Köteles vagyok jelezni a munkáltatónak, ha tévedésből több fizetést utaltak nekem?
Jobban jársz, igen.
Úgy is rájönnek, és legközelebb nem utalnak majd, csak a különbözetet vagy már most visszakérik.
Nem tarthatod meg a pluszt.
Igen!
Köteles vagy visszautalni, csak az esetleges utalási díjra tarthatsz igényt!
Polgári Törvénykönyv, jogalap nélküli gazdagodás:
"6:579. § [Jogalap nélküli gazdagodás]
(1) Aki másnak rovására jogalap nélkül jut vagyoni előnyhöz, köteles ezt az előnyt visszatéríteni.
...
32.3.1. Általános jogkövetkezmény
A jogalap nélkül más rovására szerzett vagyoni előnyt a gazdagodó nem tarthatja meg, ugyanakkor ennek visszatérítésére annak a személynek, akinek rovására a gazdagodás történt, joga nyílik."
Összefoglalva: igen, köteles vagy szólni, mert ha nem teszed meg, akkor a munkáltató is visszahívathatja, amikor észrevételezi - de azzzal már sokkal rosszabbul jársz:kkor már tudni fogják, hogy "le akartad nyelni" a pénzt, ami nem vet rád jó fényt.
Végezetül - bár nem valószínű, de akár még az is lehet, hogy valami jutalmat, elmaradt pénzt, stb utaltak és Téged illet az a pénz. Nem kell "sunnyogni", oda kell menni, szólni, ha a Tiéd, akkor örülsz, ha nem, akkor bánkódsz, de legalább látják, hogy becsületes vagy.
Szólni kell. Aztán hogyan legyent megbeszéled a céggel. Vagy visszautalod vagy megtaryod, de a következő utaláskor a különbözetet kapod csak.
Az egyik helyen a hol dolgoztam az egyik melós is így járt, csak hogy neki inkasszó volt a számláján, szóval a többletet egyből be is húzta a bank. Neki pl több hónapon keresztül részletekben vonták a fizujából, mert a következő hónapot 0 forintból kellett volna megoldania.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!