józsi a b..dös életbe nem kapja ezt meg rendesen bejelentve és leadózva. Lehet puffogtatni neten továbbra is ezeket, hogy "xy-ként lehet 1 millió nettót keresni", de 100-ból max 2-3 ember jut el eddig.
Igen, én még csak ilyen szakra szeretnék menni. Valaki szerint ezzel nagyon jól lehet keresni, mások meg azt mondják Dunát lehet velük rekeszteni..
De ha vidéken tervezem élni az életem, akkor érdemes egyáltalán? Mert tényleg az a sok nagyvállalat Pesten van mind... Vidéken meg max mehetnék önkormányzathoz
Vállalkozni pl mennyire lehet ezzel?
"Vállalkozni pl mennyire lehet ezzel?"
Frissdiplomásként, mindenféle tapasztalat nélkül semennyire. Vidéken meg pláne nem veszed sok hasznát, a cégek adminisztratív/pénzügyi központjai szinte mind a fővárosban vannak.
Miért nem nézel valami piacképesebb diplomát? Pályaválasztáskor én is féltem attól, hogy olyat választok, ami nem fog menni, tele volt a net azzal, hogy az informatika meg a mérnöki képzés milyen nehéz, meg ennyi meg annyi ember kibukik. Akkora kamu h..lyeségek ezek, a döntő többsége ezeket a képzéseket is elvégzi (maximum csúszik 1-2 félévet). Ha meg mégis beletörne a bicskád az elején, akkor mi lenne? Semmi, kezdesz egy másikat, de legalább megpróbáltad.
Nem a diplomára adnak bért, hanem a tudásra. Lehet vele minimálbért is keresni, és igen, 1 felett is.
Attól függ, hogy a papíron túl mihez értesz, mennyi felelősséget vállalsz be, tudsz-e folyékonyan más nyelveken is, ezáltal nagy cégekhez is el tudsz-e menni dolgozni, stb. stb. Millió más tényező van a papíron túl. Vidékről egy szál papírral nem lőném be az 1-et, kb. a felét. De akkor talpraesett vagy.
"Miért nem nézel valami piacképesebb diplomát? "
Akkor a közgazdász szakok nem piacképesek?
Engem pl érdekel ez a terület, nem vagyok műszaki beállítottságú. Mérnöki dolgok távol állnak tőlem
A nemzetközi gazdálkodás és az alkalmazott közgazdaságtan között gondolkodok
A közgazdaságtan nagyon is piacképes, ha jó egyetemen, jó szakon végzel (mesterszak is kell), hozzá van normális nyelvtudásod és az egyetem alatt már szerzel valódi (!) szakmai gyakorlatot.
Ezek kellenek hozzá.
Ha mellé csinálsz még más plusz dolgokat is az nagyon jó, de ezek amik tényleg kellenek.
Az alkalmazott közgazdaságtan az egyik legkeményebb gazdasági szak.
De kissé elméleti, egy ráépülő mesterszak nagyon kell.
A nemzetközi gazdaságtan érdekes, sokkal könnyebb és kicsit vegyes szak. Mesterszak ehhez is nagyon kell, az sem baj, ha az már nem nemzetközi, hogy valami konkrétabbat is tanulj ez után az alapszak után.
A nemzetközi gazdaságtannak egyébként a legnagyobb előnye hogy a nyelvtanulásra nagyon rákényszerít. De amúgy szakmailag van ennél jobb is. Ezért írtam, hogy utána például Pénzügy Msc nagyon hasznos.
Ezekkel a szakokkal jól jársz tényleg, csak ne azt csináld mint sokat, hogy amit kell teljesítenek és ennyit tesznek csak. A diploma önmagában kevés.
Melyik egyetemen gondolkozol?
Vidéken alkalmazott közgazdaságtan talán csak Pécsen van, azt hiszem.
A Corvinussal sokkal jobban járnál. Vagy a BME-vel, ha ott még van alk. közg. Nem tudom, hogy van-e.
Nemzetközi gazdaságtan a Corvinuson vagy BGE-n a legjobb. A Corvinusra erre a szakra bekerülni piszok nehéz. Legalábbis korábban sok-sok éven át az volt. A BGE meg elődje a BGF esetén sokkal könnyebb.
Azt javaslom nagyon törekedj Budapestre, még ha nem is szereted, mert ott vannak a legjobb egyetemek közgazdaságtan terén.
Nem is csak az oktatás miatt, hanem az egyéb plusz lehetőségek és vállalati kapcsolatok miatt is.
Ha egyetem után vidékre is akarsz menni (szerintem nem fogsz) akkor is az egyetemet Budapesten csináld meg. Fiatalon úgyis élvezni fogod azt az 5 évet.
És legalább a legjobb lehetőségektől nem vágod el magad.
Fordítva sokkal rosszabb lenne, hogy vidéken csinálod meg és utána már belemennél a budapesti munkavállalásba is, csak a képzettséged nem olyan jó és bánni fogod.
Budapesten végezd el, Corvinuson vagy BGE-n vagy BME-n, utána ha azt szeretnéd és persze sikerül is dolgozhatsz szakmai állásban vidéken is.
Na ne önkormányzatnál vagy helyi cégnél mert azzal nagyon elvágod a karriered már az indulásnál.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!