Mi a különbség a szakács és a séf között?
Sok helyen tartják azt, amit az első ír.
Régen, illetve a neves éttermekben ma is:
Chef: A séf, az abszolút konyhafőnök.
Sous-chef: Alséf, ő csinálta a komolyabb dolgokat, illetve mindent ellenőrzött még a chef előtt.
Cook: Szakács. Ők voltak a konyhai dolgozók, akik minden apróságot csináltak, terület/pult szerint.
A bóvli helyeken pedig már így néz ki:
Chef: Szakács. Ő maga is csinál mindent, csak közben főnök is.
Konyhai kisegítő: Ők a klasszikus cook csoport. Csak míg régen, és most is a jó helyeken, ezt szakács végzettségűek látták el, a bóvli helyeken erre bármilyen jöttmentet "betanítanak".
Ezek mellett természetesen mindenhol meg volt/van a mosogató, jó esetben takarító, stb.
A séf normális esetben csak supervisor szerepet tölt be, kitalál, újraondol, egyeztet a tulajjal, igazgatóval, külső pr-t viszi a vendégek felé, menüt ír, stb. Ha van egy olyan csapat alatta akik képesek is a normális muakvégzésre, akkor minden feladatot leosztanak, ellenőrző szerepe a Chef De partie-nak és a Sous Chefnek van ( részlegvezető szakács, aki alá tartoznak a Gardemanger, Commis chefek - hideg vagy melegkonyhás Demi Chefek , tanulók, betanítottak, reggelizteő, meleg pályán Entermeiter stb. )
A CDP-ket ellenőrzi a Sous chef,aki voltaképp vezeti az egész konyhát, kóstol, irányít, rendelést ír, adminisztrál, stb. amíg a chef lehet bent sincs egész nap a konyhán. A Sous chef az Executive Cheffel közvetlen kapcsolatban áll.
Ha ez nics akkor borul a rend és "mindenki csinál mindent". Ahogy magasabb iskolához is csak önszorgalomból kötött a dolog. Sokaknak még papírjuk sincs, mégis séfek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!